Dainavos žodis

Pasitik PAVASARĮ teatre: kovo mėnesio repertuaras

Pavasarį Alytaus miesto teatras pasitinka su nekantrumu – jau kovo 22 dieną 18 val. teatro scenoje atgims legendinis „Baltaragio malūnas“ (rež. M. E. Mičiulytė) – paskubėkite pirmieji pamatyti premjerą. Kviečiame susipažinti su kovo mėnesio repertuaru:

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟕 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „VEDYBOS“ (rež. S. Zhyrkov) N-16

Pabandykite su(si)prasti ir iš(si)aiškinti, ką mūsų skaitmeniniame, permainingame ir karu paženklintame laike žmonės galvoja apie buvimą kartu. Kam jiems reikia vienas kito? Kas skatina mus ieškoti draugo ir kas lemia išsiskyrimą?

Kiekvienas iš mūsų skirtingais gyvenimo momentais patyrėme vienišumo jausmą ir kiekvienas bandėme „kažkuo“ užpildyti šią tuštumą. „Kažkam“ tai yra reikalas, o „kažkas“ dalijasi savo gyvenimu su kitu žmogumi.

Vienas sėkmingiausių Ukrainos režisierių Stas Zhyrkov ieško atsakymų ir gvildena vienatvės, amžiaus, santuokos ir skyrybų temas spektaklyje „Vedybos“. Spektaklis kuriamas pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus, kurie net ir po 180 metų kviečia žvelgti giliau ir ieškoti prasmės ir/ar atsakymų.

Kodėl? Nes teatrui rūpi! Rūpi ne skaičiai statistikoje (deja, Lietuva ir Latvija – skyrybų lyderės, 1000 gyventojų tenka 3,1 skyrybų), rūpi tema, kuri aktuali šiandien ir rytoj. Teatrui rūpi laiko pjūvio analizė, pasaulyje vykstančių įvykių ir visuomenės problemų apmąstymas, temų, kurios čia ir dabar galbūt (ne)populiarios ir/ar (ne)aktualios, atskleidimas. Ir tik nuo mūsų noro šias temas suprasti priklauso jų aktualumas.

Spektaklio metu jausitės artimi su tuo, kas vyks scenoje. Atkurtame penkių kambarių bute žiūrovai turės galimybę pa(si)jausti tarsi patys jame būtų. Toks žiūrovo artumas reikalingas norint maksimaliai pasinerti į to, kas vyksta, tikroviškumą.

Lietuvių dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės dėka spektaklio veikėjai – juokingi ir komiški – nukeliami į dabartį, labiau atpažįstami ir artimi, o jų dialogai – aktualesni ir aštresni šiandienos problemai.

Mes prižadame: vieni spektaklio metu juoksis ir šypsosis iš svetimų situacijų komiškumo, kiti atpažins savo gyvenimo patirtis, iš kurių juoktis ne visada taip lengva…

Bilietą rasite čia: https://kakava.lt/renginys/vedybos/6709/13495 arba teatro kasoje.

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟏𝟔 𝐝. 𝟏𝟏 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis vaikams „KUPRIUKAS MUZIKANTAS“ (rež. J. Gaižauskas)

O kas yra vestuvės?

Kai bernelis mergelę į savo namus parsiveda?

Tai tu parsivesi?

Ar tu nematai, girios laume? Aš negražus.

Sako Kupriukas, likimo nuskriaustas bernelis, nuolat besilaikąs nuošalyje nuo kitų. Jo kupra yra jo gėda, tačiau jo gerumas, nuoširdumas, kūrybiškumas, padedant girių laumėms, palengvina jo sunkią dalią.

Tai spektaklis apie meilę, kuri yra pati svarbiausia gyvenime ir kurios negali nusipirkti už jokius pinigus. „Meilei būti paprastai kažkas vis trukdo – pačios įvairiausios priežastys: tėvai, atstumas, aplinkybės“, – sako spektaklio režisierius Jonas Gaižauskas.

Lietuvių liaudies pasakų motyvais paremtas interaktyvus spektaklis pasakoja gražią ir jautrią istoriją apie tai, jog reikia nemažai pastangų, atsakomybės, norint įveikti iškilusias kliūtis, išsaugoti gražius jausmus, meilę, apie tai, jog tik pats gali nusimesti „kuprą“, simbolizuojančią mūsų kompleksus ir nepasitikėjimą, apie tai, jog pats turi pasirinkti, kas svarbiau – auksas ar meilė?

Gyvenime išorinis prabangus grožis ir spindesys nieko nereiškia. Bet kai žmogus daro gerus darbus, jis tampa gražiu ir jo išoriniai trūkumai tampa nematomi. Ir kai tu darysi gera kitiems, tai aplinkiniai atsisuks į tave, išties ranką ir stebuklingai viskas keisis.

Kiek tau buvo metų, kai pirmą kartą įsimylėjai?

Spektaklis skirtas mažiesiems žiūrovams, kurie patyrė šio gražaus jausmo, reikalaujančio drąsos, svarbą.

Bilietą rasite čia: https://kakava.lt/renginys/kupriukas-muzikantas/3974/11877 arba teatro kasoje.

P R E M J E R A!

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟐𝟐 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Muzikinis spektaklis „BALTARAGIO MALŪNAS“ (rež. Milda E. Mičiulytė)

Stebuklingi nutikimai, atgaivinti mitai, romantiška meilė ir nelabojo pinklės – tai klasikinė Kazio Borutos „Baltaragio malūno“ istorija, pasmerkta neblėstančiam populiarumui. Lietuvių literatūros kūrinys, kuriame jungdamas romano formą ir turtingą tautosakos palikimą, rašytojas sukūrė tikrą lietuvišką epą, atgimsta Alytaus teatro scenoje muzikiniu formatu.

Muzikinis spektaklis „Baltaragio malūnas“ – amžinoji kova tarp gėrio ir blogio, apie žmogaus ir velnio grumtynes dėl savo sielos ir laimingo gyvenimo, persipinanti su romantiška Girdvainio ir Jurgos meilės istorija. Antgamtiški reiškiniai, burtai, blogio jėgos nugali trapią žmogaus prigimtį.

Šiame spektaklyje, kaip ir tautosakoje, ypatingas dėmesys skiriamas velnio personažui, – regis, visas gyvenimas sukasi aplink jį. O ar kas nors pagalvojo, kodėl Pinčiukas taip elgiasi? Kokie jo elgesio motyvai? Pinčiuko personažas spektaklyje traktuojamas ne kaip priešiška ir destruktyvi jėga, ne kaip blogio įsikūnijimas, o kaip jaunas žmogus, kuris dėl savo kitoniškumo, vienišumo ar charakterio savybių yra nužmoginamas, demonizuojamas, patraukiamas į visuomenės paribį.

Tai žmogaus drama, kova su nelabuoju, kuri pirmiausia simbolizuoja sizifišką kovą su likimu. Juk žmogaus gyvenimą dažnai valdo nepažįstamos, svetimos, net priešiškos jėgos, kurių įveikti mirtingieji negali. Visgi net ir pralaimėdami galime išsaugoti savo žmogiškąjį orumą ir išdidžiai pasitikti likimo siunčiamus išbandymus.

Bilietą rasite čia: https://kakava.lt/…/premjera-muzikinis…/7687/13996 arba teatro kasoje.

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟐𝟕 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. TARPTAUTINĖ TEATRO DIENA. „Teatrakmenių“ apdovanojimai.

Dviejų dalių spektaklis „GEISMŲ TRAMVAJUS“ (rež. S. Shahverdyan). N-16

Tai spektaklis apie griūvantį šiandienos pasaulį. Pjesė, parašyta 1947 m., pripažinta vienu geriausių pasaulinės dramaturgijos kūrinių, įvertinta Pulicerio premija, išlieka itin aktuali. Dvasinio egzistavimo ir vertybių perkainojimas šiandien suskamba naujai.

Meilė pinigams, dėmesys patogiam gyvenimui užgožia nykstančius žmogiškuosius santykius. Žmonės nustoja būti žmonėmis. Pasaulis tampa laukinis.

Spektaklio herojė Blanša – prancūzų aristokratų, prieš kelis šimtus metų įsikūrusių Jungtinėse Amerikos Valstijose, palikuonė, išsilavinusi ir rafinuota, priklausanti kitam socialiniam sluoksniui, atvyksta pas seserį į Naująjį Orleaną, rajoną, kur gyvena naujos kartos imigrantai. Būdama jautrios ir trapios prigimties, ji niekaip negali susitaikyti su ją supančiu pasauliu. „Mano gyvenimas priklauso nuo pirmo sutiktojo gerumo“, – sako ji. Ar toks yra Stenlis, simbolizuojantis šiandienos brutalią jėgą demonstruojantį pasaulį?

Spektaklyje gvildenama žmogaus vienišumo tema ir pastangos griebtis bet ko, kas padėtų išvengti neišvengiamos būties, kas leistų suvokti, kad absoliučios laimės nėra, kad kiekvienas esame vienišas šiam atšiauriame pasaulyje.

Tai ekspresyvus spektaklis, emocionaliai veikiantis žiūrovą, esantį scenoje kartu su herojais. Visi jie bendrininkai to, kas vyksta spektaklyje.

Bilietą rasite čia: https://kakava.lt/renginys/geismu-tramvajus/3969/13496 arba teatro kasoje.

Alytaus miesto teatro 𝐆𝐀𝐒𝐓𝐑𝐎𝐋Ė𝐒:

KUPIŠKIS (Kupiškio kultūros centras)

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟓 𝐝. 𝟏𝟑 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis – koncertas vaikams „GRYBŲ TAIKA“ (rež. A. Kavaliauskaitė)

SEINAI, LENKIJA

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟗 𝐝. 𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „MARYTĖ“ (rež. S. Zhyrkov)

JONAVA (Jonavos kultūros centras)

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟏𝟗 𝐝.:

𝟏𝟐 𝐯𝐚𝐥. Spektaklis – koncertas vaikams „GRYBŲ TAIKA“ (rež. A. Kavaliauskaitė)

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/grybu-taika/4392/13612

𝟏𝟖 𝐯𝐚𝐥. Vienos dalies spektaklis „MARYTĖ“ (rež. S. Zhyrkov)

Bilietai: https://kakava.lt/renginys/spektaklis-maryte/4244/13614

KELMĖ (Kelmės mažasis teatras)

𝐊𝐨𝐯𝐨 𝟐𝟖 𝐝. 𝟏𝟖:𝟑𝟎 𝐯𝐚𝐥. Monospektaklis „CIVILIE DIENORAŠTIS“ (rež. S. Zhyrkov)

Prenumeruok Alytaus miesto teatro naujienas ir laimėk kvietimą į teatrą!

https://forms.gle/9qPQHZSm49BHm54C8

Daugiau www.alytausteatras.lt

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: