Dainavos žodis

„Astros“ 90-mečiui – knyga „Astra. Keturios kartos“

AB mašinų gamykla „Astra“ švenčia solidžią veiklos sukaktį. Įmonė įkurta 1929 metais ir šiemet mini 90-metį. Šia proga visuomenei pristatyta knyga „Astra. Keturios kartos“.
Knygos pristatymas vyko išties netradicinėje vietoje – viename iš gamyklos sandėlių. Atvykusius į pristatymą pasitiko arfos garsai, vėliau visus nustebino gamyklos uniformomis apsirengusios šokių studijos „Aušrinė“ šokėjos, specialia „Astros“ mašina atvyko renginio vedėja aktorė Nijolė Narmontaitė.
Knygoje „Astra. Keturios kartos“ aprašyta visa Alytaus mašinų gamyklos istorija nuo įkūrimo 1929 metais iki šių dienų. Šioje knygoje prisimenama visa įmonės raida, jos istorijai svarbūs žmonės, gaminta produkcija.
„Tai knyga alytiškiams apie alytiškius. Per tuos 90 metų praėjo daugybė žmonių, susipynė daugybės žmonių likimai, didelė dalis alytiškių knygoje ras dalelę savęs. Gražu, kad įmonės vadovai ryžtasi išleisti knygą, nes tam reikia drąsos. Nes knyga – kaip amžinas paminklas, kurį ims, skaitys, vertins ir išliks“, – sakė knygos sudarytoja ir tekstų autorė Aldona Zinkevičiūtė-Jankauskienė.
Knygoje labai daug dėmesio įmonės darbuotojams. „Knygą pradėjau praėjusią vasarą, dabar jos pristatymas. Ką ras alytiškiai? Manau, ras tam tikrą dalį Alytaus miesto, Lietuvos pramonės istorijos. Man džiugu, kad „Astros“ vadovai, kai kalbėjome apie knygos koncepciją, akcentavo, kad tai turi būti knyga apie žmones“, – sakė knygos sudarytoja.
Renginyje įvairiausiais įmonės prisiminimais, istorija ir kitomis mintimis taip pat dalinosi ilgametis jos vadovas, dabar valdybos pirmininkas Semionas Bondarevas. Įmonė veiklą pradėjo 1929 metais, tačiau, anot S. Bondarevo, didelis virsmas buvo 1960 metais.
„Tai buvo įmonė, specializuota gaminti skalbimo mašinas, būgnus, konvejerius. Šioje vietoje augimas buvo labai greitas. Tada buvo liaudies tarybos. Buvo teritorinės liaudies valdybos. Būtent todėl pramonė Lietuvoje išsidėstė tolygiai. Žmonės iš kaimų važiavo dirbti, čia 1960 m. pradėjo veikti technikumas. Žmonės mokėsi. Visko buvo – ir sėkmių, ir brokų, keitėsi vadovai, bet gamykla tobulėjo, žmonės mokėsi“, – kalbėjo S. Bondarevas.
S. Bondarevas į „Astrą“ atėjo dirbti 1970 metais, vadovu jis tapo 1987 m.
Beje, „Astros“ valdybos pirmininkais S. Bondarevas šiais metais išrinktas Alytaus miesto garbės piliečiu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: