Dainavos žodis

Privačios klinikos pacientams vakcinų nuo gripo teks palaukti

Šeimos klinikos vadovė prašo pacientų kantrybės.

Goda Čiginskaitė

Į „Dainavos žodžio“ redakciją kreipėsi privačios klinikos Alytuje „Pagalba ligoniui“ vadovė prašydama paviešinti faktą, jog nei nemokamos, nei mokamos vakcinos privačioms klinikoms Lietuvoje neteikiamos. Jos atvežtos tik valstybinėms poliklinikoms. Tačiau ir privačių klinikų pacientai kasdien atakuoja skambučiais klausdami, kodėl tokia diskriminacija.
Alytuje veikianti privati klinika „Pagalba ligoniui“ turi per 4 tūkstančius pacientų. Klinikos vadovė Giedrė Banienė teigia šiomis dienomis nespėjanti teisintis pacientams, kodėl vis dar nėra nemokamos vakcinos nuo gripo. Taip pat netiekiama net ir mokama.
„Šiuo metu tokia situacija, kad mūsų darbas sklaidosi į šonus, nes negalime dirbti tiesioginio darbo dėl skambučių ir dėl pacientų atakų dėl gripo vakcinos. Buvo sukeltas didelis ažiotažas dėl gripo vakcinos ir žmonės iš tiesų sąmoningai ateina skiepytis. Tik gaila, kad mūsų valstybės vyrai pasakė tokius gražius pareiškimus, tačiau neįvykdo savo pažadų. Kalbama, kad gripas ateina labai pavojingas ir visi bijo. O kaip žinia, sveikata viena ir gyvenimas vienas, visi norim tos vakcinos, bet jos tiesiog nėra. Ir nebus greitai. O pacientai skambina“, – kalbėjo G. Banienė, UAB „Pagalba ligoniui“ bendrosios praktikos gydytoja, vadovė.
Pašnekovė tvirtina, jog apmaudu, kad valstybinės gydymo įstaigos vakciną gauna, o privati – ne. „Paskambinau Į Užkrečiamųjų ligų centrą ir jie pasakė, kad mes nesame Ligonių kasų pirmame sąraše ir vakcina neskirta. Tada skambinau tiekėjams ir jie patvirtino, kad mums nepaskirta, tik neaišku kodėl. Visos valdiškos poliklinikos gavo, o privačios Lietuvoje negavo. Tai dabar klausimas – kas yra privati poliklinika? Pacientai galvoja, kad jei privatus – tai reikia mokėti. Ne. Pacientai nieko nemoka, mes dirbame tokiomis pačiomis sąlygomis. Tik pas mus kita atsakomybė, mintinai žinom savo pacientus. Skaudu. Kodėl mūsų pacientai turi kentėti?“ – retoriškai klausė įstaigos vadovė.
Šeimos klinikoje kalbinti pacientai sako, jog skiepijasi bene kasmet ir laukia vakcinos. „Aš vis paskambinu, tačiau atsakymas, kad nėra. Skiepijuosi kas metai, nes jaučiu teigiamą poveikį. Na ką, kantriai lauksime“, – kalbėjo šeimos klinikoje sutiktas alytiškis Vytautas.
Kol kas privačių gydymo įstaigų pacientams negalima pasiūlyti ne tik nemokamos, bet ir mokamos vakcinos. „Mes kitam lygmenyje – kaip podukra. Arba kaip toje pasakoje, kai pyragą dalijo: tam davė, tam davė, o tam neliko. Nieko nenoriu kaltinti. Tik noriu paaiškinti pacientams, kad nemokamos vakcinos negavome. O kita vakcinos siunta – neaišku kada. Po savaitės atkeliauja į Lietuvą ir jeigu kiekvieną reiks markiruoti, užtruks, gali ir porą savaičių. Beje, negalime pasiūlyti ir mokamos vakcinos, nes jos irgi nėra. Net susimokėti pacientai negali, nes ir mokamos nėra. Gal kitą savaitę kažkiek turėsim. Prašom pacientų nepykti“, – kalbėjo šeimos klinikos vadovė G. Banienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: