Dainavos žodis

Ar jau atėjo laikas statyti naują polikliniką Alytuje?

Alytaus poliklinikos pastatas jau beveik pusę amžiaus be renovacijos. (VšĮ Alytaus poliklinikos nuotr.)

Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis socialiniuose tinkluose pasidalijo mintimis apie VšĮ Alytaus poliklinikos pastato ateitį, keldamas klausimą – renovuoti senąjį pastatą ar statyti naują.

Dabartinis poliklinikos pastatas, kurį žino kiekvienas Alytaus miesto ir, tikriausiai, Alytaus rajono gyventojas, pastatytas praėjusį šimtmetį – 1977 metais, todėl nieko keista, kad atėjo metas jį renovuoti arba, pasirinkus kitą išeitį, – statyti naują. Mero N. Cesiulio teigimu, poliklinikos pastatas per 47 gyvavimo metus nė karto nebuvo renovuotas. Būdavo atliekami tik būtini einamieji vidaus remonto darbai.

Be to, pastatas, kuriame veiklą vykdo VšĮ Alytaus poliklinika, priklauso Alytaus rajono savivaldybei, Alytaus miesto savivaldybei perduotas panaudos pagrindais. 

„Daugybę metų alytiškiai naudojasi šiuo pastatu, tačiau jis priklauso ne Alytaus miestui, o Alytaus rajono savivaldybei. Atėjo laikas spręsti, ką darome: renovuojame svetimą pastatą ar statome naują. Senojo poliklinikos pastato renovacija atsieitų apie 5 mln. eurų. Ar verta į jį investuoti?“ – kvietė alytiškius pasvarstyti N. Cesiulis.

Anot N. Cesiulio, Alytaus miesto savivaldybė planuoja statyti naują, modernią polikliniką Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės vidiniame kieme. Čia įsikurtų medicinos miestelis, pritaikytas pacientų bei medikų patogumui – viskas vietoje, laiku ir greitai.

„Dabar, žmogui susirgus, reikia eiti pas šeimos gydytoją į polikliniką, iš poliklinikos pacientą siunčia į ligoninę pasidaryti tyrimų, iš ligoninės pacientas grįžta atgal pas šeimos gydytoją į polikliniką… Nemažai vaikščiojimo sergančiam žmogui“, – tikino N. Cesiulis.

Alytaus miesto mero teigimu, pirminiais skaičiavimais, naujos poliklinikos statybos miestui atsipirktų per 12–14 metų. Pastačius naują polikliniką, būtų pakoreguoti ir miesto viešojo transporto maršrutai. „Mikroautobusai įvažiuotų į medicinos miestelio teritoriją ir atvežtų gyventojus iki pat gydymo įstaigos durų. Taip pat planuojama praplėsti ir automobilių parkavimo vietų kiekį“, – rašė meras N. Cesiulis.

Naujos poliklinikos pastato statybai pritarė ir Alytaus poliklinikos direktorius Marius Jasaitis: „Kadangi pastatas yra ne naujos statybos, jo techninis aptarnavimas, vamzdynų būklė reikalauja daug kaštų, mokame didžiules sumas už šildymą elektra, ypač dideles sąskaitas gaudavome, kai visoje šalyje buvo šoktelėjusios elektros kainos. Pinigus, išleidžiamus komunaliniams mokesčiams, galėtume panaudoti gydytojų atlyginimams, medicininės įrangos įsigijimui. Pastato viduje tvarkomės pagal išgales, kad pacientams būtų patogu ir jauku, tačiau reikia atnaujinti visą pastatą arba pasirinkti kitą kelią – statyti naują.“

Anot M. Jasaičio, Alytus yra vyresnių žmonių miestas, o poliklinikos pastatas 7 aukštų, vien lifto paslaugas sumažinus, galima sutaupyti pinigų už elektrą. Tuo įsitikinta, daugelį tyrimų iš 7 aukšto perkėlus į pirmą. Galbūt užtektų 2–3 aukštų pastato, būtų ir patogiau, ir pigiau.

„Reikia atsižvelgti ir į tai, kad pastatas buvo suprojektuotas 1961 metais ir viskas buvo numatyta to laikmečio požiūriu. Dabar viskas sparčiai keičiasi, skaitmenizuojamės, todėl nebereikia ir tiek daug vietos. Manau, kad nereikėtų bijoti naujos poliklinikos, žinoma, atsiras ji ar ne, spręs ne meras ar poliklinikos direktorius, tai bus daroma valstybiniu lygiu. Tačiau žiūrint iš ūkinės perspektyvos, džiaugiuosi, kad meras kelia šį klausimą ir bandys jį kažkaip išspręsti, nes iki šio laiko negalėjome nei renovuoti pastato, nei saulės elektrinės statyti“, – sakė poliklinikos direktorius M. Jasaitis.

Lėšų naujos poliklinikos pastato statybai tikimasi gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: