Dainavos žodis

Buitinės technikos remonto meistrai Rimgaudas ir Drąsutis taiso viską, jeigu klientai sutinka mokėti ir rinkoje yra atsarginių detalių

Rimgaudas ir Drąsutis jau 30 metų taiso televizorius ir kitą buitinę techniką. Juos galima rasti Jaunimo g. 70-2, Alytuje.

Anksčiau populiarios, dabar primirštos, bet labai reikalingos profesijos atstovai 62-ejų Rimgaudas Saulius ir 54-erių Drąsutis Žalys jau 30 metų taiso televizorius ir kitą buitinę techniką. Juos galima rasti Jaunimo g. 70-2, Alytuje.

Rimgaudas alytiškis, baigęs Kauno politechnikos institutą, kurį laiką dirbo inžinieriumi Kaune, o nuo 1985 m. įsidarbino į tuometinį Alytaus buitinį. Visada dirbęs pagal specialybę, R. Saulius ėmėsi savo verslo Lietuvai atgavus nepriklausomybę, t. y. televizorius privačiai taiso nuo 1992 metų. „Mokykloje gerai sekėsi fizikos mokslas. Ilgai negalvojęs, pasirinkau radijo inžinieriaus specialybę. Ją baigiau. Visą gyvenimą ir dirbu darbą pagal šią specialybę, kokio kito darbu nesu dirbęs“, – sako pašnekovas. Technologinės naujovės vyro negąsdina, jis nuolat mokosi, tobulėja, drąsiai priima iškilusius iššūkius. Jo kolega Drąsutis Alytuje gyvena nuo 6-erių. Tarnaudamas tuometinėje armijoje Kalūgoje, vyras baigė aviacijos centrą ir išmoko skraidyti reaktyviniu lėktuvu L29. „Aviacija man skaudi tema. Į dangų nežiūriu ir į aerodromą neinu“, – apie savo aviacijos patirtį kalbėjo D. Žalys. Jis jau daugiau nei 20 metų kartu su Rimgaudu taiso buitinę techniką. „Radiotechnika visada buvusi mano hobiu tapo ir mano pragyvenimo šaltiniu“, – tęsia Drąsusis. Šio amato vyras nesimokė, bet turėdamas techninių žinių, jas sėkmingai pritaiko savo darbe. Pašnekovai prisimena ir geresnius, ir prastesnius darbo laikus. Ypač meistrai daug darbo turėjo prieš 20–30 metų, kuomet daug dėvėtos buitinės technikos buvo vežama į Lietuvą iš Vokietijos, Skandinavijos šalių. „Dabar televizorių pataisyti nėra paprasta. Kuo toliau, tuo sudėtingiau. Technika tobulėja“, – sako pašnekovai. Pasak jų, kartais televizoriaus gedimą galima nustatyti vos į jį pažiūrėjus, o kartais reikia nuoseklios apžiūros. Meistrai susiduria ir su detalių tiekimo problemomis. Ne visų detalių galima rasti rinkoje. „Pasitaiko, kad gamintojas po 3–4 metų nutraukia atitinkamo televizoriaus modelio gamybą, ir detalių jau niekur nenusipirksi“, – tikina Rimgaudas, naudojantis tik naujas detales ir savo sutaisytai buitinei technikai duodantis garantiją. Žmonės meistrams taisyti atneša įvairius daiktus: populiariausi televizoriai, kavos virimo aparatai, mikrobangų krosnelės, net ir radiją už 10 eurų atneša tvarkyti ir klausia, ar galės sutaisyti? „Taisome viską, kur yra elektronikos, ir jeigu, žinoma, klientas sutinka mokėti. Tik šaltkalviais dar nedirbame“, – juokauja meistrai. Jie atviri, ne visus pataisytus daiktus klientai pasiima – kartais jų paslaugos žmonėms būna per brangios. O jeigu daikto negalima pataisyti ir klientai jo nepasiima, Rimgaudas ir Drąsutis jų bet kur neišmena, o bendradarbiauja su įmonėmis, kurios surenka buitinę techniką.

Kiek kainuoja jų paslaugos?

Vyrai atvirai sako, kad pragyvena tik dėl to, kad turi nuosavas patalpas. Juk už sutaisytus daiktus didelio užmokesčio negauna. „Klientai dažnai svarsto, ar jiems apsimoka taisyti, ar geriau pirkti naują daiktą. Dabar nėra prekių deficito, kaip anksčiau būdavo. O mums mokesčius reikia mokėti“, – sako meistrai, pripažįstantys, jog kartais baisu būna ir kainą už darbą pasakyti. „Dėl darbų kainos deramės. Jeigu žmonėms brangu – netaisome, sumoka tik už apžiūrą. Pasitaiko klientų, kurie galvoja, kad daiktai, jeigu garantinis laikas baigėsi ir sugedo, yra jau netaisomi. Nustemba, kuomet sužino, kad galima sutaisyti ir televizorius, ir kitus prietaisus“, – tęsia pašnekovai. Vyrai įsitikinę, kad šiandien tokių meistrų kaip jie jau mažai likę. „Yra profesionalių inžinierių, bet jų sritys kitos. Mėgėjų gal ir yra, bet meistrų įmonių Alytuje – bene tik mūsų liko“, – sako Rimgaudas.

Auksinių rankų meistrai Rimgaudas ir Drąsutis sau linki sveikatos, ypač gerų akių, tolerantiškų ir mokių klientų ir sako, kad pinigų reikia tiek, kiek jų reikia.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: