Dainavos žodis

Tarptautinio teatrų festivalio COM.MEDIA žygis tęsiasi

Tarptautinis teatrų festivalis COM.MEDIA – didžiausias kultūrinis įvykis Pietų Lietuvos regione. (Alytaus miesto teatro nuotr.)

Jau ne pirmą dešimtmetį lapkričio mėnesį Dzūkijos sostinė alsuoja teatro ritmu, o Alytaus miesto teatras tampa scenos menų epicentru, kuriame vyksta didžiausias Pietų Lietuvos regiono rudens kultūrinis įvykis – tarptautinis teatrų festivalis COM.MEDIA.

Prieš savaitę startavęs festivalis jau pristatė žiūrovams nemažai spektaklių ir renginių, tačiau dar liko nemažai malonių akimirkų ir siurprizų, kuriuos teatralai yra parengę šios meno šakos gerbėjams.

Anot Alytaus miesto teatro komunikacijos vadovės Indrės Mikelionytės-Pranculevičienės, festivalis sudarytas iš trijų dalių: Com.media, pagrindinės konkursinės suaugusiems skirtos programos, kurioje bus parodyta 13 spektaklių, vaikams skirtos programos Com.@, kuri startavo pirmoji ir per tris dienas buvo parodyta 11 spektaklių edukacijų. Spektaklius vertino tarptautinė penkių vaikų komisija – Mindaugas, Tautvydas, dvi Elzės ir Artiomas. Ką jaunoji žiuri išrinko geriausiu spektakliu, paaiškės iškilmingo spektaklio uždarymo vakarą. Trečioji festivalio dalis – Coom.Moon.a.

Didelio žiūrovų susidomėjimo sulaukė Coom.Moon.a – teatrinių įvykių naktis, į kurią susirinko žiūrovai iš Vilniaus, Lazdijų, Druskininkų ir, žinoma, Alytaus. „Coom Moon.a, – tai partizaninė pozicija klasikiniam teatrui, kuri yra visiškai kitokia, nei mes esame įpratę galvoti apie teatrą. Coom Moon.a per vieną naktį žiūrovams pristatė 28 renginius – performansus, video, koncertus, įvairiausias dirbtuves bei kitokius įvairiausius ir netikėčiausius įvykius. Coom Moon.a teatre veikė nuo šeštos valandos vakaro iki šeštos valandos ryto pačiose netikėčiausiose teatro pastato vietose, ten, kur net nepagalvotum“, – kalbėjo I. Mikelionytė-Pranculevičienė.

Tarptautinis teatrų festivalis COM.MEDIA – didžiausias kultūrinis įvykis Pietų Lietuvos regione. (Alytaus miesto teatro nuotr.)

Festivalio vertinimo komisijos pirmininko, teatro kritiko, dramaturgo Andriaus Jevsejevo nuomone, „Com.moon.a“ – tai apskritai itin drąsus, bet neabejotinai pasiteisinęs organizatorių žingsnis, siekiant permąstyti teatro kaip institucijos paskirtį ir išbandyti naujas bei netikėtas publikos plėtros strategijas. Tai yra įvykis ir profesionalaus teatro kūrėjams iš visos Lietuvos, ir, tikriausiai, teatro mylėtojams.“

Festivalio metu vyko tarptautinis teatrų kongresas „Teatro vektorius globalios krizės laikais“, kuriame dalyvavo teatralai iš 8 šalių – Čekijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, Vokietijos, Rumunijos, Sakartvelo ir Lietuvos. Kongresą moderavo teatrologė, teatro kritikė Kristina Steiblytė. „Kongreso tikslas – užmegzti naujus draugystės, partnerystės ryšius, iš kurių gimsta nauji projektai ir naujos kryptys teatro pasaulyje“, – sakė I. Mikelionytė-Pranculevičienė.

Žiūrovų dar laukia dramaturgų konkursas-skaitymai, kasmet sutraukiantis dramaturgus iš visos Lietuvos, teatrinio plakato konkursas, sulaukiantis didelio dailininkų dėmesio, ir, žinoma, puikūs Lietuvos ir užsienio teatrų spektakliai, tarp kurių ir tarptautinės prodiuserių kompanijos „Aurora Nova“ įspūdingas spektaklis „Nautilus“. Tai monospektaklis, savo unikaliu stiliumi sujungiantis pantomimą ir fizinį teatrą, pašėlęs, rizikingas ir išskirtinai ekscentriškas.

„Šis festivalis per palyginti trumpą laiką tapo vienu svarbiausių profesionalaus teatro renginių už sostinės ribų, ne tik išplečiančių klasikines komedijos suvokimo ribas, bet ir nuosekliai siekiančių pristatyti užsienio kūrėjus publikai, kurios galimybės pažinti tarptautinius profesionalaus scenos meno kontekstus būna gan ribotos“, – įsitikinęs A. Jevsejevas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: