Dainavos žodis

COM·MEDIA praūžė – liko apdovanojimai ir neišdildomi įspūdžiai

XII tarptautinio teatrų festivalio COM·MEDIA uždarymo akimirka. (Alytaus miesto teatro nuotr.)

Visą lapkritį teatro mėgėjų mintis ir širdis užvaldęs XII tarptautinis teatrų festivalis COM·MEDIA baigėsi. Šventiškame, žaismingame bei originaliame uždarymo vakare apdovanoti geriausi kūrėjai, padėkota visiems dalyviams, rėmėjams, žiūrovams.

„Regis, tik prasidėjo ir jau baigėsi! Mūsų visų mylimas XII tarptautinis teatrų festivalis COM·MEDIA šiemet ir vėl dovanojo neišdildomas akimirkas žiūrovams, teatralams, komisijai ir, žinoma, mums – organizatoriams. Džiaugiuosi, jog teatro vardas nuskambėjo toli ir už Lietuvos ribų ir vėl sukvietė dramaturgus, vėl aidėjo naktis teatre, vėl mažieji mūsų žiūrovai buvo pakerėti teatro pasauliu, konkursinėje programoje kiekvienas galėjo rasti tai, kas jam artima. Tikiu, jog šis lapkričio mėnuo mūsų mieste buvo ne tik šviesesnis, bet ir įkvėpė mus tikėti gerais, kilniais dalykais, mylėti ir mokėti džiaugtis tuo, ką kuriame ir ką turime. Ačiū visiems, buvusiems drauge su festivaliu. O mes ir vėl pradedame galvoti apie naują festivalį – šįsyk jau tryliktąjį“, – „Dainavos žodžiui“ sakė Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

COM.MEDIA pagrindinėje konkursinėje suaugusiems skirtoje programoje buvo parodyta 13 spektaklių, vaikams skirtoje programoje COM.@ – 11 spektaklių edukacijų, COOM MOON.A per vieną naktį žiūrovams pristatė 28 renginius – performansus, video, koncertus, įvairiausias dirbtuves bei kitokius įvairiausius ir netikėčiausius įvykius, tad kiekvienas žiūrovas galėjo pasirinkti tai, kas jį labiausiai domina.

Anot komisijos pirmininko, nepriklausomo teatro kritiko, dramaturgo Andriaus Jevsejevo, festivalis labai vertingas ne tik regionui, jis prisideda ir prie Lietuvos teatrų plėtros. Suteikia puikią progą susipažinti su kitų miestų, netgi šalių teatrais, tai galimybė aktoriams užmegzti kūrybinius ryšius, o atvažiuojantiems teatrams puiki galimybė pasimatyti su teatrališka Alytaus publika.

Žiūrovų ir komisijos nuomonėms sutapus, geriausiu COM•MEDIA spektakliu išrinktas spektaklis „Laisvė“, rež. D. Gavenonis (VšĮ „Darbininkai“), geriausiu režisieriumi išrinkta Greta Štiormer, spektaklis „L. YRA S.“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras), geriausiu aktoriumi išrinktas Trygwe Wakenshaw, spektaklis „Nautilus“, Aurora Nova (Naujoji Zelandija), geriausios aktorės nominacijos  apdovanojimą pelnė Rasa Samuolytė, spektaklis „Laisvė“, rež. D. Gavenonis (VšĮ „Darbininkai“), daugiausia žiūrovų simpatijų atiteko spektakliui „Laisvė“, rež. D. Gavenonis (VšĮ „Darbininkai“).

Teatrinio plakato konkurso nugalėtoju tapo Evaldo Ivanausko plakatas, spektaklis „Jona“ (Juozo Miltinio dramos teatras), vaikiškos programos COM•@ nugalėtojo prizas atiteko Alytaus miesto teatro spektakliui-koncertui „Grybų taika“ (rež. A. Kavaliauskaitė), kultūrinių lunatikų nakties COM•MOON•A geriausiu spektakliu paskelbtas „No Shoes“ teatras „Dulkėti veidrodžiai“ (rež. I. Jackevičiūtė), šių metų festivalio atradimu pripažintas nepriklausomas baltarusių teatro projektas „Tai Mes“ (rež. S. Zhyrkov), geriausio meninio sprendimo prizas atiteko scenografijos ir kostiumų dailininkei Renatai Valčik, spektaklis „Kauno pavasaris’ 72“,  rež. J. Tertelis (Nacionalinis Kauno dramos teatras).  

Šiuo metu teatralai ruošiasi naujo spektaklio premjerai. Gruodžio 26 dieną teatras žiūrovus pakvies į šiuolaikinės klounados spektaklį visai šeimai „Čiurlionio pasaka“ (režisierius Žilvinas Beniušis). Spektaklio epicentras – žymusis dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, apie kurį, tarsi kurdama pasaką, pasakos menininko dukra Danutė. Spektaklio anonse rašoma: „Komiška ir kartu stebuklinga atmosfera kuriama aiškios fizinės vaidybos ir magiškos scenografijos, susijusios su menininko tapybos darbais, dėka. Spektaklyje Čiurlionis vaizduojamas kaip linksmas čapliniškas herojus, plačia širdimi, nuolat įsiveliantis į komiškas situacijas. Jo gyvenimas – tarsi cirko pasirodymas, kuriame niekada netrūksta truputį magiškų elementų.“

Atostogų teatre nėra, teatralai kuria, repetuoja ir laukia žiūrovų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: