Dainavos žodis

Kastytis Pavilonis savo sporto trofėjus svajoja perduoti įkurtam Sporto muziejui

K. Pavilonis tikisi, kad šios kadencijos taryba įsteigs sporto muziejų ir jo privataus muziejaus eksponatai ten atras savo vietą.

Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentas Kastytis Pavilonis jau ne vienerius metus kelia idėją dėl sporto muziejaus Alytuje steigimo. Savo namuose jis turi sukaupęs šimtus įvairių sporto atributų, medalių, tūkstančius nuotraukų ir nori padovanoti miestui, mat jo privatų muziejų aplanko tik artimiausi bičiuliai.
Lankomės Rūtos ir Kastyčio Pavilonių namuose Alytuje, Žemaitės gatvėje. Anksčiau sutuoktiniai gyveno Vilniaus gatvėje, bute, tačiau jau septintus metus įsikūrė R. Pavilonienės tėviškėje – anksčiau čia gyveno moters tėveliai. K. Pavilonis džiaugiasi – name yra daug vietos jo daugiau nei 5 dešimtmečius rinktiems sporto apdovanojimams, atributams, suvenyrams.
Jie tvarkingai išdėlioti ne tik pirmajame aukšte, tačiau dar ir antrojo namo aukšto darbo bei dukros Živilės kambariuose. Visa tai K. Pavilonis nori padovanoti miestui, mat privatų jo muziejų aplanko tik artimiausi bičiuliai.
„Tai susiję su visa Alytaus sporto raida. Turiu norą viską atiduoti, juk į karstą nieko neįsidėsiu. Kai kurie traktuoja, kad užsidirbau vieną milijoną, antrą, tačiau kur dėsi? Mano noras, kad Alytuje būtų sporto muziejus. Įvairių sporto šakų – ne tik sportinio ėjimo. Juk numirsim – kiti sportininkai sako, gal anūkas išmes įvairius trofėjus. O Alytuje yra erdvių. Tačiau noro iš valdžios nėra. Jau kuri kadencija visi merai žada, kad darys, o paskui pirmi metai ruošiasi, antri, treti ir paskutiniai metai pradeda ruoštis rinkimams. Ir tu niekam nerūpi“, – sakė pašnekovas.
K. Pavilonio įsirengtas paties trofėjų, sveikinimų, apdovanojimų, dovanų ir iš kelionių parsivežtų išskirtinių daiktų muziejus – iš tiesų įspūdingas. Kiekvienas daiktas turi savo istoriją, o kiek iš viso tų trofėjų yra, Kastytis negali nė suskaičiuoti.
„Šimtą šalių aplankęs, tai turiu moralinę teisę kalbėti, ką matęs kitur keliaudamas, gyvendamas įvairiose stovyklose, bendravęs su kitų šalių sporto šakų specialistais. Mano tikslas – palikti miestui savo sukauptus dalykus. Ne parduoti, o padovanoti, Bet, pasirodo, nelabai nori“, – kalbėjo pašnekovas.
K. Pavilonio teigimu, tvirtinimo, kad sporto muziejus Alytuje būtinas, jis yra sulaukęs ne iš vieno mero, tačiau rezultatų kol kas nėra.
„Gal jauni atėję žmonės ką ir padarys. Buvome pas mane susirinkę dėl muziejaus. Vienas administracijos klerkas sakė, kad reiktų muziejui pusės milijono. Bet juk mes ermitažo nedarysim. Ekspozicijai lentynos nebrangiai kainuoja. Juk galima daryti Sporto rūmuose. Juk prieš ir po renginio, per pertraukas žmonės gali apžiūrėti trofėjus. Tai būtų edukacinė vieta supažindinimui su istorija. Juk sportas – dalis mūsų gyvenimo“, – sakė pašnekovas.
Sportinio ėjimo federacijos prezidento įsitikinimu, toks muziejus duotų pridėtinę vertę miestui.
Už sporto sritį atsakinga mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė sako, jog mintis, idėja žinoma, tačiau konkretūs darbai kol kas nevyksta.
„Jo idėja priimtina. Ir jeigu žmogus nori dovanoti miestui – priimtina. Kastytis buvo atėjęs kadencijos pradžioje. Jis idėją dėl miesto sporto muziejaus išsakė. Tačiau yra idėja kurti ir fotografijos muziejų mieste. Iniciatyvių alytiškių yra. Jas visas reikia apsvarstyti“, – sakė vicemerė.
Paklaustas, ar tiki, jog sporto muziejaus svajonė taps realybe, Kastytis Pavilonis atsako be užuolankų. „Penkiasdešimt ir penkiasdešimt. Kai rinkiminės kampanijos metu reikia rinkti merą, visi žada. „Rotary“ klube atėję buvo galimi kandidatai į miesto vadovus, tai ką tik klausi – viską padarysiu. Na, gal dar sulauksiu, kai miestas turės sporto muziejų“, – sakė K. Pavilonis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: