Dainavos žodis

Aukso vidurio paieškos vaikų maitinime – kad būtų ir skanu, ir sveika

Goda Čiginskaitė

VšĮ „Bruneros“ teikia maitinimo paslaugas Alytaus rajono ugdymo įstaigose jau ne pirmus metus. Apie tai, kokiomis naujovėmis pasitiko naujuosius mokslo metus, „Dainavos žodis“ kalbina įmonės atstovę Laurą Pranskevičiūtę.

– Vaikų maitinimas mokyklose – socialiai labai jautri tema. Kokį maistą rekomenduoja tiekti mūsų vaikams visuomenės sveikatos specialistai?
– Be abejo, subalansuotą, sveiką. Esame ir būsime už tai, kad vaikai gautų pilnavertį, kokybišką, pagal amžių subalansuotą, sveikatai palankų maistą ir jo neiškeistų į „greitą maistą“, gaminamą čia pat už mokyklos tvoros esančiuose kioskuose, prekybos centruose, todėl raginame tėvelius išnaudoti visas elektroninio atsiskaitymo sistemos galimybes, domėtis, ar valgė jų vaikai mokyklos valgykloje ir kokius produktus.

– Daugelio vaikų tėvai dar mena laikus, kai mokyklų valgyklose būdavo privaloma žuvies diena ir panašiai. Dabar vaikas gali rinktis. Esate didelę patirtį maitinimo srityje turinti bendrovė – ką visgi renkasi šiuolaikinis vaikas?
– Daugelio vaikų maitinimo įpročiai susiformuoja namuose. Tad kai kuriems vaikams nebaisus ir druskos kiekio sumažinimas ar nesaldinta arbata. Kiti renkasi šildomą, sveikatai nepalankų maistą kioskuose, parduotuvėse. Tačiau pastebime, kad ir moksleiviai ima domėtis sveikos gyvensenos tema, ir tikimės, kad tai taps sveikatos virusu. Mūsų tikslas surasti aukso vidurį, kad moksleiviams būtų ir skanu, ir sveikatai palanku.

– Kokių naujovių žadate šiais mokslo metais?
– Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktu Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisų projektu numatyta, kad nuo kitų metų sausio 1-osios priešmokyklinukai būtų maitinami nemokamai. Pirmajame etape nuo sausio iki rugpjūčio pietūs priešmokyklinukams būtų patiekiami švediško stalo principu. Švediško stalo modelio diegimą rekomenduojama pradėti nuo dalinio.
Atsižvelgdami į visa tai jau nuo spalio mėnesio Daugų ir Miroslavo gimnazijų priešmokyklinukams tiekiame maitinimą dalinio švediško stalo principu.

– Manote, jog švediško stalo principas pasiteisins?
– Dalinis švediškas stalas – galimybė patiems vaikams pasirinkti ir (ar) įsidėti tik tam tikrą maistą, pvz., arba tik daržovių ar vaisių salotų (daržovių baras), arba tik sriubos, arba tik daržovių ar vaisių salotų ir sriubos, o karštą patiekalą įdeda valgyklos personalas. Visi patiekalai, kaip ir visada, gaminami iš kokybiškų lietuviškos kilmės žaliavų pagal su VMVT ir mokyklos bendruomene suderintą valgiaraštį, laikantis vaikų mitybai keliamų reikalavimų. Esame už sveikatai palankią vaikų mitybą, pritariame racionaliausio moksleivių maitinimo principo mokyklos valgykloje paieškoms, tačiau savo kasdienėje veikloje stebime, kad mitybos įpročius vaikai jau atsineša iš šeimos. Ne visi vaikai mėgsta šiltą, šviežią, sveikatai palankų maistą, dar nėra supratimo, kad į lėkštę reikia įsidėti tiek maisto, kiek suvalgysi. Todėl patys organizuojame ir remiame įvairius, taip pat ir mitybos kultūros tema, mokyklų bendruomenių edukacinius projektus.

– E-piniginė – kokia tai naujovė ir ar ji prigijo?
– Elektroninio atsiskaitymo sistema kol kas prigijo tik Daugų gimnazijoje. Manome, kad dar ne visus tėvelius pasiekė informacija apie šios sistemos privalumus. Naudojantys e-piniginę džiaugiasi visais jos teikiamais privalumais. Siekiant supažindinti ir mokyti vaikus atsakingo elgesio su el. pinigais, supaprastinti naudojimąsi e-pinigine, sukurta ir išmanioji programėlė telefonui. Jau dabar į telefoną tiek tėveliai, tiek vaikai gali atsisiųsti eurofondo programėlę iš Google Play. Programėlė yra nemokama. Telefone tėveliai naudodami programėlę kaip kompiuteryje gali stebėti, ką vaikas valgė, mokyklos dienos meniu, kuris atsinaujina momentiniu laiku, nustatyti limitus bei gauti pranešimus ir kitas funkcijas, palengvinančias e-piniginės valdymą. Vaikai programėlėje gali matyti savo sąskaitos likutį, dienos meniu. Greitai bus galima lengvai ir paprastai mokyklos valgykloje atsiskaityti mobiliąja aplikacija-programėle, nuskenuojant QR kodą.
Deja, bet pastebime, kad ne visose mokyklose atsiskaitymas e-pinigine yra populiarus. Vyresnio amžiaus moksleiviai nori turėti grynųjų pinigų, todėl ši sistema nėra labai jiems įdomi. Mokyklos vadovams jau išsiuntėme reklaminį animacinį filmuką apie e-piniginės naudą su prašymu talpinti mokyklų elektroninio dienyno sistemoje siekiant, kad kuo daugiau tėvelių ir moksleivių gautų reikalingą informaciją.

– Dėkoju Jums už pokalbį.

Tikisi, kad švediško principo stalas nukonkuruos dešrainius kioskuose
Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis pasakojo, jog jo vadovaujamoje įstaigoje nemokamą maitinimą gauna 40 proc. moksleivių. „Mokiniai tikrai suvalgo maistą. Yra tik keletas, kurie ignoruoja. Visada džiugu, kai matome tuščias lėkštes ir sočius vaikus“, – sakė gimnazijos vadovas.
Jis apgailestauja, kad dalis moksleivių ilgųjų pertraukų metu aplenkdami mokyklos valgyklą skuba į netoliese įsikūrusias parduotuves, kur jiems pašildomas greitas maistas. „Tai ir nesaugu, ir nesveika. Tačiau nieko negalime padaryti. Yra vaikų kategorija, kurie nori sveikatai nepalankaus maisto. Galbūt dabar, kai maisto skonio intensyvumas valgykloje mažesnis, mažiau druskos, jie ieško aštresnių skonių. Sunku komentuoti, juk valgykloje skanu. Tikiuosi, kad švediško stalo atsiradimas sugrąžins visus mokinius į valgyklas. Jie tuomet galės įsidėti savo mėgstamo garnyro ar daržovių. Mums labai svarbu, kad mokiniai būtų saugūs bei sveikai maitintųsi“, – sakė Butrimonių gimnazijos direktorius V. Valvonis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: