Dainavos žodis

Likus 100 dienų iki Prezidento rinkimų VRK skelbia balsavimo biuletenio pavyzdį

Iki Prezidento rinkimų likus 100 dienų Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia balsavimo biuletenio pavyzdį. Jame rinkėjai ras ir iki tol nebuvusią naujovę.

„Pasiruošimas gegužės 12-ąją vyksiantiems Prezidento rinkimams vyksta pilnu pajėgumu: šiuo metu dirbame formuodami savivaldybių rinkimų komisijas, kurios darbą pradės jau netrukus, tobuliname VRK informacinių sistemų funkcionalumą, ruošiame leidybai rinkimų dokumentus ir rūpinamės, kad balsavimo vietos būtų patogios visoms rinkėjų grupėms. Pavyzdinio balsavimo biuletenio formos parengimas taip pat yra vienas iš daugelio svarbių darbų,“ – pasiruošimą artėjantiems valstybės vadovo rinkimams komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, „šių rinkimų naujovė yra tai, kad skirtingai nei anksčiau, kandidatus į Prezidentus gali kelti ir politinės partijos, todėl balsavimo biuletenyje nurodysime ne tik kandidato į Prezidentus vardą ir pavardę, bet ir prierašą – jis išsikėlė pats, ar buvo iškeltas politinės partijos“.

Linos Petronienės teigimu, „2024 m. Respublikos Prezidento rinkimų biuletenio formatas ir spalvingumas bus toks, kaip šiame pavyzdyje, o kad rinkėjams būtų įdomiau skaityti, pasitelkėme dirbtinį intelektą, kuris sukūrė smagias ir jokių asociacijų su būsimais kandidatais nekeliančias kandidatų pavardes ir politinių organizacijų pavadinimus. Juos likus mėnesiui iki rinkimų pakeisime oficialiai registruotų kandidatų į Prezidentus pavardėmis ir nurodysime, kas juos iškėlė. Būtent tuos biuletenius gaus į rinkimus atvykę rinkėjai“.

Iki vasario 2 dienos VRK yra registravusi 9 politinės kampanijos dalyvius, kurie savo politinę kampaniją jau yra pradėję oficialiai.

Jų sąrašą galite rasti ČIA>>

Politinės kampanijos dalyvių registracijos dokumentus VRK priims iki vasario 19 d. (imtinai). Vėliau prasidės pareiškinių dokumentų priėmimas, iki kurio kandidatuojantys asmenys iš jiems asmeniškai priklausančios sąskaitos turės sumokėti 8995 eurų rinkimų užstatą.

Pateikę pareiškinius dokumentus, būsimieji kandidatai turės surinkti 20 tūkstančių juos palaikančių rinkėjų parašų. Patikrinusi pareiškinius dokumentus, surinktus rinkėjų parašus ir konstatavusi, kad kandidatuojantys asmenys atitinka Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus, VRK oficialiai registruos kandidatus dalyvauti rinkimuose.

Respublikos Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d. Tą pačią dieną taip pat bus surengtas ir referendumas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo (pilietybės išsaugojimo).

VRK informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: