Dainavos žodis

Gyventojai naudojasi galimybėmis nemokamai pašalinti asbesto atliekas

Per metus iš Alytaus rajono gyventojų namų ūkių išvežta ir Alytaus regiono atliekų sąvartyne saugiai pašalinta 226,42 tonos asbesto gaminių atliekų. Projektą, kai iš gyventojų nemokamai surenkamos asbesto atliekos, Alytaus rajono savivaldybė įgyvendina ne pirmą kartą ir tokios paslaugos poreikis yra didelis.

Pavojingas atliekas sutvarkė nemokamai

Prieš trejus metus į Alytaus rajoną atsikraustęs gyventi ir senus trobesius nusprendęs griauti Giedrius Jezepčikas sako ne kartą sulaukęs pažįstamų patarimų asbesto atliekas užkasti, palikti miške arba tiesiog užlopyti jomis kelio duobes. „Bet juk jos pavojingos sveikatai ir kenkia gamtai! Kam elgtis taip neatsakingai, juolab kad būna galimybių Alytaus rajono gyventojams jas pašalinti saugiai ir nemokamai“, – tokį atkirtį siūlytojams duoda Giedrius.

Jis Nemunaičio seniūnijoje pasistatė naują namą, o šalia – seni pastatai, kuriuos tenka griauti. Nuo senų trobesių nuluptas asbestinių stogų liekanas būtina saugiai šalinti. Įprastai tai kainuoja – už toną asbesto atliekų fiziniams asmenims tenka pakloti apie 140 eurų.

„Statant namą, tvarkant senas sodybas, kai tenka skaičiuoti, planuoti kiekvieną eurą, tai gan nemaži pinigai, todėl ir atsiranda tokių žmonių, kurie asbesto atliekomis atsikrato neatsakingai, kad tik nereikėtų mokėti nė cento“, – sako Giedrius, pabrėždamas, kad labai vertina Alytaus rajono savivaldybės suteiktą galimybę gyventojams tokias atliekas sutvarkyti nemokamai, nes tai veikia kaip labai svarbi prevencinė aplinkosauginė priemonė.

Ieškos galimybių tęsti projektą

Tuo metu, kai Alytaus rajono savivaldybė įgyvendino projektą „Namų ūkiuose susidariusių asbesto atliekų surinkimas, transportavimas ir saugus pašalinimas“, Giedrius suspėjo nugriauti tik dalį senų statinių ir atiduoti atliekas, todėl jį labai nudžiugintų, jeigu vėl būtų galimybė sudalyvauti tokioje programoje. Tokios paslaugos poreikis rajone yra didelis.

Alytaus rajono savivaldybė ir toliau ieško galimybių asbesto atliekoms surinkti iš gyventojų, transportuoti ir saugiai pašalinti. Gavus finansavimą, apie tai gyventojai bus informuoti viešai.

2021 metais projektui buvo skirta 49 751, 26 Eur valstybės biudžeto dotacija. Iš viso projekto išlaidų suma siekė 51 349,85 Eur. Sumų skirtumas buvo finansuojamas iš Alytaus rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Finansavimas projektui skirtas Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros direktoriaus 2021 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. T1-287. Asbesto gaminių atliekų surinkimo iš namų ūkių ir saugaus transportavimo iki šalinimo įrenginių paslaugas teikė UAB „Ekonovus“.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: