Dainavos žodis

Lūkestis policijos reformai – saugesni gyventojai

Alytaus rajono savivaldybės vadovai pabrėžia, kad reforma pirmiausia turėtų ne pabloginti saugumo situaciją, o priešingai – žmonėms kelti daugiau pasitikėjimo ir leistų jaustis saugiais.

Planuojama policijos reforma nerimo ir nežinomybės pasėjo ir šalies savivaldybėms. Vakar Alytaus apskrities vyriausiame policijos komisariate vykusiame išvažiuojamajame Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje dalyvavo ir Alytaus rajono savivaldybės vadovai – merė Rasa Vitkauskienė, vicemeras Aurimas Truncė, kurie valstybės politikams bei šalies policijos vadovybei išsakė savo būgštavimus, kad reforma pirmiausia turėtų ne pabloginti saugumo situaciją, o priešingai – žmonėms kelti daugiau pasitikėjimo ir leistų jaustis saugiais.

Merės prioritetas – saugumas

„Norime, kad šia tema būtų ne tik padiskutuota, bet būtų išgirsta ir savivalda. Daug kalbama apie regionų stiprinimą, specialistų pritraukimą, bet pastaruoju metu priiminėjami sprendimai, kurie žlugdo regionus. Man kaip rajono merei svarbu, kad gyventojai jaustųsi saugūs. Pareigūnų patruliavimas tam turi didelę reikšmę, visiems mums leidžia jaustis užtikrinčiau, o nusikalsti linkusius asmenis atgraso nuo nusikaltimų. Jeigu sumažės pareigūnų, o patruliavimo taip pat bus mažiau, tai nusikalstamumo situacija tikrai gali aštrėti. Pastaruoju metu neramina situacija ir mokyklose – auga tiek narkotinių medžiagų vartojimo, tiek neadekvataus vaikų elgesio mastai. Nepamirškime, kad mūsų regione yra valstybės siena, besiribojanti su grėsmę keliančia kaimynine šalimi, be to, ne taip toli nuo mūsų vyksta karo veiksmai. Tai ar reformai tikrai yra pats tinkamiausias metas? Ar ši reforma tikrai atlieps didesnio saugumo lūkesčius? Man kaip rajono merei, kaip mamai, kaip gyventojai tai yra svarbiausia. Man ši planuojama reforma kelia nerimą, nes yra daug nežinomųjų, apie kuriuos niekas aiškiai ir garsiai nekalba. Linkiu konstruktyvaus dialogo ir atsižvelgti į mūsų visų išsakytus argumentus“, – kalbėjo Alytaus rajono merė R. Vitkauskienė.

Policijos generalinio komisaro Renato Požėlos tikinimu, pokyčiai daromi tam, kad situacija gerėtų.

Reforma – situacijai gerinti

Į merės išsakytą poziciją atsakė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Pasak R. Požėlos, reformos idėja subrandinta per ilgą laiką. Esą pokyčiai planuojami tam, kad atsirastų galimybė atlikti tam tikrus veiksmus be biurokratinių susirašinėjimų ir procedūrų derinimo.

„Apygardos pajėgumai atvyktų ir į Simną, ir į Seirijus, ir į Balbieriškį, ir į Daugus – ten, kur reikia. Kriminalinės policijos platesnė centralizacija leistų mums turėti specializuotus pareigūnus. Taip pat mums leistų skirti didesnius pajėgumus, nepaisant platesnių apygardos veikimo ribų. Disponuojant didesniais pajėgumais, galima juos orientuoti ten, kur jų labiausiai reikia. Nuogąstavimai, kad policijos kažkur neliks, kad į įvykius bus reaguojama iš Kauno, kad bylos nebus tiriamos, yra nepagrįsti. Pokytis daromas tam, kad situacija gerėtų“, – tikino R. Požėla.

Įgyvendinant reformą, Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bus panaikintas, tačiau bus sukurtas Alytaus miesto ir rajono policijos komisariatas.

Kas pasikeis?

Alytaus rajono savivaldybės vadovai kėlė klausimą, kas konkrečiai, įvykdžius reformą, pagerės. Generalinis komisaras pabrėžė, kad pirmiausia būtų sutvarkyta didelė vidinė organizacijos struktūra, taip pat bus užtikrintas jos veikimas stambesniuose teritoriniuose vienetuose ir tai padėtų nukreipti pajėgumus ten, kur jų labiausiai reikia. Esą tai nereiškia, kad pareigūnams teks važinėti į kitus regionus, miestus.

Policijos pajėgos bus valdomos jau ne iš Alytaus, o iš Kauno. Tai reiškia, kad Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bus panaikintas, tačiau bus sukurtas Alytaus miesto ir rajono policijos komisariatas. Esą labiausiai pokyčiai palies kriminalinę policiją.

Alytaus rajono savivaldybės vicemeras Aurimas Truncė taip pat kėlė klausimą, ar šia reforma be komisariato vadovybės etatų panaikinimo, dar ką nors pavyks sutaupyti?

R. Požėla tikino, kad reforma leis pasiekti vieningą viešojo saugumo standartą, nes ne visos savivaldybės turi policijos komisariatus, o reformą tai leistų suvienodinti.

Generalinis komisaras žadėjo atvykti į Alytaus rajono savivaldybę ir plačiau pristatyti reformos konceptą.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: