Dainavos žodis

Pragariškas gaisras Alytuje suvienijo visuomenę:

Žmonės aukoja pinigus ir ugniagesių premijoms, ir gaisro likvidavimui

Spalio 16-osios naktį prasidėjęs pragariškas gaisras Alytuje tapo didele tragedija, išbandymu valstybinėms institucijoms. Žmonės renka parašus peticijai dėl vidaus reikalų ministrės Ritos Tamošunienės, mat ji rėžė, kad gaisro pasekmės, Pramonės rajono verslininkų nuostoliai – ne valstybės, o Alytaus mero reikalas.
Alytaus miesto savivaldybė pastarosiomis dienomis sulaukdavo vis daugiau skambučių ir elektroninių laiškų iš alytiškių, norinčių skirti lėšų Pramonės rajone gaisrą jau aštuntą dieną gesinantiems ugniagesiams gelbėtojams premijuoti ar ekstremalios situacijos padariniams likviduoti. Atsižvelgdama į gražią alytiškių iniciatyvą, Alytaus miesto savivaldybė AB Šiaulių banke atidarė paramos lėšų sąskaitą, į kurią visi norintys gali pervesti lėšų ugniagesiams premijuoti ir ekstremalios
situacijos likvidavimo išlaidoms apmokėti.

Visuomenė susivienijo
Jau pirmosiomis gaisro dienomis į įvykio vietą žmonės nešė lašinių, kavos, tortų. Nuogąstaudami, kad Alytaus miestas negauna visos reikalingos pagalbos iš šalies valdžios, žmonės patys telkėsi, siūlė pagalbą ir padėjo, kuo galėdami.
Moterys atnešdavo maisto, savo keptų skanėstų, pagalbą jau siūlo netgi toliau gyvenantys žmonės, rengiamas ir padėkos koncertas miesto gelbėtojams, grožio studija „Anna“ siūlo ugniagesius nemokamai apkirpti. Ugniagesiai tvirtina, kad visuomenės palaikymas jiems labai svarbus.
„Kai 3 valandą nakties iš Panevėžio žmogus atveža tris padėklus rūkytos žuvies – labai sujaudina. Siūlo mums koncertus, pramogas, poilsį, tačiau pirmiausia turime užgesinti šį pragarą“, – sakė ugniagesių atstovas Saulius Mockevičius.
Beje, atidarytoje paramos gaisro likvidavimui ir ugniagesių premijoms specialioje sąskaitoje, trečiadienio duomenimis, jau buvo per 50 tūkstančių eurų. Kai kas aukoja šimtais, kai kas skiria ir 1 sąskaitoje turimą eurą.
„Skambina, veža maistą, jau, žinokit, vyrai nesuvalgo. Nevežkit jau to maisto, nes jį tuoj reiks pardavinėti. Daugiau nei 50 tūkstančių eurų suaukota per vieną dieną – dideli pinigai. Tikiu, kad jų bus šimtais tūkstančių. Daugiausiai premijoms nurodo mokėjimo paskirtyje. Išmokėsime, tikiu, kad įstatymai nedraus, kaip nors. Kiekvienam čia buvusiam, gesinusiam ir sąžiningai dirbusiam didžiavyriui“, – kalbėjo Alytaus miesto meras.
Ketvirtadienį dūmų jau buvo mažiau. „Planuojame artimiausiu metu likviduoti gaisrą, jeigu tik nebus nenumatytų atvejų“, – gaisravietėje kalbėjo ugniagesiai.
Nuo pirmadienio iki penktadienio ugdymo procesas mokyklose nevyko. Mokyklose vyko neformalaus ugdymo užsiėmimai tiems vaikams, kurių tėvai neturėjo su kuo palikti.

Miklusėniškiai pamažu atsikvepia
Antradienį ir trečiadienį Miklusėnuose buvo plaunami keliai, trečiadienį išdalinti didmaišiai, į kuriuos surenkami užteršti lapai. Juos vėliau išvežė savivaldybės transportas.
„Jau 8 valandą laukė žmonės. Miklusėnai atgijo. Su grėbliais žmonės juda. Savo žaliąsias atliekas meta į didmaišius. Nuotaikų visokių yra. Yra ir piktų, bet yra ir tolerantiškų. Yra vienas žmogus, kuris turėjo galimybę pabūti Dauguose, dėkingas. Trečiadienį grįžo, pasiėmė maišą ir nuėjo lapų grėbti. Visi susitelkėme nelaimės akivaizdoje“, – sakė Alytaus seniūnijos seniūnas Kęstutis Tumynas.
Lapai Miklusėnuose buvo grėbiami tiek viešose vietose, tiek privačiose žmonių valdose. Žmonės džiaugėsi, kad kenksmingi lapai bus išvežti, tačiau baiminasi dėl dirvožemio. Šio mėginiai paimti, laukiama tyrimo išvadų.
Beje, nerimą kelia žinia, jog atlikus kritusio zuikio gaišenos patologinį anatominį tyrimą patvirtinta diagnozė, kad kiškis nugaišo dėl ūmaus kvėpavimo funkcijos nepakankamumo
„Yra gauti atsakymai, kad zuikis kritęs dėl ūmių kvėpavimo takų nepakankamumo – užduso į plaučius įkvėpęs smalkių, kenksmingų dalelių. Dabar dar vyksta tyrimas, kad būtų nustatyta, kokių dalelių buvo įkvėpta. Zuikis rastas nuo židinio nutolus 6 kilometrus. Neatmetama galimybė, kad ir žmonėms pakenks. Nes zuikis labai jautrus gyvūnas ir tai gali būti indikatorius, bet, aišku, rezultatai pasimatys ateityje“, – sakė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjas Jonas Vaikšnoras.
Labai svarbu, kad Alytaus miesto ir apylinkių gyventojai toliau būtų aktyvūs – šiomis dienomis pastebėję nugaišusių naminių ar laukinių gyvūnų nedelsdami informuotų VMVT visą parą veikiančia nemokama tel. linija 8 800 40 403, kad būtų atlikti reikalingi tyrimai.
Beje, su kai kuriomis žiniasklaidos priemonėmis ėmė kalbėti iki šiol tarsi pradingęs bendrovės „Ekologistika“ vadovas Juozas Cicėnas. Vis tik trečiadienį žadėjęs komentuoti, „Dainavos žodžiui“ taip ir neperskambino, o vėliau nekėlė telefono ragelio.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: