Dainavos žodis

Varėnos Grybų šventėje – dzūkiškų gėrybių ir linksmybių gausa

Goda Čiginskaitė

Varėniškiai, kaip ir kasmet, vėl sukvietė į margaspalvę ir skambią Grybų šventę! Šiemet jos šūkis – „Varėna gamtos ritmu“. Nors beveik visą dieną merkė tikras „grybinis“ lietus, tačiau jo neišsigandę šventės ritmu nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro gyveno ir vietiniai, ir gausūs šventės svečiai, suvažiavę iš Lietuvos ir užsienio.
Vilniečiams, kurie norėjo apsilankyti Grybų šventėje, o automobilius palikti namie, labai pasisekė, jie galėjo vykti šventiniu Grybų traukiniu. Iš sostinės į Varėną pajudėjusiame Grybų traukinyje, kaip ir kitų tą dieną vykusių traukinių iš Vilniaus į Varėną ir atgal, bilietas kainavo perpus pigiau. Gražus šventės akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties per dalį miesto iki šventės vietos nuotaikingai ir spalvingai šurmuliavo rajono meno kolektyvai, mokiniai ir mokytojai, įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.
Grybų šventė dalyvius pasitiko gera nuotaika, galybe dzūkiškų gėrybių. Jau dvidešimt ketvirtąjį kartą vykusioje šventėje svečiai galėjo džiaugtis per šimtmetį išsaugotu ir tebepuoselėjamu Varėnos krašto paveldu – tradicijomis, amatais, verslais ir dzūkų valgiais.
Grybų šventė smagiai šurmuliavo visame mieste – moderniai atsinaujinusiame Varėnos krašto legendų ir padavimų parke svetingai kvietė apsilankyti ir vaiskiausiomis spalvomis, skambiausiais garsais ir skaniausiais kvapais viliojo seniūnijų kiemeliai, kuriuose visą dieną vyko krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymai. Varėnos seniūnijos kiemelis pakvietė pažiūrėti į senųjų vestuvių tradicijas.
Šventėje buvo galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų. Vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų mugės, gamtos kūrinių parodos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: