Dainavos žodis

RLŽL metų apdovanojimai

„Įsteigėme metų nominacijas už nuopelnus ir pasiekimus Lietuvos ristūnų žirgų sporte – pirmą kartą apdovanosime tuos, kurie buvo ryškiausi, siekdami aukščiausių rezultatų. Tikimės, kad apdovanojimai kels didelį visuomenės susidomėjimą ir taps tradicija, padėsiančia geriau suprasti ristūnų sportą, pažinti, kodėl ir kuo šiame sporte yra svarbūs augintojai, savininkai, treneriai ir vadeliotojai.

Esame vienintelė organizacija Lietuvoje, kuri rūpinasi ristūnų žirgų veisimu bei profesionalaus ir mėgėjiško ristūnų sporto populiarinimu. Mums svarbi kiekvieno ristūno pergalė ir augintojų, savininkų, trenerių bei vadeliotojų, kuriems siekti tikslo padeda aistra šiems žirgams ir nuoširdus darbas, pasiekimai. Sekame, fiksuojame ir džiaugiamės sportiniais laimėjimais bei norime jais pasidalinti su Lietuvos žmonėmis.

Šiais metais apdovanojame tris ristūnų sporto lyderius šiose nominacijose: „Lietuvos rekordas“, „Metų treneris“ ir „Metų vadeliotojas“. Sveikiname!“


JOANA KĖRYTĖ, Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorė

Nominacija „Lietuvos rekordas“

2023 metais pasiektas naujas Lietuvos greičio rekordas!

Praėjo beveik septyneri metai nuo tos dienos, kai apie žirgą Gardens Fairytale, vadeliojamą Egidijaus Gudonio, pasklido žinia, jog ant Dusetų hipodromo ledo šis duetas greičiu įveikė ne tik konkurentus, bet ir pagerino iki tol Lietuvoje žinotus greičio rezultatus. Šio dueto pasiekimai gula į ristūnų žirgų istoriją.

Naujas greičio rekordas priklauso Panther Face, kurį treniruoja ir vadelioja Ernestas Juškauskas. Panther Face yra 12 metų Švedijos šiltakraujis ristūnas. Jo savininkas – UAB „Faktus“ Raseiniuose – smagu, kad šiame rajone atgimsta ristūnų augintojai, randasi savininkai. Žirgas gimė Švedijoje (kilmė – Muscle Hill, Chip‘s Favorite, Pine Chip), auginamas bei treniruojamas Lazdijų rajone. Panther Face startavo 101 kartą ir pelnė 48 prizinius laimėjimus: 21 – I vieta, 21 – II vieta ir 6 – III vietos. 2023 metais dalyvavo 5 lenktynėse ir iš jų vienose pagerino Lietuvos ristūnų žirgų greičio rekordą.

Faktai:

  • Panther Face

Naujas rekordas – 2023 m. vasarą Utenos hipodrome pasiektas greitis 1 min. 14,33 sek., 1609 m. distanciją įveikta per 1 min. 59,590 sek.

  • Gardens Fairytale

Buvęs rekordas – 2017 m. žiemą Dusetų hipodrome pasiektas greitis 1 min. 14,68 sek., 1609 m. distancija įveikta per 2 min. 0,160 sek.

Apdovanojimas  

Respublikinės lenktyninių žirgų lygos taurė ir 500 eurų

Nominacija „Metų treneris“ 

Ristūnų žirgų treneris ir vadeliotojas Žydrūnas Vasilionka taip paruošė ristūną Idealas Cass, kad jis savo amžiaus grupėse iš eilės per trejus metus pelnė tris aukščiausius apdovanojimus. Sportininkas abejojo, ar galėtų išvardinti visus pastaruosius 30 metų treniruotų žirgų vardus, ir pripažįsta, kad tokių žirgų, kaip Idealas Cass, yra vienetai. Ristūnų žirgų sporte toks pasiekimas – išskirtinis ir galėtų būti vadinamas kitose sporto šakose paplitusiu „trigubos karūnos“ pavadinimu, taip pripažįstant trenerio nuopelnus lenktynėse žirgui siekti geriausių rezultatų.

  • I vieta 2023 metų „Elito Grand Prix“ suaugusių žirgų grupės važiavime (vadeliotojas Žydrūnas Vasilionka): laikas – 2 min. 17,662 sek., greitis – 1 min. 16,48 sek.
  • I vieta 2022 metų „Derby“ keturmečių žirgų grupės važiavime (vadeliotojas Juha-Pekka Kavander): laikas – 3 min. 22,8 sek., greitis – 1 min. 16,8 sek.
  • I vieta 2021 metų „Kriterium“ trimečiu žirgų grupės važiavime (vadeliotojas Žydrūnas Vasilionka): laikas – 3 min. 28,6 sek., greitis – 1 min. 19,0 sek.

Idealas Cass yra Raguvėlėje prieš 5 metus gimęs Amerikos ristūnas (kilmė – Always Alluring, Global Light MT, Diamond Way), jo savininkas Arūnas Cicėnas (Anykščių r.). Žirgo įskaitoje jau 31 startas ir 23 priziniai laimėjimai: 15 – I vietų, 5 – II vietos, 3 – III vietos. Žirgo rekordas – 1 min. 14,7 sek.

Apdovanojimas

Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas“ taurė

Respublikinė lenktyninių žirgų lyga – 500 eurų

Nominacija „Metų vadeliotojas“

2023 metais daugiausiai – 13 – aukščiausių apdovanojimų pelnė Stasys Kėrys!

Stasys Kėrys yra vienas iš labiausiai patyrusių ristūnų augintojų, veisėjų, trenerių ir vadeliotojų, kurio treniruojamus žirgus savo hipodromuose nori matyti skandinavai ir kuris daug prisidėjo prie Lietuvos ristūnų sporto plėtros ir to, kad trenerių ir veisėjų profesionalumo lygis pasiektų aukštumas. Dešimtmečiais Stasys Kėrys treniruoja žirgus nuo pat jų gimimo ir vėliau, kai jie jau varžosi greičiu hipodromo take. Patirtis ir žinios padėjo jam užauginti daug perspektyvių ristūnų žirgų ir įkvėpė ne vieną vadeliotoją imtis šios veislės žirgų auginimo ar veisimo, o augintoją – tapti profesionaliu sportininku ir treneriu. Pasak Stasio Kėrio, maloniausias jausmas, kai žirgas pirmas kerta finišą, yra matyti ir suprasti, kad tavo žirgas patobulėjo ir tapo dar pajėgesnis, kad juo žavisi tiek mėgėjai, tiek profesionalai ir jam puikiai sekasi.

Įdomus faktas – net 12 iš 13 pirmų vietų praėjusiais metais pelnyta vadeliojant Lietuvoje gimusį (kilmė – Pronto Ribb, Immobiliare, Andover Hall) lenktyninį ristūną Perlą, kurio savininkas UAB „Nala“ (Varėnos r.). Varėnos rajone auginamas ir treniruojamas ristūnas šiais metais lenktyniaus jau 4 metų žirgų grupėje. Perlas iš viso startavo 13 kartų ir visus kartus pelnė prizines vietas: 12 – I vietą ir 1 – III vietą. Geriausias žirgo laikas – 1 min. 16,73 sek.

Linkime daug pirmų vietų ir šiais metais!

Apdovanojimas

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos taurė

Respublikinė lenktyninių žirgų lyga – 500 eurų

RLŽL informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: