Dainavos žodis

Nuteistųjų rankomis pagaminti mediniai žaislai vaikams ir kalėdinės dekoracijos iš popieriaus

Artėjant gražiausioms metų šventėms, joms ruošiasi ir Alytaus pataisos namų nuteistieji. Net sunku patikėti, tačiau vyrų rankose gimsta gražiausi darbai iš popieriaus ir medžio. Patys nuteistieji sako, jog ši veikla juos ramina, slopina blogas mintis.
Alytaus pataisos namuose taip pat jaučiama kalėdinė dvasia. Nuteistieji, lankantys meno kūrybos būrelį, gamina medinius žaislus globos namų ir nuteistųjų šeimų vaikams. Kalbinami sako, jog čia randa ramybę, nelieka laiko blogoms mintims.
„Alytaus pataisos namuose esu jau antrą kartą. Nesu lankęs šio būrelio. Pradėjau ir labai džiaugiuosi. Laikas praeina prasmingiau. Neseniai gaminome medinius baldus nuteistųjų iki gyvos galvos koplytėlei. Dabar gaminame žaislus globos namų vaikams. Neapsimesiu, kad nuo to aš tapsiu visiškai geras žmogus. Tai nėra taip paprasta. Tačiau čia veikdamas aš ramesnis, manęs nekankina blogos mintys“, – kalbėjo nuteistasis Valerij.
Anot Alytaus pataisos namų Veiklos organizavimo skyriaus patarėjos Sonatos Buzaitienės, nuteistieji medinius žaislus gamina jau ne pirmi metai. „Buvo bendradarbiavimo sutartis ir su „Mamų unija“, taip pat bendradarbiaujame su šiame regione veikiančiais vaikų globos namais. Šie žaislai atiteks ir kitų nuteistųjų šeimų vaikams. Matome, kad drožimas iš medžio nuteistuosius teigiamai veikia“, – kalbėjo S. Buzaitienė.
Nuteistųjų rankose gimsta įvairiausi mediniai žaislai. Jų eskizus jie pasiruošia dažniausiai patys.
Iš viso meno ugdymo būrelyje dirba 11 vyrų drožėjų ir 2 dailininkai. Meno dirbtuvėse nuteistieji praleidžia nuo 9 iki 16 val. Kartais ir ilgiau. „Vyrai noriai dalyvauja užsiėmimuose. Atsiranda ir tikrai labai talentingų. Tikimės, kad išėjus į laisvę šis naujas pomėgis gali tapti amatu, lengvesne integracija į visuomenę“, – sakė Socialinės reabilitacijos skyrius specialistas Aurimas Jankauskas.
Origami, lankstymo iš popieriaus užsiėmimą, lankančių vyrų rankose taip pat gimsta stebuklai – gražūs pasakų personažai. Pelytes, snaiges, Kalėdų senelio roges lanksto net iki gyvos galvos nuteisti vyrai.
Jau dabar organizuojami įvairūs kalėdiniai koncertai nuteistiesiems. Prasideda ir šventinės vakaronės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: