Dainavos žodis

Alytaus rajono PSPC – inovatyvus depresijos gydymas

Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) pradėtas taikyti inovatyvus didžiosios depresijos gydymo būdas – į nosį purškiamu greitai veikiančiu antidepresantu. Tai yra proveržis siekiant įveikti gydymui atsparios depresijos susirgimus. Alytaus rajono PSPC yra vienintelė šį inovatyvų gydymo būdą taikanti sveikatos priežiūros įstaiga Alytaus regione.

Naujas gydymo būdas – proveržis medicinoje

„Tai proveržis gydant depresijos sutrikimą. Šie vaistai yra pirmasis licencijuotas antidepresantas per 30 metų. Jis pasižymi naujuveikimo būdu, greitai sumažina pacientų, kurių gydymas bent dviem vaistais nedavė rezultato, kančias.

Esminė problema gydant didžiosios depresijos sutrikimą (DDS) yra ta, kad 30 proc. DDS pacientų gydymas įprastais antidepresantais (AD) yra neveiksmingas ir jie kenčia toliau. Daugelis pacientų laukia 3 – 8 savaites tinkamo atsako į gydymą įprastais AD.

Pacientas įpurškimus atlieka pats, tiesiogiai prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui. Be to, po įpurškimo turi praeiti dvi valandos, kol pacientas galės palikti gydymo įstaigą. Taip pat pabrėžiame, kad nosies purškalas depresijai gydyti yra receptinis kompensuojamas vaistas ir dėl galimybės pacientui taikyti šį gydymo metodą sprendžia gydytojas“, – apie inovatyvų gydymo būdą pasakoja Alytaus rajono PSPC gydytoja psichiatrė Rasa Baltušienė, kuri yra išklausiusi mokymus dėl šio gydymo metodo taikymo.

Dėl gydytojo psichiatro konsultacijos galima kreiptis telefonu (8 315) 73367.

Kaip atpažinti depresiją?

Depresija yra dažniausiai diagnozuojamas nuotaikos sutrikimas, pasireiškiantis prarastu gebėjimu džiaugtis, bejėgiškumu, nerimu ir slogiomis mintimis. Ši liga paveikia emocijas, mintis, elgesį ir fizines reakcijas, o tai atsispindi asmeniniame ir socialiniame gyvenime, mokykloje ar darbe.

Depresija sergantys žmonės gyvenimą mato tarsi per pilkos spalvos filtrą, aptemdantį veidus, panaikinantį spalvas.

Įveikiama ir gydymui atspari depresija

Gydant depresiją skiriama psichoterapija, antidepresantai ir kitų grupių preparatai, naudojama socialinė pagalba. Daliai žmonių dėl organizmo ypatumų, net skiriant kompleksinį gydymą ir gydymo eigoje dėl nepakankamo efekto keičiant medikamentus ar skiriant jų derinius, nepagerėja. Bėgant laikui, išbandant du ir daugiau antidepresantų, bet vis dar negaunat efekto, konstatuojama gydymui atspari depresija.

Gydymui atspari depresija (angl. Treatment-resistant depression) – būklė, kai depresijos epizodą gydant mažiausiai dviem skirtingais antidepresantais žmogaus savijauta ir fiziniai negalavimai nelengvėja. Tokie ligoniai patiria ilgalaikę kančią, todėl neretai pasitaiko minčių, kad nepavyks išsigelbėti iš ligos spąstų.

Vartojant antidepresantus ar lankant psichoterapiją, daugumai žmonių depresijos simptomai palengvėja, tačiau sergant gydymui atsparia depresija vien šių standartinių gydymo būdų nepakanka. Gydymas gali visiškai nepadėti arba depresijos simptomai gali sumažėti, bet po kurio laiko vėl atsinaujinti. Kas trečiam depresija sergančiam žmogui, paskyrus gydymą antidepresantais, depresijos simptomai gali nesumažėti.

Mokslui žengiant į priekį, atsiranda naujų inovatyvių gydymo būdų. Vienas iš jų ir yra jau minėtas greitai veikiantis, į nosį purškiamas antidepresantas.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus ir Alytaus rajono PSPC informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: