Dainavos žodis

Alytaus teisėjai – nepalankus teisėjų tarybos verdiktas

Neblaivi per šv. Kūčias įkliuvusi Alytaus teisėja sulaukė jai nepalankaus Teisėjų tarybos sprendimo. Taryba pritarė Prezidento Gitano Nausėdos dekretui, kuriame prašoma patarimo dėl teisėjos atleidimo iš pareigų, pažeminus teisėjo vardą.
Vilniuje teisėjų taryba svarstė klausimą dėl patarimo Lietuvos Respublikos Prezidentui atleisti Vaidutę Stangvilienę iš Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmų teisėjo pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą. Tokiam siūlymui vienbalsiai pritarė visi tarybos nariai.
„Toks sprendimas priimtas. Juk žinote faktines aplinkybes, kad teisėja vairavo transporto priemonę būdama neblaivi. Taryba vienbalsiai priėmė sprendimą ir patarė prezidentui atleisti teisėją iš užimamų pareigų. Teisėjo darbas labai įtemptas, varginantis ir, deja, kartais teisėjams kolegoms taip nutinka. Tai labai skaudi žinia tarp mūsų kolegų“, – kalbėjo Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.
Tiesa, pati teisėja posėdyje nedalyvavo. Ji atsiuntė raštą prašydama klausimą svarstyti jai nedalyvaujant, nurodė, kad vengia viešumos.
„Atsitiko taip, kaip atsitiko. Ji labai smerkia save. Teigia bijanti kolegoms į akis pažiūrėti“, – sakė A. Valantinas.
Nors teisėjų taryba vienbalsiai pritarė teisėjos iš Alytaus atleidimui, vis tik kolegos kalbėjo apie būtinybę atkreipti dėmesį į didelius teisėjų krūvius, galvoti apie pagalbą jiems.
„Man neatrodo normalu, kai toks žmogus, buvusi mūsų kolegė, sulaukusi tokio amžiaus, turinti tokią patirtį, pakliūva į tokias situacijas. Visų kolegų pozicija, kad šiandien mes ją pasmerkiam, atleidžiam, tačiau reikia panagrinėti, kaip žmogus su gera reputacija tiesiog „susidegina“, nubraukia savo ateitį, socialines garantijas. Laikas pradėti kalbėti, kad reikia padėti teisėjui. Kolegė yra pasakiusi, kad šalia didelių krūvių turėjo ir asmeninių problemų. Reikia kalbėti apie pagalbą. Nes tai nėra normalu, negalime nurašyti žmonių, kurie nusipelnytų kitokios karjeros pabaigos“, – kalbėjo teisėja Sigita Rudėnaitė.
Beje, iš pareigų atleista teisėja V. Stangvilienė neteks ir socialinių garantijų. „Teisėjai, įgiję tam tikrą darbo stažą, gali pretenduoti į teisėjo pensiją, tačiau šiuo atveju ji to neteko. Teisėja išdirbo 26 metus, įvykis labai skaudus, tačiau kaip nubraukti tokį stažą. Manau, reiktų keisti teisės aktus teisėjų pensijos skyrime. Sankcijos negalėtų trukti visą gyvenimą. Nes atsitiko taip, kad kolegė sąžiningai ir gerai dirbo 26 metus ir visko neteko“, – kalbėjo Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.
Skaitytojams priminsime, kad teisėja, būdama neblaivi, šv. Kūčių dieną kliudė gretimą automobilį Alytuje, Ligoninės gatvės automobilių stovėjimo aikštelėje. Moters vairuojamas automobilis „Nissan Primera“ kliudė stovintį automobilį „Volkswagen Golf“. Teisėjai buvo nustatytas 2,44 promilės girtumas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: