Dainavos žodis

Kvėpuoti reikia mokytis?

Akimirka iš užsiėmimo Dauguose.

Mokytis kvėpuoti? Gali būti, jog nemaža dalis pakviestųjų į kvėpavimo mokymus pakraipytų galva, numotų ranka, ar nusijuoktų, nes yra įsitikinę, kad nėra tikslo mokytis kvėpuoti. Juk ir taip kvėpuojame. Ir taip, ir ne. Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pradėjo kvėpavimo technikų mokymų renginių ciklą ir pastebėjo, kad dažnas renginių dalyvis nustemba, kiek daug apie kvėpavimą nežinota ar net nepagalvota.
Nors žmogus retai pagalvoja, kaip jis kvėpuoja, tačiau pats įkvėpimo svarbumas dažnai net romantizuojamas, kalbant apie pirmąjį įkvėpimą gimstant, oro trūkumą įsimylėjus ar paskutinį atodūsį mirštant. Mūsų organizmo veikla labai priklauso nuo kvėpavimo. Nors tai ir savaime suprantamas procesas, tačiau nuo jo priklauso viso organizmo darbas, nervų sistemos veikla, žmogaus energija ir bendras organizmo tonusas.

Savaime suprantamas procesas
Kvėpavimas dažniausiai savaime suprantamas procesas. Žmogaus sąmonė kvėpavimo procesą reguliuojantiems raumenims nuolat, be pertraukos siunčia signalus, dėl kurių žmogui nebereikia galvoti, kada ir kiek įkvėpti ar kaip iškvėpti. Paprasčiau tariant, sąmonės, sąmoningumo mums nereikia, kad kvėpuotume įprastai, tačiau vos tik prireikia sulėtinti ar patankinti kvėpavimą, suprantame, kad turime galimybe kontroliuoti savo kvėpavimą, reguliuodami jo dažnį, įkvepiamo oro tūrį. Atsiranda poreikis kalbėti apie sąmoningą kvėpavimą, kvėpavimo reguliavimą, pavyzdžiui, sąmoningai sulėtintas kvėpavimo būdas yra natūrali pagalba sau, kai apima baimė, nerimas.

Naudojamasi paviršutiniškai
Tinkamas ar specialus kvėpavimas, naudojant tam tikras technikas, yra labai reikalingas muzikantams, dainuojantiems, sportininkams, pastaruoju metu didelis dėmesys kvėpavimui skiriamas besiruošiant gimdymui ir jo metu, įveikiant stresines situacijas ir ieškant būdų, kaip atpalaiduoti, pailsinti tiek kūną, tiek ir protą.
Yra apskaičiuota, kad vienu ramiu įkvėpimu žmogus įkvepia apie pusę litro oro, kurio užtenka gyvybei palaikyti žmogui. Tačiau plaučių talpumas yra žymiai didesnis nei minėtasis, todėl norint įgalinti sąmoningą kvėpavimą, kitaip tariant, išmokti daugiau ir tinkamai įkvėpti tuomet, kai to reikia, būtina mokytis.

Kvėpuoti galime įvairiai
Taisyklingas kvėpavimas labai svarbus norint išsaugoti fizinį ir protinį aktyvumą. Teigiama, kad teisingiausiai kvėpuoja kūdikiai, kuriems kvėpuojant juda pilvas. Ne veltui sakoma: įkvėpti pilna krūtine, geriausias kvėpavimas, kuomet plaučiai oru prisipildo kuo daugiau. Literatūroje galima aptikti įvardintus kelis kvėpavimo tipus ir jų apibūdinimus: raktikaulinis (paviršutiniškas) – labiausiai paviršutiniškas kvėpavimo būdas, kuriam sunaudojama daug pastangų, o oro įkvėpiama mažiausiai. Tarpšonkaulinio kvėpavimo metu krūtinę išplečia tarpšonkauliniai raumenys, tačiau to nepakanka, kad kvėpavimas būtų gilus ir pilnas, kurį galima pasiekti įvaldžius diafragminio kvėpavimo arba kvėpavimo pilvu techniką. Šių kvėpavimo tipų kaitaliojimas, jungimas ir įgalinimas – tai tinkamo kvėpavimo pamatas.

Išmokti įkvėpti „pilna krūtine“
Sąmoningas, tikslingas kvėpavimas šiandien labai aktualus žmonėms, kovojantiems su įtampa, su stresu. Specialūs kvėpavimo pratimai (įvairaus gilumo, intensyvumo, dažnumo, ritmo, trukmės) teigiamai veikia nervų sistemą, padeda nurimti, susikaupti, valdyti savo emocijas, tačiau tokios technikos, tokių pratimų reikia mokytis.
Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras jau pradėjo tokių mokymų ciklą ir, kaip visada, darbuotojai pasiruošę atvykti kuo arčiau žmogaus, todėl kviečia visas Alytaus rajono bendruomenes, kolektyvus ar nedideles grupeles registruotis šiems mokymams paskambinus telefonu 21 438 arba parašius elektroniniu paštu info@alytausrajonvsb.lt.

Dalia Kitavičienė,
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: