Dainavos žodis

Sudarytas 2024 m. karo prievolininkų sąrašas: šaukimas loterijos principu gali būti paskutinis

2024 m. karo prievolininkų sąrašo sudarymas. (Dainius Labutis / ELTA nuotr.)

Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) sudarytas 2024 m. karo prievolininkų sąrašas. Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus pabrėžia, jog tai veikiausiai paskutinis kartas, kai karo prievolininkų sąrašas sudaromas loterijos principu.

„Nežinau, ar ši tradicija tęsis ir kitais metais, jei bus priimti karo prievolės įstatymo pakeitimai. Gali būti, kad šitas renginys bus paskutinis – tokia forma, kad darome loteriją“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė Ž. Tomkus.

„Tikimės, kad Seime bus patvirtinti pasiūlymai dėl karo prievolės įstatymų pakeitimo, kuriuose būtų tęsiami pokyčiai dėl visuotinio šaukimo“, – pridūrė viceministras.

Kaip skelbia kariuomenė, visuomenei šauktinių sąrašas bus pristatytas kitą savaitę, iki sausio 10 d.

Pažymima, jog šauktinių sąrašas sudaromas remiantis gyventojų registro duomenimis. Taip pat, pagal turimus kitų šaltinių duomenis, identifikuojami nešauktini karo prievolininkai.

Karo prievolininkų sąrašą sudarys apie 27,2 tūkst. asmenų. Į tarnybą pašaukti planuojama 3845 jaunuolius, dar 210 aukštųjų mokyklų studentų ar absolventų tarnybą galėtų atlikti Jaunųjų karininkų vadų mokymuose (JKVM).

Iš viso 18–23 metų amžiaus potencialių karo prievolininkų skaičiuojama apie 79,5 tūkst. Tuo metu 24–26 m. šauktinių , kurie baigė ar atidėjo studijas, skaičiuojama, jog yra apie 4,5 tūkst.

Primenama, kad studijuojantieji šalies aukštosiose mokyklose į sąrašą nebus traukiami, tačiau bus įtraukiami vieną kartą po studijų baigimo. Pažymima, jog norintieji atlikti konstitucinę pareigą, turi teisę stabdyti studijas NPPKT laikotarpiui arba studijuoti ir per tris metus baigti JKVM ar atlikti savanorišką nenuolatinę karo tarnybą Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Pranešama, jog pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama vasario pradžioje – Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Oro gynybos batalione Radviliškyje.

ELTA primena, kad prieš keletą savaičių Seimas po pateikimo pritarė KAM parengtai privalomosios pradinės karo tarnybos reformai. Toliau šauktinių reformą nutarta svarstyti pavasario sesijoje.

KAM teigimu, įstatymų pakeitimai turėtų sudaryti sąlygas ne tik didinti tarnybos patrauklumą, parengti daugiau jaunesniųjų vadų bei Lietuvos kariuomenei trūkstamų specialistų, didinti aktyviojo kariuomenės personalo rezervo skaičių, bet ir sudaryti sąlygas ilgainiui pereiti prie visuotinio šaukimo.

Ministerija šauktinių reformos pokyčius pristatė dar metų pradžioje. Vienas esminių pakeitimų – galimybė sutrumpinti tarnybos laiką. Kaip ir iki šiol, prievolininkai būtų šaukiami tarnauti 9 mėnesių laikotarpiui. Tačiau numatoma, kad, atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės poreikius, tarnybos laikotarpis galėtų būti trumpinamas iki pusmečio.

Be to, atitinkamas specialybes įgiję jaunuoliai galėtų būti kviečiami atlikti 3 mėnesių trukmės tarnybą ir taip įgyti reikiamą bazinį karinį parengimą. Tokia alternatyva galėtų pasinaudoti aviacijos, avionikos specialistai, inžinieriai, medikai ir pan.

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: