Dainavos žodis

Simno istorija sugulė į knygą

Pristatyta profesoriaus Arvydo Šeškevičiaus naujausia knyga „Simno šimtmečių istorija“.

„Reikia skubintis rašyti. Istorija nestovi vietoje, nelaukia, tolsta, nenumaldomai kiekvieną dieną žengia į užmarštį: išnyksta žmonės, archyviniai dokumentai, nuotraukos, namai, gatvės, kaimai“, – sako kraštietis, profesorius Arvydas Šeškevičius, gimtajame Simne pristatęs naujausią savo knygą „Simno šimtmečių istorija“.
Knyga skiria Simno vardo 525 metų jubiliejui paminėti, profesoriaus tėvų Jurgio ir Valerijos Šeškevičių bei Simno šviesuoliams, gyvenimus paaukojusiems Tautos laisvei, atminti.
Simniškiams ir kitiems A. Šeškevičių pažįstantiems – tai paprastas ir nuoširdus žmogus, išlaikęs labai artimą ryšį su gimtine, šių vietovių kraštotyrininkas, todėl į knygos pristatymą ir Simno vardo jubiliejaus paminėjimą susirinko gausus būrys jo bendramokslių, kolegų, draugų, simniškių. Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko sveikinimo žodį perdavė Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Jurgita Kanapickė. Alytaus rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas taip pat padėkojo už naują knygą ir įteikė suvenyrą atminimui.
Knygos pristatymą legendomis apie Simno vardo atsiradimą pradėjo rajono Kultūros centro Simno skyriaus kultūrinės veiklos vadovė Irena Pranckienė ir skaitovė Zina Macenkienė. Renginio vedėja ir organizatorė, vyresn. bibliotekininkė Lina Daniulevičienė pristatė Simno miesto istoriją. Gausius ir nuoširdžius sveikinimus bei padėkos žodžius knygos autoriui palydėjo Simno gimnazijos mokytojo, saksofonisto Dainiaus Platūkio bei Ia klasės gimnazistės Lauros Kisieliūtės atliekamos dainos. Po bendros nuotraukos ir padėkų pagalbininkams visi susirinkome apžiūrėti Arvydo Šeškevičiaus senų nuotraukų parodą „Sugrąžinta praeitis“.
Dar ilgai šurmuliavo ir jaukiai prie kavos puodelio šnekučiavosi svečiai, ragaudami Jolantos Krupavičienės keptą jubiliejinį tortą-knygą, o profesorius dalyvavo nesibaigiančioje fotosesijoje ir nepavargdamas rašė dedikacijas naujoje knygoje.
Atsisveikinome. Išsiskirstėme. Džiaugiamės, kad išgirdome tylų pažadą dar rašyti apie savo Simną, todėl visi nuoširdžiai linkime profesoriui sveikatos ir ištvermės „rankiojant archyvuose ir žmonių prisiminimuose istorijos grūdelius…“
Knygos autorius A. Šeškevičius – gydytojas kardiologas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, Slaugos fakulteto įkūrėjas ir ilgametis jo dekanas, nusipelnęs Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojas, paliatyviosios medicinos mūsų šalyje pradininkas ir Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos prezidentas, 2011 m. „Lietuvos garbės“ Metų pašaukimo laureatas, Lietuvos Respublikos gyvybės kultūros premijos laureatas, 2012 m. paskelbtas Simno Metų žmogumi, 2016 m. Prezidentės Dalios Grybauskaitės apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Alytaus rajono mero A. Vrubliausko apdovanotas padėkomis už pilietiškumą, meilę gimtajam kraštui ir aktyvią visuomeninę veiklą, vadovėlių autorius ir bendraautorius.

Lina Daniulevičienė,
Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Simno filialo vyresn. bibliotekininkė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: