Dainavos žodis

Jaunos šeimos Alytuje perka butus su valstybės parama

Jaunoms šeimoms valstybė padeda įsigyti būstą.

Alius Mikelionis

Alytiškiui Mantui valstybė padėjo įsigyti butą, nors jaunas vyras su šeima jau planavo išvykti į sostinę. Alytus – vienas iš miestų, kur jaunos šeimos (iki 35 metų) gali gauti iki 30 procentų subsidiją pirmam būstui. Būtent valstybės parama ir sulaikė jauną šeimą nuo vidinės emigracijos.
Jauna šeima iš pradžių norėjo statyti namą, tačiau paaiškėjus, kad valstybė remtų, jeigu jis būtų jau pastatytas, nusprendė pirkti butą. Putinų mikrorajone alytiškiai rado parduodamą šešių kambarių butą ir jį įsigijo. Vis tik bandant gauti paramą teko nueiti ilgą kelią, prisimena vyras.
„Tikrai buvo minčių į Vilnių išvažiuoti, savo būsto neturėjom. Buvo pats laikas svarstyti, ar mes įsikursime Alytuje, ar Vilniuje. Mūsų atveju parama būstui padėjo apsispręsti. Su kokiomis problemomis susidūrėme? Dokumentų sutvarkymui skirta vos 15 dienų. Kelios dienos praėjo, kol pavyko patekti į banką. Tuo metu jau buvo likę vos 10 dienų. Čia jau būtina nurodyti, kokį būstą perkame, reikia turėti jo įvertinimą. Registrų centre reikėjo gauti pažymą, kad turto pardavėjo ir mūsų nesieja giminystės ryšiai. Vienas bankas Alytuje mūsų net nenorėjo priimti, siūlė atvykti į Kauną arba Vilnių ir tai konsultavimą žadėjo po mėnesio, kai mums buvo likę 10 dienų dokumentų tvarkymui. Jeigu per minėtą laikotarpį nepateiki ir nepatvirtini perkamo buto adreso, nepasirenki kreditavimo įstaigos, iškrenti iš eilės“, – pasakojo alytiškis Mantas.
Pernai rugsėjo pirmą dieną įsigaliojusi programa įgauna pagreitį. Pasak Alytaus miesto savivaldybės Turto valdymo ir verslo sk. vedėjos Auksės Juonienės, per nepilnus 7 mėnesius patvirtintos 36 pažymos būstams Alytuje įsigyti. Vasario mėnesį iš programos eliminavus Panevėžį, Vilniaus ir Kauno rajonus, eilės Alytuje beveik neliko.
„Mes parengiame dokumentus ir žmonės keliauja į kreditavimo įstaigas. Kiek pačiai teko bendrauti su žmonėmis, dažniausiai jie susiduria su problemomis bankuose. Tačiau jie grįžta pas mus, užduoda tokius klausimus, į kuriuos jiems turėtų atsakyti kreditavimo įstaigose. Mes girdime, kad vienas bankas specialistų neturi, reikia mėnesį laukti, kitas siūlo trumpaisiais numeriais skambinti, kur žmogus ne visada sulaukia atsakymo. Vis tik paramą dar galima gauti, pinigų šiuo metu yra, tai raginame jaunas šeimas iki 35 metų (nuo rugsėjo 1 d. iki 36 metų) ir neturi, niekada neturėjo nekilnojamojo turto savo vardu, kreiptis į Turto valdymo ir verslo skyrių tel.: 55 141; 55 115“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės Turto valdymo ir verslo sk. vedėja Auksė Juonienė.
Nors per nepilnus 7 mėnesius, kai pradėjo veikti regionus atgaivinti turinti būsto kreditavimo programa, išduotos 36 pažymos, tačiau nežinoma, ar visi pasinaudojo lengvata. Alytiškis Mantas gavęs paramą dabar konsultuoja draugus ir teigia, jeigu tektų dar kartą praeiti tokį kelią, vėl bandytų, mat tai nemenka parama jaunai šeimai.
Paramą pirmam būstui galima gauti tik tuo atveju, jei iki tol jauna šeima neturėjo nekilnojamojo turto, negalima jo įsigyti iš giminaičių. Šiuo metu vos 9 šeimos laukia paramos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: