Dainavos žodis

Po apsilankymo itin apleistoje Simno specialiojo ugdymo mokykloje rajono merė: „Ne uždaryti, o prikelti naujam gyvenimui, juk vaikams su negalia – tai tarsi antrieji namai“

Alytaus r. Simno specialiojoje mokykloje su komanda apsilankiusi Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė neslėpė nuostabos dėl esamų sąlygų, kuriose ugdomi vaikai su intelekto sutrikimais – elgesio, judesio, emocijų. „Vaikščioti negalinčius vaikus laiptais į antrą aukštą darbuotojai turi užnešti savo rankomis, nes nėra keltuvų. Ką jau kalbėti apie tualetus, koridorius, klases, kur trupa dažai, byra plytelės, visur pelėsio kvapas. Čia dirbantys žmonės – žmonės iš didžiosios raidės. Jie ne tik rūpinasi negalią turinčiais vaikais, bet ir savo rankomis stengiasi iš nieko sukurti kažką, kad būtų bent minimali tvarka“, – sakė Alytaus rajono merė.

Bendruomenė išreiškė nerimą dėl mokyklos uždarymo, nes ši įstaiga esą visuomet buvo paraštėse. Savo akimis situaciją įvertinusi merė R. Vitkauskienė patikino, kad baimintis pokyčių nėra ko – mokykla po planuojamos reorganizacijos taps Alytaus r. Simno gimnazijos specialiojo ugdymo skyriumi, tačiau svarbiausia – bus atnaujinta ir prikelta naujam gyvenimui.

Dešimtmečius – be reikšmingų investicijų

Alytaus r. Simno specialiosios mokyklos pastatas skaičiuoja septynias dešimtis, tačiau per tiek metų vietos valdžios dėmesio ir reikšmingų investicijų nebuvo skirta.

Susitikimo metu įstaigos darbuotojai atvirai dalijosi patirtimi, kaip jie sprendžia įvairius iššūkius, susijusius su patalpų būkle ir infrastruktūra, kuri nėra pritaikyta įvairių sutrikimų turintiems ugdytiniams. Pedagogai pasakojo patys ir klases dažę, ir rankdarbiais skyles dengę. „Atvirai pasakius, per tiek metų mūsų ir akys priprato. Tiems, kas pirmą karto mato, visada šokas“, – atviravo Simno specialiosios mokyklos kolektyvas. Maža to, paaiškėjo, kad pastate kai kur nėra karšto vandens.

„Mūsų tikslas – ne uždaryti, o stiprinti šią mokyklą, nes įvairių sutrikimų turinčių vaikų, deja, bet daugėja. Tai ne Alytaus rajono, o visos šalies problema. Darome viską, tiek darbuotojai, tiek čia ugdomi vaikai ir jų tėvai – jautųsi oriai, gautų kokybiškas paslaugas ir būtų ramūs dėl savo ateities. Jau paskelbti viešieji pirkimai pastato atnaujinimo projektavimo paslaugoms atlikti. Esu tikra, kad gyvensite kur kas geresnėmis sąlygomis negu gyvenote iki šiol“, – sako Alytaus rajono savivaldybės merė R. Vitkauskienė.

Tikslas – stiprinti mokyklą

Specialiosios mokyklos bendruomenė džiaugėsi aiškiu ir pozityviu rajono savivaldybės vadovų požiūriu, kuris užtikrins įvairių intelekto sutrikimų turinčių vaikų teises ir poreikius, paskatins plėsti įstaigos veiklų profilį, dalyvauti kitose projektinėse veiklose.

2022 m. savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl Alytaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2022–2026 metų bendrojo plano, pagal kurį Alytaus r. Simno specialioji mokykla turi būti reorganizuojama prijungiant ją prie Alytaus r. Simno gimnazijos.

Po reorganizacijos ji taptų Simno gimnazijos specialiojo ugdymo skyriumi, kuriame būtų vykdomos pradinio ir pagrindinio ugdymo individualizuotos ir socialinių įgūdžių ugdymo programos.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: