Dainavos žodis

Rajono merė po susitikimo su ministru: „Sutarėme dėl gyventojams svarbių dalykų“

Šiandien Alytuje lankęsis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atsižvelgė į tris Alytaus rajono savivaldybės inicijuotus prašymus.

„Tai, kad esame išgirsti, kad galėsime pagerinti sveikatos priežiūros paslaugas rajono gyventojams – laikau labai reikšmingu pasiekimu“, – sakė susitikime dalyvavusi Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė.

Galės teikti II lygio paslaugas

Vienas reikšmingiausių pasiekimų tai, kad ministerija atsižvelgė į Alytaus rajono savivaldybės teiktą pasiūlymą sudaryti galimybę I lygio sveikatos priežiūros įstaigoms teikti pavienes II lygio sveikatos priežiūros paslaugas. Iki šiol, norint gauti antrinio lygio licenciją, reikėjo užtikrinti net 13 paslaugų paketą. Nors šis reikalavimas nebuvo taikytas privačiam sektoriui.

Rajono PSPC, ministerijai pakeitus teisės aktus, galės teikti daugiau paslaugų pacientams, pavyzdžiui, akušerijos-ginekologijos, chirurgijos, vidaus ligų ir kitas, kurios gerins sveikatos paslaugų prieinamumą Alytaus rajono gyventojams.

Dėl iki šiol galiojusių teisės aktų dėl licencijų teikti antrinio lygio paslaugas buvo sudėtinga konkuruoti su privačiomis gydymo įstaigomis.

Mobilios odontologijos paslaugos – į namus 

Ministras A. Dulkys apžiūrėjo mobilią ambulatoriją, kurioje apžiūrimi pacientai, atliekami kraujo tyrimai, elektrokardiogramos, bei mobilų odontologo kabinetą. Tokie pas gyventojus vykstantys sveikatos paslaugų kabinetai ant ratų – vieninteliai Lietuvoje.

„Teikiant mobiliąsias odontologinės priežiūros paslaugas labiausiai nutolusiose nuo savivaldybės administracinių centrų gyvenamosiose vietovėse, įsitikinome dideliu šių paslaugų poreikiu pacientų namuose, neturintiems fizinių galimybių pakilti iš lovos pacientams. Tačiau nesant teisinės bazės, tokių paslaugų teikti nėra galimybės“, – sakė merė Rasa Vitkauskienė.

Išklausęs merės, ministras pažadėjo, kad greitu metu bus priimti teisės aktai, kurie leis odontologinės priežiūros paslaugas teikti ne tik mobiliame odontologiniame, bet ir pacientų namuose. 

Teiravosi dėl Greitosios medicinos pagalbos stočių

Susitikimo metu merė R. Vitkauskienė išreiškė rūpestį dėl atokesnėse vietovėse gyvenančių rajono gyventojų, kuriems taip pat svarbu laiku sulaukti greitosios medicinos pagalbos brigados. Merė priminė, kad savivaldybė yra išsiuntusi ne vieną prašymą ir teiravosi ministerijos pozicijos dėl anksčiau žadėtų Simno ir Daugų GMP stočių.

Ministras A. Dulkys konkretaus atsakymo neturėjo, rajono vadovams pasiūlė kreiptis į Nacionalinę greitosios medicinos pagalbos tarnybą, kuri ir analizuoja poreikį bei sprendžia, ar vietovėje tokia stotis reikalinga.

„Jei reikės, išsiųsime ir dar vieną raštą“, – teigė susitikime dalyvavęs vicemeras Aurimas Truncė.

Siūlė mažinti biurokratiją

Alytaus rajono PSPC apsilankęs ministras kalbėjosi su rajono vadovais bei įstaigos direktore Giedre Ilgūnaite, aptarė darbo organizavimo praktikas, popierizmo mažinimo klausimus. Šeimos gydytoją Laura Bieliauskaitę-Svetlauskienę kalbinęs ministras teiravosi, kaip šiandien veikia e-sveikata. Išgirdęs apie papildomą naštą šeimos gydytojams pateisinant pamokas, ministras pažadėjo analizuoti situaciją ir perduoti šeimos gydytojų nuogąstavimus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

Ministrui buvo siūlyta lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims, kurie nuolat vartoja paskirtus vaistus, leisti receptą išrašyti kuo ilgesniam periodui, taip sumažinant vizitų tik išsirašyti vaistus, skaičių ir vargą žmogui.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: