Dainavos žodis

Mero ir administracijos direktoriaus dvikovoje – taika arba interpeliacija

Administracijos direktorius R. Juonys tikina, kad Alytaus meras N. Cesiulis buvo suklaidintas. (Zenono Šilinsko nuotr.)

Į spaudos konferenciją pakvietęs Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys išdėstė savo požiūrį į šiuo metu miestą drebinantį skandalą dėl žemės sklypų, dažnai vartojamus žodžius interesai, korupcija, prokuratūra, atleidimai iš darbo. Administracijos direktorius išdėstė faktų seką ir tikino, jog nieko nusikalstamo nepadarė – priešingai, įvykdė Vyriausybės įpareigojimus, kuriuos uždelsė praėjusios kadencijos administracijos vadovas.
Iki šiol politiniuose kuluaruose svarstoma, ar du viešai susikivirčiję politikai sugebės „nuryti“ išdidumą, ambicijas, ar vis tik vyks interpeliacija dėl administracijos direktoriaus atleidimo.

Siekia aiškumo ir taikos
Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius R. Juonys, reaguodamas į praėjusį pirmadienį mero Nerijaus Cesiulio surengtą spaudos konferenciją, trečiadienį taip pat sukvietė miesto žiniasklaidą ir išdėstė savo požiūrį bei faktų seką, susijusią su žemės sklypų skandalu.
„Teisės aktai man nesuteikia teisės rinktis, kuriuos sklypus grąžinti ar pasilikti. Visi suformuoti sklypai turi būti perduoti Nacionalinei žemės tarnybai. Ir tik ji sprendžia, ar jie tinkami grąžinimui. Tai nėra savivaldybės funkcija. Ir kai esu kaltinamas, kad atidaviau sklypus žmonėms, tai netiesa, aš tik perdaviau informaciją valstybinei įstaigai“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius R. Juonys.
Skaitytojams priminsime, kad skandalas kilo ir Alytaus meras į prokuratūrą kreipėsi dėl 6 hektarų ploto sklypo, esančio Sudvajų, Likiškėlių ir Santaikos gatvių sankirtoje.
Administracijos direktorius kartojo, kad meras yra suklaidintas. Paklaustas, ar mato tolimesnį darbą kartu su N. Cesiuliu, atsakė teigiamai, nors meras savo surengtoje spaudos konferencijoje yra sakęs priešingai. R. Juonys pats iš pareigų tvirtino nesitrauksiantis.
„Aš esu neužgaulus žmogus. Taryba man suteikė teisę dirbti direktoriumi. Aš pasiryžęs juo būti ir esu tikras, kad paaiškėjus naujiems faktams meras pakeis savo nuomonę. Jis tiesiog yra suklaidintas“, – kalbėjo R. Juonys.
Ar meras ketina keisti savo poziciją, nežinia. Politiniuose kuluaruose kalbama, kad administracijos direktoriui artimiausiame, rugsėjo pabaigoje vyksiančiame, tarybos posėdyje bus rengiama interpeliacija. Tačiau dvejojama, ar ji pavyks, mat ne visos frakcijos pasisako už administracijos direktoriaus atleidimą.

Advokato įžvalgos
„Dainavos žodžiui“ pavyko susisiekti su advokatu Edmundu Budvyčiu, kuris atstovauja alytiškiams, laukiantiems eilėje dėl žemės nuosavybės atkūrimo.
„Mūsų žiniomis, Alytaus miesto savivaldybė yra suformavusi sklypus, tačiau dalį sklypų yra atidavusi Nacionalinės žemės tarnybos nuosavybės teisių atkūrimo tikslais, o dalies neatidavusi. Aš žinau, kad šio viso ginčo šaknis yra tame, jog sukilo savivaldybės vadovybė ir netgi pasisakė, kad miestas iš to galėtų pasidaryti biznį, o dabar nemokamai atiduodama žmonėms. Tai aš istoriškai norėčiau pasakyti, kad iš tų žmonių 1940 metais su buožės smūgiais į nugarą nusavino žemę, tai dabar taip elgiantis, sakant, kad nemokamai atiduodami sklypai, – nori nusavinti juos su trispalvės vėliavos smūgiais į nugarą. Tiek Strasbūro teismas, tiek Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas yra pasakę, jog sąžiningas ir savalaikis žemės nuosavybės teisių atkūrimas yra visos valstybės prioritetinis siekis. Tad miestas savo komercinius tikslus turėtų tenkinti po to, kada yra sąžiningai atsiskaityta su asmenimis, kuriems turėtų būti atkurtos nuosavybės teisės“, – telefonu komentavo advokatas E. Budvytis.
Anot pašnekovo, gali būti, kad teisminio proceso bus išvengta. „Mes dabar tik renkam medžiagą. Alytaus miesto savivaldybė atidavė visus turimus sklypus, tai dabar gali ir nebūti to teisminio ginčo. Nes tada ateis žmonės ir iš visų suprojektuotų sklypų, perduotų Nacionalinei žemės tarnybai, pasirinks ir bus realizuota jų žemės nuosavybės teisė. Jeigu taip baigsis, teisminių procesų nebus. Ginčas kyla savivaldybėje, kur žaidžia politikai, ne teisininkai, o galvodami, kad valdžia gali viską, klysta. Konstitucijos straipsniai sako, kad valdžia tarnauja žmonėms“, – sakė advokatas E. Budvytis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: