Dainavos žodis

Maisto reikšmė bendruomenės žmonių sveikatai

Mantas Barynas

Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, stiprėja susirūpinimas aplinkos apsauga, sveikatos problemomis. Labiausiai sveikata priklauso nuo to, kaip, ką ir kiek valgome. Ne veltui sakoma, kad mityba – sveikatos pagrindas. Šiandien tuo niekas neabejoja, taigi ne tas pats, kokį maistą valgome patys, kokį maistą patiekiame savo vaikams, sergantiesiems, pagyvenusiems, įvairių tipų žmonėms. Daugeliui žmonių kelia nerimą mintis, kad vartojant masinės gamybos maisto produktus, kuriuose yra daug sintetinių cheminių medžiagų, galima susirgti įvairiomis ligomis. Todėl siekiant sumažinanti sunkių susirgimų riziką, o ypač sergamumą onkologinėmis ligomis, vis aktualesnis visuomenei tampa sveikos mitybos klausimas. Sveika mityba padeda apsisaugoti ne tik nuo vėžio, bet ir mažina kitų lėtinių ligų riziką, tokių kaip diabetas ir širdies ligos.
Alytuje veikianti Tėviškės namų bendruomenė kartu su partneriais Alytuje teikia įvairią psichosocialinę ir informacinę pagalbą onkologiniams pacientams. Bendruomenės iniciatyva Alytaus miesto savivaldybės skirtose daugiau nei 200 kv. m ploto patalpose Daugų g. 5A (buvusiame A. Matučio darželyje) įkurtas Vėžio informacijos ir paramos centras. Dalis patalpų rėmėjų ir savanorių dėka pritaikyta onkologinių ligonių užimtumui, paskaitoms organizuoti, įkurta virtuvėlė. Nuo 2015 metų bendruomenė vykdo sveikos mitybos projektą „Sveikatos baras“, kurį jau trečius metus remia ir Alytaus miesto savivaldybės administracija, Britanijoje įsikūręs labdaros fondas „The Tiltas Trust“, verslo organizacijos.
Viena iš tokių sveikos mitybos sesijų buvo surengta gegužės 24 d. Kartu su Alytaus miesto Ulonų seniūnaičiu Petru Sabaičiu, bendruomenė surengė „Kaimynų šventę“. Šventė penktadienio popietę surengta kiemelyje šalia pastato, kur įsikūręs bendruomenės Vėžio informacijos ir paramos centras. Bendra erdvė virto vienu dideliu kiemu, kuriame skambėjo dainos, vyko smagios atrakcijos, o svarbiausia, netilo kaimynų pašnekesiai, mezgėsi naujos pažintys, kaimynas vaišino kaimyną. Bendruomenės iniciatyva šventės metu buvo surengta aukščiausios kategorijos alyvuogių aliejaus degustacija, kaimynai ir svečiai gardžiavosi sveikuoliška valgomosios rietmenės, kitaip vadinamos japonine sora, koše. Jos sėklytės panašios į sorų, tik truputį mažesnės, tačiau gerokai vertingesnės ir skanesnės. Šias sveikos mitybos puoselėtojų atrastas ir pamėgtas kruopas augina Alytaus rajono ūkininkas Alfonsas Peckus. Tėviškės namų bendruomenė taip pat vaišino dvigubos fermentacijos gauromečio arbata bei pristatė bendruomenės krautuvėlės projektą, kuris bendruomenių nariams suteiks galimybę ne tik pateikti kuo daugiau natūralių sveikatai palankių produktų, vaistažolių ir jų preparatų, bet ir patarti jų naudojimo bei vartojimo klausimais. „Tėviškės namų krautuvėlė“ – skanaus, natūralaus ir sveiko maisto krautuvėlė, kuriama ne tik bendruomenės patalpose, bet planuojama organizuoti išvykas į kitas regiono bendruomenes ar organizacijas, kurioms aktualios sveikos mitybos žinios, natūralūs ir ekologiški produktai. Bendruomenės patalpose ateityje planuojama įrengti erdves ne tik onkologinių pacientų paskaitoms ar maisto gamybos sesijoms, bet ir įvairioms onkologinių pacientų terapijoms organizuoti, artimiausiu metu ruošiama įrengti atskirą kabinetą psichologo ir sielovadininko konsultacijoms. Kadangi lėšų tokioms iniciatyvoms, kaip visada, nėra per daug, tai bendruomenė renka paramą per aukojimo portalą www.aukok.lt bei socialinio verslo pagrindu plėtoja „Tėviškės namų krautuvėlės“ veiklas. Regiono bendruomenių ir organizacijų žmonėms siūlysianti platų pasirinkimą regiono natūriniuose ūkiuose išaugintų daržovių ir vaisių, ekologiškų maisto bei kūno priežiūros prekių. Populiarindama sveiką mitybą, bendruomenė stengiasi, kad ekologiški ir sveiki produktai būtų pasiekiami daugumai, o įsigyjantys produktus krautuvėlėje prisideda prie socialinio projekto taip paremdami onkologinių ligonių centro veiklą bei smulkiuosius mūsų kraštų augintojus ir gamintojus. Visus, kurie domisi sveikatai palankiais produktais, sveika mityba ar pageidauja paskaitų-degustacijų savo gyvenamose vietose ar organizacijose, Tėviškės namų bendruomenė kviečia kreiptis į šio projekto vadovą, krautuvėlės įkūrimo iniciatyvos organizatorių Eimantą Stoškų tel. 8 670 78990 ir užsiregistruoti į artimiausias paskaitas ar sveikos mitybos sesijas.

Sveikos mitybos sesijas dalinai remia Alytaus miesto administracija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: