Dainavos žodis

Keli tūkstančiai žemdirbių protestavo prieš Vyriausybės žemės ūkio politiką

Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas. Vilnius, 2024-01-24 (Paulius Peleckis / BNS).

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją dėl valdančiųjų vykdomos žemės ūkio politikos, trečiadienį keli tūkstančiai ūkininkų ir jų rėmėjų mitingavo prie Vyriausybės rūmų Vilniuje.

Dar antradienį į Vilniaus centrą jie suvežė apie tūkstantį traktorių bei miškavežių.

Protesto organizatoriai prieš Vyriausybę pastatė sceną, ant jos kabo du plakatai su užrašais „MES SAKOME GANA“ ir „Žemės ūkio rūmai nėra šios akcijos organizatorius“, taip pabrėžiant, jog akciją rengia Lietuvos žemės ūkio taryba.

„Mes sakome gana, gana politikos, nukreiptos prieš žemės ūkį, gana dezinformacijos, gana purvo ant žemės ūkio ir mes nuo savo reikalavimų nesitraukiame. Lauksime valdžios sprendimų, su jūsų palaikymu ir jėga bandysime pasiekti teisingiausių sprendimų žemės ūkiui“, – į susirinkusius kreipėsi Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Mitingą prižiūrintys policijos pareigūnai BNS sakė, kad akcijos piko metu prie Vyriausybės protestavo apie 3 tūkst. žmonių.

Jie nešėsi plakatus su užrašais „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „Nebus mūsų – nebus duonos ir dešros“ ar „Mona žėmi – kuon noru tuon dėrbu!“.

Ant vieno iš plakatų buvo matyti karvės, stovinčios prie giltinės, pavadintos „valdžia“. Dalis mitinguotojų daužė būgnus ir skardines bačkas.

Nuo scenos rodant vaizdo įrašą, kaip 2023 metų pradžioje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas kalba apie žemdirbių problemas, protestuotojai jį „nubaubė“.

Mitingas baigtas garsiu traktorių signalizavimu. Iš pradžių jį žadėta tęsti ketvirtadienį, bet organizatoriai teigia, kad akcija gali tęstis ir ilgiau.

„Aš kaip supratau, nei atsakymai, nei sprendimai jūsų netenkino. Sprendimas vienas – protestuoti toliau. Siunčiame savivaldybei prašymą pratęsti neterminuotam laikui ir dar visada pasiliekam galimybę sugrįžti“, – sakė I. Hofmanas.

I. Hofmanas taip pat ūkininkams pranešė, kad ketvirtadienį į mitingą atvykti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen atsisakė, tačiau pakvietė Tarybos delegaciją susitikti Seime.

Premjerė Ingrida Šimonytė irgi atsisakė ateiti į mitingą, teigdama, kad aktualius klausimus su ūkininkais aptarė anksčiau, tačiau į protesto akciją atvyko pasisakyti žemės ūkio ir aplinkos ministrai Kęstutis Navickas ir Simonas Gentvilas.

Protesto organizatoriai su savivaldybe suderino 3,5 tūkst. žmonių mitingą. Su sostinės valdžia ūkininkai suderino ir traktorių pastatymą centrinėse miesto gatvėse.

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti. Šalia traktorių prospekte palikta vietos pravažiuoti tik policijos, greitosios pagalbos automobiliams.

Norim būti išgirsti“

Protesto organizatoriai antradienį surikiavo traktorius dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros, ant jų – plakatai su šūkiais, tokiais kaip „Lietuva, tavo kaimas miršta“ ir „Neleisim sunaikinti Lietuvos kaimo“.

Žiniasklaidos dėmesio centre jau atsidūrė ant vieno traktoriaus padėtas didelis karstas. Ant kelių kitų traktorių buvo pakabintos nuotraukos su asilo kūnu ir žemės ūkio ministro galva.

Kupiškio ūkininkas Eimantas Šerelis trečiadienio rytą kartu su keliais kitais ūkininkais ruošė vaišes ateinantiesiems į protestą – jis su kitais kraštiečiais atsivežė keturias dėžes obuolių, taip pat lašinių, arbatos.

„Vaišinsim ir patys, ir miestiečius. Tas pabuvimas ilgas, tai natūraliai pavalgyti ir pasistiprinti atsivežėm. Taip pat grūdų“, – BNS sakė E. Šerelis.

„Norim atkreipti dėmesį. Norim būti išgirsti“, – pridūrė jis.

Kelmės ūkininkas Antanas Jurgilas teigė, jog atvažiavo į Vilnių, nes valstybė privatizavo jo nutiestą kelią per vidurį  sodybos. Anot vyro, tai – nesąžininga.

„Kaip Rusija kažkada mus okupavo, tai dabar taip okupavo mano kiemą. Nėra teisybės. (…) Ministerija nekreipia jokio dėmesio“, – sakė A. Jurgilas. 

Jis laiko plakatą su užrašu „PRAŠOME PANAIKINTI Kelmės savivaldybės administracijos ir žemėtvarkos skyriaus korupcinę gyvenamosios sodybos KIEMO OKUPACIJĄ“.

Jonavos ūkininkų sąjungos pirmininkas Ričardas Žebrauskas sakė, kad ūkininkams trūko kantrybė, jie pasigenda diskusijų su valdžia, todėl tikisi, kad Vilniuje bus išgirsti.

„Nekeliam neįgyvendinamų reikalavimų, juos buvo gana paprasta padaryti mūsų valdžiai diskutuojant su mumis. Jie nenorėjo diskutuoti su mumis, tai dabar teks kalbėtis nuo scenos“, – BNS sakė vyras.

Iš Šakių rajono protestuoti atvykęs ūkininkas Edmundas piktinosi kritika, kad žemdirbiai mitinguoja su naujais traktoriais.

„Žurnalistai nuteikė taip, kad mes patys bagočiausi Lietuvoje, aišku, mes tokie ir esame, nes mes labai darbštūs. Tai nėra taip, kaip atrodo visiems vilniečiams“, – BNS sakė Edmundas.

„Norint, kad mes būtume tvarūs ir darytume viską – tręšimai, purškimai, kad jų būtų kuo mažiau – mes turime turėti tokius traktorius, nes technologiškai neina su kažkokiais, kuriuos jūs įsivaizduojate, bielarusais (Baltarusijoje gaminami traktoriai „Belarus“ – BNS)“, – tvirtino ūkininkas.

„Mes priversti tą daryti, nes mylime žemę, mes ją saugome, ne taip, kaip atrodo iš šalies – purškiame ir tręšiame. Visa tai irgi yra dideli pinigai, jūs, ko gero, net neįsivaizduojate, kiek tas dalykas kainuoja“, – teigė jis.

Skundžiasi nesprendžiamomis problemomis

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, Vyriausybė tvirtina problemas sprendžianti.

Jie ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

Lietuvos žemės ūkio tarybos teigimu, ūkininkams trūko kantrybė, nes pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos, todėl akcija siekiama atkreipti valdžios ir visų Lietuvos žmonių dėmesį į sudėtingą situaciją, visuomenės supriešinimą, didelę atskirtį tarp miesto ir kaimo.

Vyriausybė trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame tikina, kad yra numačiusi žemdirbių problemų sprendimus, kuriuos anksčiau sausį aptarė premjerė su Lietuvos žemės ūkio taryba.

Teigiama, kad Vyriausybė, tariantis su Europos Komisija, ketina toliau spręsti daugiamečių pievų atstatymo problemą ir sumažinti neigiamą poveikį ūkininkams.

K. Navickas antradienį susitiko su ES žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Vojčekovskiu) ir sutarė, kad Europos Komisija skubos tvarka peržiūrės reglamentą dėl pievų ir pateiks galimus sprendimus iki šių metų pasėlių deklaravimo pradžios.

Kreipdamasis į protestuojančius ūkininkus, K. Navickas žadėjo, jog sprendimas dėl daugiamečių pievų atkūrimo ir lankstesnių sąlygų bus rastas. 

„Vakar buvau susitikęs su eurokomisaru, kitą savaitę gausime įvertinimus, manau, kad sprendimas bus. Aš puikiai suprantu ir nenoriu niekam nieko įteigti, kad kažkieno sprendimas, ūkininkai ar biurokratai padarė klaidas. Man atrodo, svarbu rasti sprendimus, tai nėra vienasmenis sprendimas, būtų paprasčiau, jei galėčiau tą padaryti, bet per jūsų palaikymą, kuris yra ir šiandien, per teisės akto keitimą, manau, kad sprendimas bus“, – nuo scenos ūkininkams sakė ministras.

Vyriausybė pabrėžia, kad pateiks Seimui derinti Akcizų įstatymo pakeitimo projektą pavasario sesijoje, taip reaguojant į ūkininkų nerimą dėl žymėto dyzelino naudojimo apribojimų ir akcizo suskystintoms dujoms, kurios naudojamos ne kaip variklių kuras.

K. Navickas antradienį pranešė, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą. 

Žadama iki 2024 metų pasėlių deklaravimo pradžios pasiūlyti sprendimus, kurie leistų užfiksuoti klaidas ir netikslumus įgyvendinant su gamtos apsauga susijusius reikalavimus, įvertinti poveikį konkretiems savininkams ir suderinti privačios nuosavybės teisių ir gamtosaugos interesus.

Aplinkos ministerijai įvertinus socialinių partnerių pastabas ir pasiūlymus dėl vandens apsaugos juostų ir zonų, patvirtinti pakeitimus numatoma iki vasario 1 dienos.

Tuo metu kaimyninėse Baltijos šalyse įvertinus rusiškų grūdų tranzito mastą, eksportuojamus kiekius ir jų realų poveikį Baltijos šalyse išaugintų grūdų eksporto kainoms, numatoma pateikti tarp šalių suderintus siūlymus dėl galimų veiksmų ES institucijoms.

Kreipdamasis į protestuotojus aplinkos ministras S. Gentvilas sakė, kad jų problemos yra girdimos, ir ragino kartu ieškoti sprendimų.

Visgi jis pabrėžė, kad žemės ūkis turi keistis, visame pasaulyje ieškant sprendimų dėl tvaresnio ūkininkavimo.

Autoriai: Goda Vileikytė, Erika Alonderytė-Kazlauskė, Valdas Pryšmantas

Redaktorius Saulius Jakučionis

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: