Dainavos žodis

„Merkinės fabrikas“ rengia projekto pabaigtuvių šventę: paroda, kūrybinės dirbtuvės, paukščių turgus ir tradiciniai gražiausių gaidžių rinkimai

Nė karto savo sprendimo nepasigailėjau, net ir pačiais sunkiausiais laikais“, – sako kultūros, pramogų ir aktyvaus laisvalaikio centro „Merkinės fabrikas“ įkūrėjas žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius. Prieš ketverius metus pradėtas projektas, kurį įgyvendinti padėjo tarptautinis projektas „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“, finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis, artėja prie pabaigos.

Šį savaitgalį „Merkinės fabrike“ vyks baigiamasis projekto renginys, kurį fabrikantai pavadino „Tegyvuoja pavasaris, Merkinė ir kultūra“. Nuo vidurdienio Merkinė suskambės paukščių balsais – čia vyks tradicinis pavasarinis Jorės paukščių turgus, šventės dalyviai rinks gražiausią gaidį ir vištą, savo rankomis pagamintus dirbinius ir maisto produktus pristatys vietos amatininkai, iškilmingai, su iš Vilniaus atvykusia baikerių komanda bus uždaryta fotografo Aurimo Rimos paroda „Leaking oil“, į kūrybines dirbtuves „Prakalbinti augalus“ pakvies amatininkė, pynėja Rita Valiukevičienė, kuri mokys pinti krepšius, dubenis ir kepures iš pakrančių ir pelkių augalų – vikšrių.

Specialiai šeštadieniui atidaryta „Pasaulio puodų“ vasaros terasa siūlys proginius valgius ir gėrimus, o tašką renginyje padės grupė „Baltasis kiras“, pakviesianti Merkinės bendruomenę ir atvykusius svečius į siautulingą koncertą. Projekto pabaigtuves ves TV laidų vedėjas, keliautojas ir Dzūkijos užeivys – Martynas Starkus. Visi šeštadienio renginiai Merkinėje – nemokami.

„Merkinės fabriko“ įkūrėjas žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius su žmona Laisve.

„Įkūrę „Merkinės fabriką“ ketverius metus Merkinėje mes skatinome kultūrą ir kūrėme naujas tradicijas. Jorės diena arba Jurginės – tai lietuviška pavasario žalumos šventė. „Merkinės fabrike“ ši šventė – tradicinė. „Jorėti“ reiškia augti ar žaliuoti, džiaugdamiesi šia diena įsileidžiame pavasarį į gamtą ir širdį. Mums taip pat tai didelio etapo, projekto „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“ arba trumpiau – „Merkinės fabrikas“, kuris sėkmingai finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis, pabaigtuvės. O kažko pabaiga yra ir naujo pradžia, atsispiriant į įgyvendintus sumanymus ir sukurtas tradicijas“, – sako „Merkinės fabriko“ įkūrėjas V. Radzevičius ir priduria, kad būtent Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Kultūra“ leido Merkinėje surengti nemokamus kultūros renginius – senovės dienų festivalį „Samanos“, koncertą „Opera su džinsais“, meno parodas, kūrybines dirbtuves, kultūros, verslumo bei gerosios patirties dalijimosi seminarus, kino filmų peržiūras.

V. Radzevičius neabejoja, kad kultūrinės patirtys, susiformavusios tradicijos ir stipri trauka Merkinėje išliks. „Mes turime puoselėti, saugoti ir skleisti kultūrą, nes būtent tai yra mūsų tautos išlikimo pagrindas. Merkinė kadaise buvo labai svarbus miestas, metai jį sunaikino, tačiau miesto aura išlikusi, ją galima justi kiekviename žingsnyje. Mūsų misija, kad žmonės ją patirtų, suprastų miesto istoriją, pamiltų Merkinę ir kartu su mumis kurtų jos šiandienos istoriją“, – sako Merkinėje vieną iš savo gyvenimo misijų matantis žurnalistas ir keliautojas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: