Dainavos žodis

Nori pirmauti internetinėse mero rinkimų apklausose? Tai gali kainuoti vos kelis eurus

Kibernetinių atakų ekspertas D. Povilaitis siūlo nepasikliauti internetinių portalų apklausų duomenimis. (15 min. nuotr.)

Iki savivaldos rinkimų likus pusantro mėnesio, Alytaus naujienų portalai skelbia apklausas – už kurį kandidatą balsuos Alytaus miesto ir rajono gyventojai. Dviejų portalų apklausų rezultatai labai panašūs, tačiau kompiuterinių technologijų specialistai juokiasi – esą norint pirmauti internetinėse rinkimų apklausose tereikia vos kelių eurų.
Alytaus miesto gyventojai galės rinktis iš 10 kandidatų į merus. Alytaus rajono – iš 7 kandidatų. Jau nuo sausio pirmųjų dienų Alytaus naujienų portalai skelbia apklausas ir kviečia gyventojus balsuoti – kurį gi kandidatą planuoja rinktis kovo 3 dieną. Dviejuose portaluose lyderiai gana netikėti. Kad nedarytume rinkėjams poveikio, rezultatų neskelbsime, tačiau internetinių technologijų žinovai sako, kad tokius rezultatus galima pasiekti investavus vos kelis eurus. Telefonu „Dainavos žodį“ konsultavo kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis.
„Pasidomėjau portalų atliekamomis apklausomis. Iš tiesų, balsavimas ten yra kone anoniminis, nereikia prisijungti per savo asmeninius duomenis. Alytaus miesto ir rajono kandidatų balsavimas lengvai apeinamas keičiant vadinamąjį IP adresą. Yra begalės būdų ir jie legalūs, leistini. Investavęs vos 3 eurus gali gauti begales IP adresų ir juos panaudoti balsavimui“, – kalbėjo kibernetinio saugumo ekspertas D. Povilaitis.
Anot kibernetinio saugumo eksperto, įsigyti IP adresų galima ne tik už keletą eurų, bet ir neinvestavus nei cento.
„Jeigu internetinių technologijų specialistas turi bent vidutinišką supratimą, tai jam nauji IP adresai – 10 minučių reikalas. Iš tiesų iškreipti balsavimo rezultatams reikia labai mažai laiko. Netgi yra atviri anoniminiai „proxy“, kurie nieko nekainuoja ir galima savo naudai koreguoti balsavimo rezultatus“, – sakė pašnekovas.
Specialistai būsimiems rinkėjams siūlo nepasikliauti internetinio balsavimo rezultatais, mat jie gali būti iškreipti, ir rekomenduoja geriau pasiskaityti kandidatų rinkimines programas nepasiduodant išankstinių balsavimo rezultatų poveikiui.
„Kadangi galima balsuoti portalų apklausose ne tik Alytaus miesto ir rajono žmonėms, o iš viso pasaulio, tai tikrai siūlyčiau į apklausas žiūrėti nepatikliai, nes jos gali tiesiog formuoti nuomonę, o ne būti realus visuomenės balsas“, – patarė kibernetinių atakų ekspertas D. Povilaitis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: