Dainavos žodis

Veiklą pradėjo „Alytaus ūkininkų sąjunga“

Vytautas Patinskas (antras iš kairės) su bendraminčiais protesto akcijoje Vilniuje. (Vytauto Patinsko nuotr.)

Elžbieta Vasikauskaitė

Nuo šio pavasario Alytaus rajono ūkininkų interesams atstovaus nauja organizacija – „Alytaus ūkininkų sąjunga“.

Ketvirtį amžiaus gyvavusio Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) skyriaus „Dzūkijos ūkininkas“ nebeliko.

„Šiuo metu žemės ūkio politikoje daug pokyčių, naujų taisyklių, o kartu – susipriešinimo, nusivylimo, nežinomybės. Todėl džiaugiuosi, kad Alytaus rajone kuriasi nauji dariniai, siekiantys atstovauti ūkininkų interesams. Linkiu stiprybės ir energijos šiame nelengvame kelyje, darnaus tarpusavio bendradarbiavimo ir sąžiningai atstovauti rajono ūkininkams“, – apie naują ūkininkų organizaciją kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

„Alytaus ūkininkų sąjungos“ vadovo, ūkininko, Alytaus ir Varėnos bitininkų draugijų valdybos nario Vytauto Patinsko teigimu, sąjungos susikūrimo pretekstu tapo Vilniuje vykusi ūkininkų protesto akcija, kurioje dalyvaudami žemdirbiai nusprendė atgaivinti Alytaus krašto ūkininkų glaudesnį bendradarbiavimą, kuris paskutiniais metais buvo apmiręs, o Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) „Dzūkijos ūkininko“ skyriaus veikla nevyko.

Anot V. Patinsko, vienas iš svarbiausių sąjungos tikslų – tarpusavio bendravimas sprendžiant visiems nariams aktualias problemas. Kol kas sąjunga nėra skaitlinga, ji skaičiuoja pirmuosius veiklos mėnesius. Valdybą sudaro 7 nariai, tačiau, pagal sąjungos įstatus, valdybos pasitarimuose galės dalyvauti visi sąjungai priklausantys ūkininkai. „Alytaus ūkininkų sąjunga“ atvira, jos nariu gali tapti kiekvienas fizinis asmuo, kuris susimokės stojamąjį ir mokės kasmetinį nario mokestį.

„Mūsų sąjungoje, nepriklausomai nuo to, kiek hektarų valdo narys, visų balsų svoris vienodas, nes tvirta ir patikima bendruomenė reikalinga visiems“, – akcentavo V. Patinskas. „Alytaus ūkininkų sąjunga“ dar nėra LŪS narė, tik stebėtoja, įsitikinus, kad sąjungai yra pakeliami finansiniai įsipareigojimai, ji taps nare.

„Įžvelgiu tik gerąją sąjungos susikūrimo pusę, nes organizacijos balsas girdimas kitaip nei vieno asmens, yra daug stipresnis derybinis svoris. Mūsų tikslas atstovauti visiems ūkiams vienodai, nepriklausomai nuo jų dydžio ar veiklos krypties“, – tvirtino vienas iš sąjungos steigėjų ūkininkas Arvydas Kėrys.

Jam pritarė ūkininkas Alytis Žilinskas, kurio nuomone, sąjunga reikalinga ūkininkų susivienijimui ir atsiranda geresnių galimybių atkreipti dėmesį į save bei kovoti prie nelogiškus valdžios sprendimus, darančius daugiau žalos žemės ūkiui, nei duodančius naudos.

Almantas Stumbras, turintis ekologinį augalininkystės ūkį, irgi džiaugiasi, kad ūkininkų interesai bus atsakingai atstovaujami. „Priklausiau „Dzūkijos ūkininko“ skyriui, dabar stosiu į „Alytaus ūkininkų sąjungą“, geriau, kai visi kartu“, – neabejojo A. Stumbras.

„Dzūkijos ūkininko“ skyrius buvo pašalintas iš LŪS sąrašų, nes ne vienerius metus nedalyvavo LŪS veikloje, turėjo nario mokesčio įsiskolinimą, o įstatuose numatyta, jog jei įsiskolinimas yra daugiau nei už dvejus metus, tai yra rimta priežastis pašalinimui. Be to, buvęs „Dzūkijos ūkininko“ skyriaus pirmininkas buvo gerokai anksčiau pateikęs prašymą sustabdyti savo veiklą.

Kadangi skyrius neteikė duomenų nei apie savo veiklą, nei finansinės atskaitomybės, Registrų centras pradėjo išregistravimo procedūrą – tai dar viena priežastis, dėl ko „Dzūkijos ūkininko“ skyrius buvo pašalintas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: