Dainavos žodis

Teatro scenoje atgimsta legendinis „BALTARAGIO MALŪNAS“: pokalbis su režisiere

Alytaus miesto teatre šiuo metu statomas naujas spektaklis pagal vieną originaliausių Kazio Borutos XX a. lietuvių literatūros romanų „Baltaragio malūnas“. P R E M J E R A jau kovo 22 d. 18 val. Alytaus miesto teatre. Jau galite įsigyti bilietus!

Spektaklį kuria Jūsų pamilti aktoriai ir jaunosios kartos režisierė, Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje studijavusi Eimunto Nekrošiaus vadovaujamame režisierių kurse Milda Emilija Mičiulytė. Plačiau apie kūrybinį kelią – skaitykite:

Stebuklingi nutikimai, atgaivinti mitai, romantiška meilė ir nelabojo pinklės – tai klasikinė Kazio Borutos „Baltaragio malūno“ istorija pasmerkta neblėstančiam populiarumui. Lietuvių literatūros kūrinys, kuriame jungdamas romano formą ir turtingą tautosakos palikimą, rašytojas sukūrė tikrą lietuvišką epą atgimsta Alytaus teatro scenoje muzikiniu formatu.

Muzikinis spektaklis „Baltaragio malūnas“ – amžinoji kova tarp gėrio ir blogio, apie žmogaus ir velnio grumtynes dėl savo sielos ir laimingo gyvenimo, persipinanti su romantiška Girdvainio ir Jurgos meilės istorija. Antgamtiški reiškiniai, burtai, blogio jėgos nugali trapią žmogaus prigimtį.

Tai žmogaus drama, kova su nelabuoju, kuri pirmiausia simbolizuoja sizifišką kovą su likimu. Juk žmogaus gyvenimą dažnai valdo nepažįstamos, svetimos, net priešiškos jėgos, kurių įveikti mirtingieji negali. Visgi net ir pralaimėdami galime išsaugoti savo žmogiškąjį orumą ir išdidžiai pasitikti likimo siunčiamus išbandymus.

Romane Kazys Boruta meistriškai jungia tautosaką ir šiuolaikinę literatūrą, jame ypač gausu liaudies dainų, pasakų, padavimų ir kitos liaudies kūrybos. Spektaklyje taip pat netruks šių elementų, o labiausiai – dainų, todėl spektaklis bus muzikinis.

Koks bus Alytaus teatro kuriamas „Baltaragio malūnas“ ir koks personažas suksis visų įvykių epicentre pasakoja režisierė: „Galiu išduoti, jog pagrindinės siužetinės linijos tikrai bus, jas žiūrovai atpažins, kaip ir pagrindinius veikėjus: Baltaragį, Jurgą, Girdvainį, Uršulę ar Pinčiuką. O kas bus kitaip? Žinoma, tą sužinosite apsilankę premjeroje, tačiau galiu išduoti, jog šio spektaklio epicentre – Pinčiukas, jo čia bus tikrai daugiau nei klasikiniame kūrinyje. Mes bandome kalbėti apie tai, kokie jo elgesio motyvai, kodėl jis tokiu tapo, kokios jo nuoskaudos – jis mūsų pirmajame plane. Dar galiu išduoti, jog spektaklyje atsiranda personažas, kurio nėra knygoje, nors yra ir labai nujaučiamas, atpažįstamas“, – pasakoja pirmą kartą Alytaus teatre spektaklį statanti režisierė M. E. Mičiulytė.

Pinčuko personažas spektaklyje traktuojamas ne kaip priešiška ir destruktyvi jėga, ne kaip blogio įsikūnijimas, o kaip jaunas žmogus, kuris dėl savo kitoniškumo, vienišumo ar charakterio savybių yra nužmoginamas, demonizuojamas, patraukiamas į visuomenės paribį.

Kaip sekasi ruoštis premjerai, atsako režisierė: „Džiaugiuosi kurdama Alytaus teatre, kiekvienas pastatymas skirtingas, kiekviena komanda yra kitokia, kiekviena medžiaga yra kaip naujas rebusas, kurį reikia išspręsti. Man svarbiausia, kad kiekviename pastatyme būtų azartas, čia – jo netrūksta. Labai džiaugiuosi, jog aktoriams puikiai sekasi įsikūnyti į personažus, jie tarsi skirti būtent jiems.“

Nori būti pirmasis išvydęs Alytaus miesto teatro muzikinį spektaklį „Baltaragio malūnas“?

P R E M J E R A jau kovo 22 d. 18 val. Alytaus miesto teatre.

Paskubėk įsigyti bilietą: https://kakava.lt/renginys/premjera-muzikinis-spektaklis-baltaragio-malunas/7687/13996 arba teatro kasoje.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: