Dainavos žodis

Aptartas bandomasis pacientų pavėžėjimo projektas

Nuo rugpjūčio 1 d. Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras prisijungė prie bandomojo projekto Lietuvoje ir pradėjo teikti pacientų pavėžėjimo paslaugas. Tai viena iš sveikatos sistemos reformos priemonių, skirta sveikatos priežiūros paslaugas priartinti arčiau gyventojų.

Paslauga Alytaus rajono gyventojams teikiama nemokamai, o jos gavėjais gali būti pacientai, kurie vyksta į asmens sveikatos priežiūros įstaigą gauti planinių, specializuotų ambulatorinių, hemodializės, reabilitacijos paslaugų ir (ar) grįžta iš jų į gyvenamąją vietą, ir kurie vyksta į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dėl organo (-ų) transplantacijos, atsiradus potencialiam donorui.

Numatyta, jog pavėžėjimo paslaugomis gali pasinaudoti tie gyventojai, kurie dėl sveikatos būklės ar dėl socialinių ir ekonominių priežasčių (dėl negalios, senatvės ar dėl nepakankamų pajamų) į gydymo įstaigą ar iš jos negali vykti nuosavu ir viešuoju transportu: turintys judėjimo problemų, psichikos, regos, kalbos ar kt. sveikatos sutrikimų, patiriantys gydymo šalutinį poveikį, ir pan., įskaitant ir tėvus, į gydymo įstaigą ar iš jos vežantiems vaiką.

Šis projektas kol kas – bandomasis. Projekte dalyvauja 20 Lietuvos savivaldybių, tarp jų – ir Alytaus rajono. Projekto partneriai iš įvairių Lietuvos savivaldybių šiandien rinkosi Alytaus rajono savivaldybėje pasidalinti patirtimi bei aptarti rūpimus klausimus.

Projekto koordinatorius Alytaus rajono savivaldybėje pasveikinusi merė Rasa Vitkauskienė pirmiausia dėkojo už pastangas ir nuoširdų norą padėti silpnesniam ar sunkiai sergančiam, tam, kuris neturi galimybių nuvykti į gydymo įstaigą nuosavu ar viešuoju transportu.

Merė išreiškė rūpestį, kad žiedinės savivaldybės, kokia ir yra Alytaus rajonas, dėl projekto iniciatorių priimtų sprendimų negali pavėžėjimo paslaugos teikti pilna apimtimi. Dėl apribojimų taikomų tokioms savivaldybėms Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras nuo lapkričio 1 d. iki šiandienos įvykdė vos 70 pavėžėjimų, iš kurių didžioji dalis hemodializės paslaugoms gauti.

Bandomojo projekto koordinatoriai dalindamiesi savo patirtimi, išreiškė viltį, kad į svarius pastebėjimus dėl tobulintinų projekto sričių iniciatorius – Sveikatos apsaugos ministerija – atsižvelgs ir paslaugų teikimas bus efektyvesnis.

Pavėžėjimo paslaugas pacientai gali užsisakyti paskambinę specialiu Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro skambučių centro telefonu 8 66472789. Taip pat pacientams sudaryta galimybė registruotis patiems – paskambinus į „Karštąją liniją“ telefonu 1808, arba internetinėje svetainėje www.1808.lt.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: