Dainavos žodis

Šiuolaikinės klounados spektaklis visai šeimai „Čiurlionio pasaka“

P R E M J E R A!

Alytaus miesto teatras atveria duris dar mažai Lietuvoje pažįstamam šiuolaikinės klounados žanrui ir antrąją Kalėdų dieną kviečia į spektaklį vaikams „Čiurlionio pasaka“. Spektaklį apie žymųjį dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį kuria šio žanro Lietuvoje pradininkas, režisierius Žilvinas Beniušis.

Geriausia Kalėdų dovana – išvysti naujausią mūsų teatro spektaklį „Čiurlionio pasaka“. Net neabejoju – jums patiks, tai ryškus, smagus, įkvepiantis, spektaklis ne tik vaikams, bet ir visai šeimai apie vieną žymiausių asmenybių mūsų tautos istorijoje. Spektaklyje netruks komiškų scenų, nuostabių kostiumų, spalvų ir magiška šiluma veriančių žvilgsnių“, – į premjerą kviečia teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Spektaklio epicentre – pats Čiurlionis, apie kurį pasakoja jo dukra Danutė, gimusi beveik tuo pat metu, kuomet Čiurlioniui teko išeiti iš šio gyvenimo. Ji apie Čiurlionį pasakoja lyg kurdama pasaką, pilną ryškių veikėjų ir stebuklingų su tikrove (bei kūryba) susijusių įvykių. Visas veiksmas vyksta dailininko studijoje, kuri tampa jo gyvenimo ir fantazijos vieta. 

Komiška ir kartu stebuklinga atmosfera kuriama aiškios fizinės vaidybos ir magiškos scenografijos, susijusios su menininko tapybos darbais, dėka. Spektaklyje Čiurlionis vaizduojamas kaip linksmas čapliniškas herojus, plačia širdimi, nuolat įsiveliantis į komiškas situacijas. Jo gyvenimas – tarsi cirko pasirodymas, kuriame niekada netrūksta truputį magiškų elementų.

Spektaklio režisierius Ž. Beniušis – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, Šiuolaikinės intelektualios klounados teatro įkūrėjas, studijavęs klounadą Paryžiuje Phillippe’o Gaulier mokykloje, sukūręs spektaklius Kauno Kameriniame, Oskaro Koršunovo teatruose, Vilniaus Senajame teatre. Režisierius pabrėžia, kad Čiurlionio gyvenimo interpretavimas žvelgiant klouno akimis leis apie rimtus dalykus kalbėti lengvai, ne didaktiškai, o kuriant pasaulį kaip žaidimų aikštelę.

Klounados žanro išskirtinė savybė yra vaidyba be ketvirtos sienos, priverčianti aktorius žvelgti tiesiai į žiūrovus taip, kad publika jaustųsi egzistuojanti, pripildyta „čia ir dabar“ pojūčio.

„Skaitant Čiurlionio biografiją, teko susipažinti su jo jaunystėje rengtais juokingais performansais Varšuvos ir kitų miestų gatvėse, kur menininkas pats komiškai interpretuodavo miestiečių gyvenimą ir nevengdavo juokauti. Čiurlionio jautrumas tarsi laiko savyje gyvą vidinį vaiką/klouną. Nors Lietuvoje jis dažniausiai vaizduojamas romantiškas, nostalgiškas ir net sentimentalus, šiame spektaklyje mes pamatysime kitokį Čiurlionį, kuris pirmiausiai aistringai myli gyvenimą ir iš tos meilės patenka į nemažai juokingų, net kurioziškų situacijų… O visas jo jautrumas – įkvepiantis ir sukeliantis šviesias ašaras – pasireikš spektaklio pabaigoje”, – pasakoja spektaklio režisierius.

Įspūdingus spektaklio „Čiurlionio pasaka“ kostiumas kuria garsi kostiumų dizainerė Daiva Urbonavičiūtė, scenografiją – Vitalij Strigunkov, dailininkas dekoratorius – Algimantas Černiauskas.

Spektaklis skirtas vaikams nuo 6 metų ir visai šeimai.

Bilietą galite įsigyti teatro kasoje ir kakava.lt:

26 d. 11 val. https://kakava.lt/renginys/premjera-ciurlionio-pasaka/7278/12952

26 d. 13 val. https://kakava.lt/renginys/premjera-ciurlionio-pasaka/7278/12953

Spektaklį finansuoja Lietuvos kultūros taryba (www.lkt.lt)

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: