Dainavos žodis

Vadinamasis Vijūnėlės dvaras netrukus bus sulygintas su žeme

Prabangus namas bus visiškai nugriautas artimiausiomis dienomis.

Kasdien su vis didesniu įkarščiu speciali technika griauna bei statybinį laužą išveža iš vadinamosios Vijūnėlės dvaro privačios teritorijos. Nors kelerius metus vyko teisminiai procesai, vis tik Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiemet liepos viduryje antrą kartą paskelbė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas. Nepadėjo ir daugiau nei 3 tūkstančiai druskininkiečių parašų, kurie prašė pastatą palikti visuomenės reikmėms, planuota čia steigti M. K. Čiurlionio menų mokyklą.
Kelerius metus vykusi kova dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro Druskininkuose baigėsi – po privačią teritoriją važinėja sunkiasvorės mašinos, vienas prašmatnaus namo kraštas jau yra visiškai sunaikintas. Po kiek laiko pastatas bus sulygintas su žeme.
Kalbinti druskininkiečiai ir miesto svečiai šia tema pasisako įvairiai. Vieniems gaila, jog pastatas bus sunaikintas, kiti džiaugiasi, kad vykdomas teismo sprendimas.
Druskininkų savivaldybės atstovas spaudai Laimutis Genys sakė, jog darbus vykdo pastato savininkai, kurie priėmė tokį sprendimą. „Tai savininko privatus sklypas, tad jis ir sprendžia, ką jame daryti. Žinoma, ten gyvenamosios paskirties pastatų daugiau negalės būti. Tai yra vienareikšmiškai. Savivaldybė šiame griovimo procese niekaip nedalyvauja, nes griauti apsisprendė pats savininkas, vykdydamas Aukščiausiojo Teismo sprendimą. Jis viską organizuoja. Savivaldybė jokių nusiskundimų neturi. Kadangi griovimui nereikia savivaldybės leidimo, procesas vyksta tvarkingai“, – kalbėjo Druskininkų savivaldybės atstovas L. Genys.
Dėl pastato griovimo veikiausiai reikės mokėti milžinišką kompensaciją. „Savivaldybės pozicija – jei žala atsiras, tai atsiras dėl valstybės netinkamų veiksmų. Kol nėra jokio teismo sprendimo nei Europos
žmogaus teisių, nei Lietuvos teismų sprendimų dėl žalos, tol savivaldybė apie tai nekalba, nesvarsto. Savivaldybė visus leidimus, susijusius su tuo pastatu, išdavė pagal tuo metu galiojusius teisės aktus“, – kalbėjo L. Genys.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiemet liepos viduryje antrą kartą paskelbė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas. Po šio sprendimo savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę ir prašė leisti pastatą atiduoti Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklai, tačiau Teisingumo ir Aplinkos ministerijos pareiškė, kad reikia vykdyti teismo sprendimą, kuriuo pastatas pripažintas pastatytu neteisėtai.
„Buvo surinkta keli tūkstančiai parašų, kad šis pastatas būtų perduotas visuomenės reikmėms, kad jame būtų įsteigtas M. K. Čiurlionio meno mokyklos filialas. Tūkstančiai parašų rodo, kad druskininkiečių nuomonė vieninga. Savivaldybė taip pat ėmėsi visų priemonių, kad šis pastatas būtų išsaugotas. Nenugriaunant šio pastato būtų išvengta žalos, kurią turės atlyginti ir valstybė, ir savivaldybė. Todėl būtų buvusi nauda didžiulė“, – kalbėjo atstovas spaudai.
Kauno apygardos administracinis teismas neseniai baigė nagrinėti vadinamojo Vijūnėlės dvaro savininkų bylą dėl žalos, sprendimas bus skelbiamas spalio 28 dieną. Vijūnėlės savininkai Žilvinas ir Zina Poviloniai bando įrodyti, kad valstybės veiksmai, kai buvo išduoti namo statybos dokumentai, kuriuos vėliau teismas pripažino neteisėtais, jiems padarė apie 1,8 mln. eurų siekiančią žalą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: