Dainavos žodis

Metai po priesaikos: apie rajono gyventojų lūkesčius ir galimybes

Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

Lygiai prieš metus – balandžio 25-ąją – vyko pirmas naujai išrinktos Alytaus rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame prisiekė merė Rasa Vitkauskienė ir tarybos nariai. „Būsiu savo krašto žmonių merė. Nežiūrėsiu iš aukšto – bendrausiu, išklausysiu, tarsiuosi ir kartu spręsiu kylančias bėdas“, – per inauguraciją tuomet sakė ilgametį rajono savivaldybės vadovą pakeitusi R. Vitkauskienė. Kaip sekasi tesėti duotą žodį, kas per šį laiką pasikeitė ir kaip vertina pirmuosius kadencijos metus, klausiame Alytaus rajono merės R. Vitkauskienės.

Nuo inauguracijos ir mero regalijų įteikimo ceremonijos praėjo lygiai metai. Gerbiama mere, kokie jie Jums buvo?

– Sunku patikėti, kad metai taip greit prabėgo. Jeigu atvirai – per šį laiką visokių dienų buvo: ir džiaugsmingų, ir labai sunkių. Pirmas dienas po priesaikos prisimenu tarsi sapną – daug žmonių, gėlių ir gražių sveikinimo žodžių. Tačiau su rinkimų laimėjimo džiaugsmu atėjo pareiga ir atsakomybė, noras pateisinti žmonių pasitikėjimą ir sudėtas viltis. Juk pokyčių rajono žmonės laukė daugiau nei 20 metų.

Pirmiausia reikėjo suformuoti komandą, susipažinti su esama situacija savivaldybės administracijoje ir jai pavaldžiose įstaigose, įsigilinti į daug naujų dalykų, pačias įvairiausias problemas. Praėjusiais metais buvo daug plačiai visuomenei nematomo darbo. Analizavome tai, ką radome, planavome, ką galime padaryti. Be analizės, projektų, pasiruošimo negali nei kurti, nei statyti, nei taisyti.

Nuolat aktyviai bendraudami su gyventojais, įsiklausydami į jų nuomonę ir prašymus, susidėliojome prioritetus. Neabejoju, kad daugiau pokyčių kiekvienas gyventojas pajus šiais ar artimiausiais metais.

Daug dėmesio skiriate rajono gyventojams: ne tik priimate į savo kabinetą, bet ir pati juos aktyviai lankote seniūnijose. Kokiomis problemomis gyvena rajono žmonės?

– Politikai dažnai pamiršta, rodos, paprastą, bet esminį dalyką – kam ir kodėl yra išrinkti. Pagrindinis mūsų darbdavys – žmogus. Gyventojai mus išrinko ir suteikė galimybę jiems atstovauti. Todėl turime kurti tokią savivaldą, kuri atlieptų gyventojų lūkesčius, būtų atvira ir skaidri.

Todėl Alytaus rajono gyventojams skiriu ypatingą dėmesį. Juk būtent tai ir žadėjau – būti žmonių mere. Pirmiausia padvigubinau gyventojų priėmimo laiką, nes norinčiųjų susitikti, pristatyti savo krašto ar privačias problemas, idėjas buvo ir tebėra labai daug.

Kartu su komanda aktyviai lankausi seniūnijose, bendruomenėse, įstaigose. Atvykstame ne tik kalbėtis, tartis, diskutuoti, bet ir savo akimis įvertinti viešąsias erdves, gatvių ir kelių infrastruktūrą, mažąją architektūrą, situaciją savivaldybės įstaigose, teikiamų paslaugų kokybę.

Visose 11 seniūnijų gyventojams rūpi panašūs klausimai. Viena opiausių problemų – keliai, jų asfaltavimas, priežiūra, remontas. Taip pat teiraujasi dėl viešųjų erdvių tvarkymo, apšvietimo, pėsčiųjų ir dviračių takų įrengimo, viešojo susisiekimo paslaugų kokybės gerinimo, kapinių tvarkymo, vandentiekio ir nuotekų tinklų atnaujinimo ir plėtros, vaikų žaidimo aikštelių atnaujinimo ir daug kitų dalykų. Suprantu ir gyventojus – šitiek metų laukė, kantrybės mažai beliko. Ką mes galime padaryti – pasiraitoti rankoves ir dirbti visi kartu.

Minėjote, kad bene labiausiai Alytaus rajono gyventojai skundžiasi neasfaltuotais, prastos kokybės keliais. Kas daroma šiuo klausimu?

– Kelių su žvyro danga turime apie 800 kilometrų. Maža to, turime asfaltuotų kelių, kurie taip pat jau reikalauja remonto. Gyventojai skundžiasi ir vos prieš kelerius metus nekokybiškai atliktais asfaltavimo darbais. Tokiomis situacijomis natūraliai kyla klausimas, kur buvote anksčiau?

Per praėjusius metus Alytaus rajone buvo nutiesta beveik 16 kilometrų asfalto, žvyruotų kelių suprofiliuota net apie 5 120 kilometrų, pradėta atstatyti kelkraščius. Gyventojams tai reiškia mažiau dulkių, daugiau gyvenimo kokybės. Šiemet keliams planuojame skirti ženkliai daugiau investicijų.

Taip pat pradėjome rūpintis ir vidaus vandens kelio pritaikymu turizmui ir gyventojams. Praėjusiais metais su Vidaus vandens kelių direkcija ir Alytaus miesto savivaldybe pasirašėme trišalę bendradarbiavimo sutartį, kuria vieningai sutarėme pritaikyti laivybai vidaus vandens kelią nuo Radžiūnų iki Rumbonių – iš viso 23,5 km upės atkarpą. Vagos valymo darbai jau vyksta, viso regiono merai tikimės, kad ateityje laivu bus galima plaukti nuo Birštono iki Druskininkų.

Viešojoje erdvėje praktiškai visi, turintys vaikų, labai gerai įvertino Jūsų iniciatyvą rajono pirmokams įteikti dovaną – pirmoko lagaminą, kuriame viskas, ko reikia mokslo metų pradžiai. Kaip kilo ši idėja?

– Pati auginu tris vaikus, taigi žinau, ką reiškia pirmoką išleisti į mokyklą. Norėjosi palengvinti finansinę naštą tėvams, o vaikus – pasveikinti su mokslo metų pradžia ir motyvuoti. Tokį pirmoko lagaminą, kuriame tik kokybiškos ir ergonomiškos kanceliarinės priemonės, rajono vaikai gavo pirmą kartą. Labai džiaugiuosi, kad ši idėja pasiteisino su kaupu.

Tačiau tai ne vienintelė paskata šeimoms ir jaunimui. Gimus kūdikiui 77 šeimoms skyrėme vienkartines 500 eurų išmokas. Visiems Alytaus rajono vaikams, lankantiems darželius rajone ar mieste, užtikrinome vienodą finansavimą. Universitetų ir kolegijų studentams skyrėme po 700, o profesinių mokyklų moksleiviams po 350 eurų. Iš viso paramą gavo 30 jaunuolių.

Galime pasidžiaugti, kad savalaikės ir kompleksiškai teikiamos socialinės paslaugos šeimoms  lėmė mažėjantį socialiai jautrių šeimų skaičių Alytaus rajone. Artėjant gražiausioms žiemos šventėms kartu su komanda, seniūnais, socialiniais darbuotojais aplankėme pusšimtį globojamų vaikų, daugiau nei 500 vienišų senjorų ar gyvenančių globos namuose. Taip pat įvertinome tuos, kurie puoselėja ir gražina aplinką Alytaus rajone, garsina mūsų krašto vardą pasaulyje.

Be merės, atsakingų pareigų turite ir daugiau. Aktyviai dalyvaujate visuomeninėje labdaringoje veikloje, esate ir trijų vaikų mama. Kaip pavyksta viską suderinti?

– Tiesą sakant, buvau pažadėjusi sau pradėti sportuoti, tačiau nepavyksta rasti nei laiko, nei jėgų. Vadinasi, suderinu ne viską (juokiasi). Tačiau darbe save atiduodu maksimaliai. Susitikimai su gyventojais, įvairūs renginiai, minėjimai vyksta savaitgaliais arba po darbo valandų. Savo laisvalaikį taip pat skiriu žmonėms, savanorystei.

Pastarieji metai ne tik man, bet ir mano šeimai buvo ne patys lengviausi. Nuovargis, stresas, noras pateisinti kitų lūkesčius, įsipareigojimus daro savo. Tačiau labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo šeima – vyru Nerijumi ir vaikais Benu, Luku, Urte, kurie visada šalia. Kartais tiesiog ateina, apkabina, pabūna kartu – ir vėl atsiranda jėgų, motyvacijos. Šeima man – didžiausia vertybė. Ją turėdama esu pats laimingiausias ir pats turtingiausias žmogus.

Įkvepia ir aplinka. Geras žodis iš gyventojų, kad ir paprastas ačiū, šypsena, nuoširdumas – tokie dalykai įprasmina skirtą laiką ir pastangas. Tačiau vienas lauke ne karys. Viena visko tikrai nesuspėčiau padaryti. Todėl esu dėkinga visai savo komandai, kuri dirba neskaičiuodama nei jėgų, nei valandų. Tai žmonės, kuriais galiu pasitikėti.

O dabar apie ateities planus. Kokia Jūsų Alytaus rajono vizija?

– Manau, kad pirmiausia reikia sutvarkyti kritines vietas. Tokių turime ne vieną, o juk ir namas statomas nuo pamatų, o ne fasado. Planuojame gerinti infrastruktūrą: tiesti kelius, pėsčiųjų ir dviračių takus, tvarkyti viešąsias erdves, darželius, mokyklas, paplūdimius, vaikų žaidimų aikšteles.

Taip pat planuojamas vandentiekio ir nuotekų tinklų atnaujinimas ir plėtra, bus plečiamos medicinos paslaugos, gerinama mokymo kokybė. Skirsime daugiau dėmesio neformaliam vaikų švietimui, kultūrai, turizmui, verslui.

Norisi, kad į Alytaus rajoną sugrįžtų jauni žmonės, kurtųsi ir klestėtų šeimos, bendruomenės ir verslai. Norisi, kad Alytaus rajone būtų saugu, jauku, tvarkinga. Norisi, kad kiekvienas Alytaus rajono gyventojas galėtų nuoširdžiai pasakyti: „Čia gera gyventi“. Ir ne todėl, kad kažkur girdėjo ar perskaitė. O todėl, kad taip iš tikrųjų galvoja.

Ačiū už pokalbį.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: