Dainavos žodis

Vienintelei vyninei Alytaus rajone – tautinio paveldo sertifikatas

Daugiau nei 100 metų siekiančios Adamonių šeimos vyndarystės tradicijos ir paslaptys buvo perduotos iš kartos į kartą ir dabar jas įprasmino brolio Irmanto (pirmas iš kairės) ir sesers Eglės (trečia iš kairės) šeimos.

Daugiau nei prieš metus Alytaus rajone duris atvėrusios vyninės „Miella vyninė“ gaminiai įvertinti autentiškų lietuviškų gaminių kokybės ženklu ir jiems įteiktas Lietuvos tautinio paveldo sertifikatas. Daugiau nei 100 metų siekiančios Adamonių šeimos vyndarystės tradicijos ir paslaptys buvo perduotos iš kartos į kartą ir dabar jas įprasmino brolio Irmanto ir sesers Eglės šeimos.

Tradiciją perėmė iš močiutės

„Mūsų močiutė Ona mus mokė, jog vyną reikia daryti iš to, ką duoda gamta. Pavyzdžiui, obuolių vynas, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, yra gaminamas tik iš antaninių obuolių sulčių.

Iki šiol yra išlikusių senųjų obelų, iš kurių vaisių mūsų giminėje buvo gaminamas vynas. Vyšnios ir juodieji serbentai taip pat nuo seno augo močiutės sodyboje. O miško gėrybių: mėlynių, bruknių, spanguolių, senoji vyndarė keliaudavo į artimiausią mišką ir raistą pasirinkti“, – pasakoja Eglė Adamonytė.

Anūkai, perėmę močiutės vyno gamybos paslaptis, vyną gamino savo reikmėms. Irmanto ir Eglės šeimos kurį laiką puoselėjo mintį, kad tradiciniu jų pagamintu vynu galėtų mėgautis ir kiti. Taip 2021 metais Irmantas Adamonis ir Eglės vyras Marijus Jakinevičius Kauno kolegijoje baigė specialius kursus, kad galėtų oficialiai gaminti ir pardavinėti vyną.

Miella vyninė“ gaminiams suteiktas Lietuvos tautinio paveldo sertifikatas.

Žaliavos – iš Dzūkijos krašto

2022 metais Alytaus rajone, Alytaus kaime, buvo atidaryta MB „Miella“, o šiandien nuo pamatų pastatytoje vyninėje vyksta vyno gamybos procesai. Čia ne tik vietiniai, bet ir turistai turi unikalią galimybę sudalyvauti vyno gamybos edukacijose bei degustacijose.

„Senųjų vyno receptūrų įkvėpta „Miella vyninė“ toliau išlaiko tradicijas ir gamina visų pamėgtus ir gerai žinomų skonių vynus – vyšnių saldųjį, juodųjų serbentų pusiau saldųjį, obuolių saldųjį, bruknių saldųjį, spanguolių pusiau saldųjį ir mėlynių pusiau saldųjį. Vynai yra gaminami griežtai laikantis senojo vyno gaminimo recepto, kuris buvo perduotas iš kartos į kartą“, – pasakoja E. Adamonytė.

Beje, vyno gamybai reikalingas žaliavas vyndariai perka tik iš Lietuvos ūkininkų, o didžioji jų dalis atkeliauja būtent iš Dzūkijos krašto ūkių.

Šiuolaikiška technologija, bet senas gamybos būdas

Pasak Eglės, šiuo metu vynams gaminti naudojama šiuolaikiška, moderni įranga, tačiau naujosios technologijos nepakeičia nei gaminio gamybos būdo, nei receptūros, nei unikalių savybių sudėties, nei tradicinės žaliavos.

Be jau minėtų močiutės perduotų vynų receptų, „Miella vyninė“ gamina vynus iš svarainių, šaltalankių, abrikosų, pienių, raudonųjų serbentų, braškių, gervuogių, vynuogių ir net pomidorų. Dalis vynų taip pat yra lietuviško vyno čempionato laureatai.

Alytaus rajone – tautinio paveldo gaminių virtinė

Alytaus rajone Lietuvos tautinio paveldo sertifikatai išduoti dar šešiems autentiškus lietuviškus gaminius gaminantiems asmenims: raugintos duonos kepėjai Astai Kisielienei iš Alovės, šakočių kepėjai Ilonai Zapolskienei iš Daugų, dzūkiškų bandų, bulvinių gaminių kepėjai Janei Damkauskienei iš Alovės, mielinius pyragus, bulvių gaminius ir kmynų gėrimą gaminančiai Kančėnų kaimo bendruomenei „Dėmesio centras“, bandų kepėjai Onai Kizelienei iš Punios ir bandų kepėjai Stasei Čižauskienei iš Pivašiūnų.

Jeigu ir Jūsų Alytaus rajone veikiantis verslas, kuriami gaminiai, teikiamos paslaugos buvo įvertintos šalies, tarptautiniais įvertinimais ir garsina Alytaus rajoną, kviečiame kreiptis į Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyrių el. paštu komunikacija@arsa.lt ir papasakoti apie tai mūsų krašto gyventojams, svečiams, turistams.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: