Dainavos žodis

Po daugybės diskusijų paminklo partizanams statymui Senamiesčio skvere pritarta

Planuojama, kad Senamiesčio skvere paminklas Dainavos apygardos partizanams stovės 2020 metų pavasarį.

Goda Čiginskaitė

Daugiau nei 20 metų trukusios diskusijos, kur statyti paminklą Dainavos apygardos partizanams, tarybos sprendimu, pagaliau baigtos. Paminklas partizanams bus statomas Alytaus Senamiesčio skvere.
Praėjusį ketvirtadienį Alytaus miesto taryboje svarstyta daugiau nei 50 klausimų. Vienas iš daugiausiai visuomenės dėmesio ir politikų pasisakymų sulaukusių buvo klausimas dėl paminklo Dainavos apygardos partizanams statymo. Sprendimo projekte tarybai buvo siūloma paminklą statyti Senamiesčio skvere.
„Vieta priešais Šv. Angelų sargų bažnyčią puikiai tinka. Dažni renginiai, kuriuose minimos tautos ir valstybės šventės, pradedami šventomis Mišiomis, dažnai pagerbiami du kapai, skirti didvyriams, kolona rikiuojasi ir kaip tik praeinama per skverą. Tai miesto centras. Ir svarbu, kad pastačius šį paminklą nesikeis pačios aikštės paskirtis. Pasirinkta graži žalia veja. Šalia auga dideli medžiai. Galės krykštauti vaikai“, – kalbėjo klausimą tarybai pristatęs Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.
Tarybos posėdyje pasisakė ir visuomenės atstovai bei partizanų ryšininkas.
„Džiaugiuosi, kad paminklas numatytas Senamiesčio skvere, kur mėgstama miestelėnų susitikimo vieta, daug vaikų, kurie klaus – kam čia paminklas. Turėsime progą paaiškinti vaikams apie Lietuvos istoriją dar kartą. Ir aš labai norėčiau, kad galėčiau didžiuotis gyvenanti mieste, kur gerbiama istorija“, – kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendruomenės narė Violeta Skudrienė.
Partizanas Justinas Padegimas taip pat kreipėsi į tarybą. „Aš Dainavos apygardos partizanų vardu noriu paprašyti, kad pastatytumėt pagaliau paminklą Alytuje. Juk čia buvo didžiausias partizaninis judėjimas. Visuose miestuose ir miesteliuose yra, o mes Alytuje nesugebame“, – sakė partizanas.
Tiesa, kai kurie tarybos nariai turėjo ir kitokią nuomonę dėl paminklo statymo vietos. „Aš turiu kitokią nuomonę, nemanau, kad tai pakankamai pagarbi vieta. Nėra pats
geriausias variantas kampe, ant žolės“, – sakė tarybos narys
Valerijus Vencius. Jam pritarė ir tarybos narė Valė Gibienė: „Ar tikrai ta vieta tinkamiausia? Kad paminklo reikia, nei vienas neabejoja, bet vieta verta diskusijos.“
Alytaus miesto tarybos nariai pasisakydami vieni kitus ragino pagaliau nutarti, mat diskusijos vyksta pernelyg ilgai.
„Aš kaip šaulys gal norėčiau, kad paminklas būtų šalia Šaulių namų, bet jeigu lauksime, bus pasaka be galo. Balsuokime“, – sakė tarybos narys Edmundas Čečėta. Jam pritarė konservatorių frakcijos atstovai Povilas Labukas, Andrius Jučas, kitų frakcijų nariai.
20 tarybos narių balsavo už tai, kad paminklas Dainavos apygardos partizanams būtų statomas Senamiesčio skvere. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras yra įsipareigojęs skirti lėšas paminklui Dainavos apygardos partizanams suprojektuoti, pagaminti ir pastatyti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: