Dainavos žodis

Kioskus nukelti teks – verslininkė pasiduoti neketina

Goda Čiginskaitė

Dviejų Jotvingių gatvėje veiklas vystančių verslininkų nesutarimai įgauna pagreitį. Vienas jų pateikė skundą savivaldybės vadovams, kodėl gretimo sklypo valdytojas, detaliajame plane dar 2005 metais numatęs, kad gėlių kioskų neliks, nesilaiko įsipareigojimų. Tuo tarpu jau dešimtmetį gėlių kioską iš bendrovės „Alytaus prekyba“ nuomojanti verslininkė šokiruota – ji nežinojusi nei apie detaliojo plano sprendinius, nei apie grėsmes. Gėlių kioske dirba 5 žmonės.
Dėl gėlių kioskų, stovinčių ant bendrovei „Alytaus prekyba“ priklausančio žemės sklypo Jotvingių gatvėje, savivaldybė gavo skundą iš gretimo sklypo savininko. Esą kioskai trukdo, „Alytaus prekyba“ juos nukelti yra įsipareigojusi dar
2005-aisiais, tačiau nesiima veiksmų iki šiol.
Kol gretimų sklypų savininkai konfliktuoja, šių kioskų nuomininkė imasi už galvos – jeigu kioskus, kaip numatyta,
„Alytaus prekyba“ turės nukelti iki rugpjūčio 5 dienos, ji ir dar keletas moterų liks be darbo. Dėl to verslininkės atėjo pasikalbėti su miesto vadovais.
„Išklausė mus ir pasakė, kad palaikys smulkųjį verslą. O toliau bus matyti, nes procedūros dar tik prasideda. Mes ta grandis, kuri daugiausiai nukentėjo. Kažkas tarpusavyje pjaunasi, o kenčia paprastas žmogus. Negalime dirbti jau nuo vasario vidurio – sveikata pašlijo. Ir laukiam, kas bus toliau. Juk teisinė valstybė ir, manau, viskas bus išspręsta teisiniu keliu“, – kalbėjo verslininkė Petrutė Potelienė.
Alytaus vicemeras, laikinai einantis mero pareigas, Šarūnas Klėgeris teigė, jog savivaldybė turi vadovautis teisės aktais, patvirtintais dokumentais. „Pagal detalųjį planą, kuris tvirtintas 2005 metais, kioskai turėtų būti nukelti. Tai yra dviejų juridinių asmenų klausimas, savivaldybė tik laikosi detaliojo plano sprendinių, įstatymų. Juose šiuo metu vykdoma veikla, tačiau tai nėra gerai. Apie tai asmenys buvo informuoti. Savivaldybė tiesiog vykdo reikalavimus, kuriuose – išlaikyti 3 metrų atstumą tarp esamų pastatų“, – kalbėjo Š. Klėgeris.
Anot Alytaus vicemero, laikinai einančio mero pareigas, Š. Klėgerio, savivaldybei sudėtinga kištis ar imtis mediacijos, taikaus ginčo sprendimo būdo, dėl dviejų verslininkų nesutarimų.
„Mano kaip atsakingo už infrastruktūrą vadovo nuomone, turi būti laikomasi detaliojo plano reikalavimų nepriklausomai nuo to, kas yra pareiškėjas, kas yra reikalautojas. Prieš įstatymą, prieš tvarkas, tarybos sprendimus visi lygūs. Nenorime imtis drastiškų veiksmų. Norisi geranoriškumo. Tačiau tvarka yra tvarka“, – sakė Š. Klėgeris.
Gėlių kioskus iš „Alytaus prekybos“ P. Potelienė nuomoja apie 12 metų. Čia sukurtos 5 darbo vietos. Moteris gėlių verslu užsiima apie 30 metų.
„Kokių gi priemonių galim imtis? Pirmą kartą su tokiu dalyku susiduriu. Atėjo konkurentai ir sumanė sutrypti. Nežinojau, kad tie kioskai turi būti nugriauti. Pirmą kartą girdžiu. Buvom savivaldybėj, sakė išsiaiškins situaciją. Mes sudarę kiosko nuomos sutartį iki šių metų pabaigos. Kiekvienais metais sudarydavome sutartį. Niekada nieks nieko man nesakė. Aišku, ėjo kalbos, bet aš nekreipdavau dėmesio. Visada su „Alytaus prekyba“ sudarinėdavom sutartis patalpų nuomai“, – pasakojo moteris.
Verslininkė tikina, kad čia prekiauja apie 12 metų ir kita prekybos vieta reikštų klientų praradimą.
„Mes šitiek metų čia prekiaujame, klientai mus žino, pažįsta. Kiekvieno žmogaus nesusigrąžinsime. Mes visada ten prekiavom, skundų neturėjome nei iš klientų, nei iš savivaldybės“, – sakė moteris.
Verslininkė neketina pasiduoti ir administracijos direktoriaus raginimą iki rugpjūčio 5 dienos nukelti kioskus skųs susivienijusi su „Alytaus prekybos“ vadovais.
„Čia yra „Alytaus prekybos“ reikalas su gretimo sklypo savininku. O mes matysime. Ar mes turime kokias teises ir kokios galimybės. Aš pirmą kartą su tokiu reikalu susiduriu. Tačiau tikrai nesutiksime“, – sakė moteris.
Alytaus vadovai sako, jog bus peržvelgiamos visos prekybos vietos ir siekiama, kad jos būtų tvarkingos, kaip numato tarybos priimti sprendimai.
„Noras, kad visos prekybos zonos atrodytų taip, kaip yra reikalaujama. O bus reikalaujama, nes priešingu atveju bus chaosas. Bus reikalaujama iš visų ir vienodai“, – sakė Alytaus vicemeras Š. Klėgeris.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: