Dainavos žodis

Kapela „Metelys“ tęsia tradiciją – 30-ąjį kartą koncertavo Velykų popietėje

Velykų popietę Metelių parapijos liaudiškos muzikos kapela „Metelys“ jau trisdešimtą kartą koncertavo savo kaimo – Metelių – žmonėms.

Velykų popietę Metelių parapijos liaudiškos muzikos kapela „Metelys“ jau trisdešimtą kartą koncertavo savo kaimo – Metelių – žmonėms. Renginyje šmaikštavo Vinculis, o parapijos salė buvo pilnut pilnutėlė mylinčių liaudišką muziką vietos gyventojų.

Kapelos vadovę Danguolę Alksninienę, pasitinkat 30-ąjį kapelos jubiliejų, apima dviprasmiškos mintys: jai sunku matyti senstančius kolektyvo narius, kurie turi daug noro ir optimizmo koncertuoti, bet sveikata ne visada leidžia. Kartu ji džiaugiasi, kad kaimo kapela tiek metų gyvuoja ir koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. „Nors ir labai būnu pavargusi, bet, išgirdusi grojant muziką, aš atsigaunu, žydžiu, širdy pasidaro saldu ir gera. Juk negalima sėdėti, kuomet groja muzika, reikia dainuoti, šokti, ploti“, – įsitikinusi kapelos vadovė. Jeigu kapelos aktyvistės planų niekas nepakeis, vasaros pabaigoje ji žada kapelos 30-metį iškilmingai atšvęsti ir lauke. Taip, kaip buvo prieš penkerius metus su atlikėju Radžiu.

Pirmasis koncertas – per Velykas

Per trisdešimt kapelos veiklos metų anapilin iškeliavo du kolektyvo nariai: Raimundas Radžiukynas ir Vytautas Prajara. D. Alksninienė Metelių parapijos kapelai „Metelys“ vadovauja nuo jos įsikūrimo pradžios, t. y. nuo 1994 m. „Dabar jau amžinybėje esantis klebonas Vytautas Prajara mane paskatino burti kolektyvą. Jis manimi tikėjo ir matė, kad moku vienyti ir užkurti žmones, matė mano darbą su vaikais. Su jais žygius organizuodavome ir vakarones, popietes. Man labai padėjo bendražygė Asta Ribinskaitė,“ – prisiminė moteris. Pirmieji nenuilstantys kapelos nariai: Aldona Ribinskienė, Albinas Maskeliūnas, Romas Burneika. D. Alksninienė sako, kad ir anksčiau buvo sunku prikalbinti muzikantus groti. „Pradžioje nauji nariai nedrąsiai jungėsi prie kolektyvo, gal kad kolektyve buvo klebonas? Bet pamažu paruošėme pirmąjį velykinį koncertą, kuriame grojo 9 muzikantai. Vokalo partijas atliko vyrai, bet vėliau jungėsi ir moterys“, – tęsia pašnekovė. Pasak jos, buvęs klebonas A. Prajara grojo trimitu ir vaikus išmokė šiuo instrumentu groti, kurie trimituodavo per Velykų mišias procesijos metu.

Didelės kaitos kapeloje nebuvo. Iki 20 žmonių. Dabar koncertuoja 12 narių. Kapelai dainas kuria meteliokė Asta Ribinskaitė-Karalaitienė, taip pat yra dainuojamos Danguolės tetos Genovaitės Švabienės bei kitų kompozitorių dainos.

Renginyje šmaikštavo Vinculis.

Pasak kapelos vadovės, muzika, kurią groja kapela, yra nuoširdi, paprasta, traukianti žmones savo melodija ir žodžiais, gimstanti iš plačios širdies.

Kapela yra 2005 m. „Duokim garo“ nugalėtoja. Danguolė prisimena, kad į Lazdijus atvyko atrankos komisija su laidos vedėja Loreta. „Dalyvavome atrankoje, mus puikiai įvertino, pakvietė filmuotis televizijoje“, – sako moteris. Jos vadovaujama kapela televizijos laidose pasirodė daugiau nei 8 kartus, o su koncertine programa išvažinėjo visą Lietuvą! Net Lenkijos festivalyje, prie Vokietijos sienos, kažin kur buvo nuvykusi.

Danguolė džiaugiasi gražia kolektyvo tradicija – muzikinio sezono pabaigoje vykti į Palangą. Ne tik įdomiai praleidžiamas laikas, bet tuo pačiu ir vienijamas kolektyvas. Be to, tokios išvykos įneša gerų emocijų: vykstant prie jūros ir atgal, autobusas visada visą kelią skamba nuo dainų ir muzikos garsų.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: