Dainavos žodis

Merkinės miesto šventės metu bandyta grįžti į tarpukarį

Darius Babijonas,
Alius Mikelionis

Merkinė (Varėnos r.) paminėjo neeilines datas – 660 metų, kai ji įvardinta rašytiniuose šaltiniuose, ir 450 m., kai tapo miestu. Šių sukakčių proga ant seniūnijos pastato pakabintas Merkinės herbas – vienaragis. Jis nuo XVI a. pradžios naudotas ir Lietuvos valstybės herbe.
Šventės metu oficialiai pristatyta kompozicija „Durys“. Tai – tikros durys, kurios pastatytos miestelio centre. Jos pristato ne tik lietuviškąją, bet ir žydiškąją šio krašto istoriją. Iki Antrojo pasaulinio karo Merkinėje gyveno žydų bendruomenė, kuri tradiciškai vertėsi prekyba.
Šventėje apsilankė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Varėnos rajono vadovai. Lietuviškąją miesto praeitį šventėje padėjo atgaivinti iš tarpukario laikų į Merkinę „sugrįžęs“ prezidentas Antanas Smetona (aktorius Eugenijus Rakauskas), Sofija Smetonienė (aktorė Inesa Pilvelytė) ir kiti Alytaus miesto teatro aktoriai.
Merkinės gyvenvietė pirmą kartą buvo paminėta Naugarduko metraščiuose 1359 m., Lietuvos krikšto metais, 1387-aisias, gyvenvietė vadinama valsčiaus centru ir miestu.
1569 m. Magdeburgo (miesto) teisę Merkinei suteikė Žygimantas Augustas, iš kurio aplinkos į miestelio heraldiką atkeliavo ir herbe pavaizduotas vienaragis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: