Dainavos žodis

76-erių gydytojas Vladimiras į pensiją eiti nežada: esu toks, koks buvau prieš 30 metų

Gydytojas psichiatras Vladimiras Bobrovas / Laidos stop kadras.

Rūta Ribačiauskienė, LRT TELEVIZIJOS laida „Mano pasas meluoja“, LRT.lt

Gydytojo psichiatro Vladimiro Bobrovo iš Lazdijų darbo stažas – 50 metų. Šiuo metu specialistą, kuriam 76-eri, surasti galima net trijose darbovietėse. Garbingo amžiaus sulaukęs vyras patikina – dirbs dar ilgai, nes žmogaus gyvenimo kokybė labai priklauso nuo psichinės sveikatos. V. Bobrovas džiaugiasi, jog vis daugiau žmonių supranta, kad lankytis pas psichiatrą yra negėda.

Darbas senjorą vis dar džiugina

76-erių V. Bobrovas į Lazdijų psichikos sveikatos skyrių kasdien eina jau daugiau nei 30 metų. Gydytoju psichiatru dzūkas dirba beveik pusę amžiaus, šiuo metu – trijose įstaigose: Lazdijuose, Alytuje ir Veisiejuose.

LRT TELEVIZIJOS laidos „Mano pasas meluoja“ herojus džiaugiasi – žmonės vis labiau supranta, jog lankytis pas psichiatrą nėra gėda. O tai ir jo, kaip gydytojo, nuopelnas. Ne veltui V. Bobrovas pernai tapo Lazdijų metų gydytoju.

„Visų pirma, tai yra labai didelė patirtis pažinti žmogų. Ne tiktai iš to, ką jis tau sako, bet ir iš to, kaip jis įeina į tavo kabinetą, kaip jis atsisėda, kaip jis į tave žiūri, kaip jis reaguoja į tavo klausimus. Giliau supranti tą žmogaus vidinę būseną. Išorė yra tiktai kaukė“, – savo požiūrį į darbą atskleidžia lazdijietis.

Lazdijų ligoninė / E. Blaževič / LRT nuotr.

Vyras neslepia: kartais psichiatrui atsipalaiduoti sunku, ypač jei tą dieną pabendrauji su 20 ar 30 pacientų. Užvėręs kabineto duris, problemų į namus jis stengiasi nesinešti.

„Turiu dviratį namuose, turiu ėjimo-bėgimo takelį ir pagal galimybę jais naudojuosi. Jei neturėčiau tam tikros minimalios fizinės savijautos, tai, be abejo, atėjimas ir buvimas šitame kabinete tikrai greitai nualintų“, – patikina pašnekovas.

Pasiteiravus, kodėl vis dar įtemptai dirba, gydytojas atsako klausimu: „O kodėl ne?“ Gal dirbtų ir mažiau, tačiau šiame krašte gydytojų psichiatrų labai trūksta. Visgi, anot V. Bobrovo, jį darbas vis dar džiugina.

„Ateis tam tikras laikas, kažkas galvoje dzingtelės ir suprasiu, kad, Vladai, jau viskas. Bet dabar savo pacientus atsimenu, vaistų pavadinimus, jų panaudojimo sritį, jų veikimo mechanizmą – irgi“, – teigia 76-erių specialistas.

Lazdijų ligoninė / E. Blaževič / LRT nuotr.

Komplimentų iš pacientų sulaukia kone kasdien

Laidos herojus dirba viename kabinete su dukra. Ši – slaugytoja. Jolanta neįsivaizduoja, kad tėvas galėtų nedirbti – sveikata leidžia, galva taip pat veikia.

„Mokausi pagarbos, mokausi atsidavimo, vis dar mokausi išlikti rami. Jo pasas tikrai meluoja, vienareikšmiškai. Žinoma, (…) turbūt visi vaikai sako, kad tėvai nesensta. Bet kadangi aš ir dirbu kartu su juo, (…) tikrai galiu pasakyti, kad jis sulaukia kiekvieną dieną, galima sakyti, komplimentų: „Gydytojau, kaip gerai atrodote“, – atskleidžia V. Bobrovo atžala.

Gydytojo psichiatro Vladimiro Bobrovo dukra Jolanta / Laidos stop kadras.

Savo pasą pats gydytojas sako prisimenantis tik tuomet, kai keliauja arba tvarko valdiškus reikalus. „Man atrodo, koks aš buvau prieš 30 metų, toks pat ir dabar esu“, – pabrėžia jis. Svarbiausia esą yra tai, kaip žmogus jaučiasi.

Gydytojas beveik kasdien vaikštinėja parke, vakarais mėgsta filmą pažiūrėti, spręsti kryžiažodžius. Taip pat laisvu nuo darbo metu V. Bobrovas kolekcionuoja pašto ženklus, jų turi apie 10 tūkstančių. Jo akį patraukia ir įdomesni medaliai bei monetos.

Nors metų specialistas neskaičiuoja, jis dažnai prisėda pavartyti nuotraukų albumų. Prisimena ir tą praktikos etapą, kai norėdamas užsidirbti, 4,5 metų dirbo žvejybiniuose laivuose. Tuomet jis išmoko ištraukti dantį, įgijo traumatologijos, toksikologijos ir chirurgijos žinių.

„Čia aš iš valties lipau į savo laivą, o prieš tai buvau bulgarų laive, kur atlikau apendicito operaciją“, – pasakoja vyras, rodydamas vieną nuotrauką.

Gydytojas psichiatras Vladimiras Bobrovas / Laidos stop kadras.

76-erių lazdijietis – optimistas, siūlantis ir kitiems į gyvenimą žvelgti pozityviai. Reikia ne tik gyventi, bet ir džiaugtis gyvenimu, įsitikinęs gydytojas.

Viso pasakojimo klausykitės LRT TELEVIZIJOS laidos „Mano pasas meluoja“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė

Laidos įrašą žiūrėkite čia.

www.lrt.lt

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: