Dainavos žodis

Renovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą žiemos sezonu mokės mažiau

Renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Žiemos laikotarpis dažnam lietuviui kainuoja itin brangiai ir skaudžiai, kai reikia patuštinti piniginę dėl išaugusių šildymo sąskaitų. Tuo tarpu renovuotų būstų gyventojai jį pasitiks be streso – energijos suvartojimo rodikliai rodo, kad žmonės, gyvenantys atnaujintuose daugiabučiuose, už šildymo paslaugas moka mažiau, tą liudija ir patys gyventojai.
Vienas iš brangiausiai už šildymą mokančių Lietuvos miestų – Vilkaviškis. Nerenovuotų daugiabučių šildymo sąskaita šaltuoju sezonu siekė iki 200 eurų per mėnesį. Tuo tarpu atnaujintų daugiabučių gyventojų sąskaitos sumažėjo iki 60 procentų. Ši galimybė jiems leidžia sutaupyti daugiau negu pusę šildymui išleidžiamos sumos.
Kasmetinė statistika rodo, kad už šildymą taip pat brangiai moka ir Skuodo, Trakų, Lentvario bei Biržų miesto gyventojai. Pastarojo miesto gyventojai pastebi, kad renovacija, kuri atlikta daugiau kaip 30-čiai procentų miesto daugiabučių, padėjo sutaupyti bene pusę iki to laiko mokėtinos sumos.
„Kalbant apie šilumos kainas, svarbu atsižvelgti į kelis faktorius: erdvė, kurioje stovi namas, taip pat kokia yra vidinė sistemų būklė, ar šilumos punktas automatizuotas. Renovacijos planas yra susijęs ir su šilumos infrastruktūros pertvarka, kai pereinama į žemesnę temperatūrą, labai galingų katilų atsisakymą ir mažesnio diametro vamzdynų naudojimą. Dažniausiai renovacijos tempai mažesniuose miesteliuose yra didesni nei didmiesčiuose, šilumos sistemas nespėja modifikuoti kartu, todėl šilumos kaina išauga. To būtų galima išvengti, jeigu renovacija būtų vykdoma kartu su sistemų atnaujinimu“, – paaiškina Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.
Tuo tarpu Energijos reguliavimo tarnyba skelbia, kad šią žiemą šildymo kaina bus mažesnė 4 ct už kilovatvalandę, o bendrai šildymas atpigs maždaug 13 procentų lyginant su praeitais metais. Per 20 metų tai bus mažiausia šildymo kaina žiemos sezonu Lietuvoje.

Nors šią žiemą mokėsime mažiau, dėl kitos neaišku
Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, kurią administruoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), metu gali būti atliktas šildymo sistemų subalansavimas ir atnaujinimas. Šio kvietimo metu daugiabučių atnaujinimui numatoma skirti apie 150 mln. eurų, iš kurių net trečdalis bus skirtas priemonėms, didinančioms energinį efektyvumą. Didžiausias dėmesys ir pirmenybė bus teikiama daugiabučiams, kurie bus pasirengę investicinius projektus ar net gavę statybų leidimą, bei projektams, įtrauktiems į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas.
BETA direktorius Valius Serbenta pataria, kad daugiabučių namų gyventojai, kurie šiais metais nebespėjo į modernizacijos traukinį, suskubtų pildyti paraiškas kuo anksčiau ir jeigu darbai bus vykdomi operatyviai, kitą žiemą jie galės pasitikti šiltame ir jaukiame būste.
BETA padalinius galima rasti kiekviename regione, agentūra paraiškų lauks iki 2020-ųjų metų sausio 31 dienos. Atkreipti dėmesį į renovacijos naudą verta, nes šilumos kainos perspektyvos išlieka nežinomos, todėl reikia investuoti į ilgalaikius projektus, tokius kaip būsto modernizacija, nes tai suteiks konkrečią naudą kiekvienam būsto gyventojui.
„Energijos kaina kinta kiekvienais metais, todėl žmonėms svarbu suprasti finansinę renovacijos naudą, kuri juntama ilgalaikėje perspektyvoje. Taip pat svarbi ir gerovė gyvenant jaukiame ir šiltame būste“, – aiškina V. Serbenta.
Renovaciją paskatinti turėtų ir tai, kad šimtu procentų dengiamos visos projekto parengimo, administravimo ir techninės priežiūros išlaidos. Taip pat kompensuojama 30 proc. išlaidų, įgyvendinant energijos taupymo priemones renovacijos metu. Susumavus valstybės parama gali siekti net 40 proc. projekto sumos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: