Dainavos žodis

Alytaus miesto centrinėje dalyje gali pradėti stiebtis daugiaaukščiai

Alytaus miesto savivaldybė bando atrišti rankas nekilnojamojo turto vystytojams ir leisti senamiestyje statyti aukštesnius nei trijų aukštų namus. Kilti daugiaaukščiams senojoje miesto dalyje 2020 metais uždraudė tuometė Alytaus miesto savivaldybės taryba, kuriai vadovavo pirmą mero kadenciją pradėjęs Nerijus Cesiulis. Dabar meras sako, jog Alytuje naujų daugiabučių trūksta ir pasisako už daugiaaukštę statybą. Tokiems sprendimams priešinasi dalis alytiškių. Jei daugumą taryboje turinys socialdemokratai pritars, senamiesčio bulvarinėse gatvėse gali pradėti stiebtis daugiaaukščiai. Ginti viešąjį interesą ėmėsi prokuratūra.

Daugiabučio Birutės gatvėje statybos sulėtėjo pastačius du aukštus. Objektą statanti bendrovė „M5R“ turi dar mažiausiai vieną sklypą netoliese esančioje Margio gatvėje, bet statybos nevyksta. Galimai laukiama, kol bus baigtas Alytaus miesto savivaldybės užsakytas bendrojo plano rengimas. Jį ruošiančio Kauno technologijos universiteto (KTU) Architektūros ir statybos instituto Teritorijų planavimo centro atstovas dr. Evaldas Ramanauskas sako gavęs savivaldybės prašymą / reikalavimą nustatyti pastatų aukštį iki penkių aukštų. Plano rengėjas mano, kad tokio aukštingumo leisti negalima, mat tai turėtų neigiamą poveikį.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius G. Rakaitis neigia spaudžiantis bendrojo plano rengėjus. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir administracijos direktorius Gintaras Rakaitis pritaria aukštų namų statyboms senojoje miesto dalyje. Esą Dzūkijos sostinei labai trūksta kokybiško naujo būsto, kuris leistų miestui augti.

„Spaudimo bendrojo plano rengėjams nedarome. Mes išklausėme jų nuomonę, bet pasitarus savivaldybės vadovybėje buvo priimtas sprendimas atsižvelgti į verslo poreikius. Mano nuomone, namai ten turėtų būti statomi pagal bendrojo plano redakciją, kuri galiojo iki 2020 metų, tai – penkiaaukščiai iki dvidešimties metrų aukščio“, – komentavo G. Rakaitis.

Prieš daugiaaukštę statybą bulvarinėse senamiesčio gatvėse pasisako ir dalis alytiškių, tame tarpe istorikas Vilmantas Dunderis, architektas Aidas Urmanavičius, skulptorius Saulius Lampickas, bet savivaldybė nurodo neatsižvelgti į gyventojų nuomonę.

Alytaus miesto savivaldybės tarybos opozicijos atstovas Šarūnas Klėgeris mano, kad miesto vadovai atstovauja verslui ir neįsiklauso į gyventojų nuomones.

„Administracijos direktorius parašo grifą neatsižvelgti į visuomenės nuomonę. Tai iš tikrųjų šokiruoja, stebina. Kitas dalykas, kai pati prokuratūra pradeda tyrimą, savo iniciatyva prieš Alytaus miesto savivaldybę, kuri turi ginti viešąjį interesą. Tai apskritai nonsensas Alytaus miesto savivaldybės istorijoje“, – sakė TS-LKDP atstovas Alytaus miesto savivaldybės taryboje.

„Alytus turi augti, kaip jis augo 1965–1970 metais. Jeigu mes norime pakviesti jaunimą, norime, kad jis čia gyventų, investuotų, pirktų butus ir liktų visam laikui, tai mes turime pasiūlyti kažką. Partizanams paminklą statėme vienuolika metų, vis ieškojome vietos. Visi sako, ne čia statykime, kažkur kitur, tai ir daugiabutis ne čia, kažkur kitur. Ta vieta ir buvo iki 2020 metų su galimybe statyti iki penkių aukštų, po to taryba sumažino, nes galvojo, kad taip reikia, dabar didina. Miesto savivaldybės taryba atsižvelgia į vystytojų ir žemės savininkų nuomonę. Šalia jau esamo penkiaaukščio statyti kitą penkiaaukštį – netrukdytų. Jeigu būtų gražus namas, įsikomponuotų į senamiestį, aš būčiau labai labai laimingas“, – sakė N. Cesiulis.

Alytaus centrinėje dalyje yra keletas aukštesnių nei trijų aukštų pastatų. Tai – sovietinis palikimas. Vienas jų – devynaukštis šalia miesto rotušės, dar vienas šalia Birutės ir Margio gatvių susikirtimo, kur šalia sklypą įsigijo bendrovė „M5R“. 

„Mes suprantame dalies visuomenės nerimą, tačiau greta jau stovi penkiaaukštis, ir niekas nekelia klausimo, jog pastatas darko senamiestį. Šioje miesto dalyje daugiau nei dešimtmetį galiojo daugiaaukštė statyba, būtent tuo metu įmonė „M5R“ ir įsigijo sklypą. Šiuo metu neturime planų vykdyti statybas sklype Margio gatvėje“, – sakoma „M5R“ išplatintame pranešime.

Ar leisti daugiaaukštę statybą senamiestyje, spręs Alytaus miesto savivaldybės taryba. Valdančiąją daugumą Alytaus miesto savivaldybės taryboje sudaro 19 socialdemokratų. Iš viso taryboje dirba 27 politikai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: