Dainavos žodis

Daugiškis medžiotojas Mantas Dabravolskas sako, kad medžioti gali visi

44-erių metų Mantas Dabravolskas – Salos kaimo Daugų seniūnijos gyventojas, Daugų ugniagesių gelbėtojų komandos viršininkas, medžiotojų klubo „Daugis“ prezidentas.

44-erių metų Mantas Dabravolskas – Salos kaimo Daugų seniūnijos gyventojas, Daugų ugniagesių gelbėtojų komandos viršininkas, medžiotojų klubo „Daugis“ prezidentas. Mantas medžioja jau 20 metų, o gamta domisi nuo vaikystės. Jis – gamtos vaikas, jam buvimas gamtoje suteikia jėgų, energijos, begalę teigiamų emocijų.

Lapkričio 3 dieną Lietuvos medžiotojai minėjo šv. Huberto, Medžiotojų dieną. Ją šventiškai pažymėjo ir medžiotojų klubas „Daugis“. „Kasmet švenčiame Medžiotojų dieną, kuri prasideda šventomis mišiomis už klubo narius, medžiotojus. O šiais metais pašventinome naują klubo vėliavą. Vėliau vyko šventinė medžioklė. Iššovėme du šūvius „Dievui į langus“, kad užsiskaitytų išvyka ir tiek. Dalyvavo apie 30 medžiotojų. Tradiciškai skanavome sriubą“, – pasakojo M. Dabravolskas, vadovaujantis klubui „Daugis“ antrą prezidento kadenciją. „Liko metai iki darbų pabaigos“, – tęsia medžiotojas, priduriantis, kad darbo ir atsakomybės daug. Jam žmonės dažnai skambina dėl partrenktų ant kelio žvėrių, išpjautų avių ar išknistų bulvių.

Medžiotojų klubas „Daugis“ vienija 35 narius. Jų medžioklės teritorija su vandenimis užima apie 5,5 tūkst. ha Daugų, Alovės seniūnijų teritorijose, apima Gedimino, Kemsynės, Daugų, Salos miškus. M. Dabravolskas sako, kad jų medžioklės plotuose esanti žvėrių gausa nenusileidžia kitiems būreliams. „Mūsų medžioklės plotuose yra visko: nuo zuikių iki stumbro. Didelė elnių populiacija“, – tęsia pašnekovas. Briedžiams ir elniams medžioti reikalingos licencijos. „Mūsų klubui per metus leidžiama sumedžioti 14 elnių ir 3 briedžius. Stirnos ir danieliai medžiojami be licencijų. Pats klubas nusistato, kiek jų galima sumedžioti. O stirnų mes visai nemedžiojame, nebent stirninus“, – tęsia Mantas. Pasak jo, net vairuotojai jų gal daugiau „sumedžioja“. Pasitaiko net iki 40 tokių nelaimingų atvejų.

Medžioti gali visi

Medžioklėje galioja nerašytos taisyklės, kad visi medžiotojai, nežiūrint jų pareigų, lyties, yra lygūs. „Mūsų klubas atviras visiems. Esame draugiški, pavyzdys kitiems“, – sako Mantas ir pažymi, kad medžiotojai ne tik medžioja, bet ir šeria gyvūnus, organizuoja talkas, prižiūri savo bazę, kurią ruošiasi kitais metais vėl stipriai atnaujinti. Medžioklės sezonas prasideda nuo spalio antros pusės. Per metus medžiotojų klubas „Daugis“ suorganizuoja apie 10 medžioklių. Vyras sako, kad prieš 30 metų medžiotojas buvo gerbiamas, o dabar pagarbos mažiau, bet po truputį situacija keičiasi. Medžiotojas pažymi, kad medžioklės tikslas nėra tik sumedžioti gyvūną, bet ypatingas ryšys su gamta, pabuvimas joje.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: