Dainavos žodis

Dviems aplinkosaugininkėms pareikšti įtarimai

Dar trims asmenims įteikti pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamų veikų

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė A. Bružienė neatsakė į klausimą, ar jaučiasi kalta, jog po jos ir kolegės patikrinimo įmonėje nedelsiant nebuvo imtasi pažeidimų likvidavimo.

Ikiteisminiame tyrime dėl Alytuje esančioje padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilusio didžiulio gaisro pranešimai apie įtarimus įteikti jau penkiems asmenims. Dviem įtariamosioms, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos vyriausiosioms specialistėms, įtarimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo įteikti praėjusį penktadienį.
Tyrimo metu gauti duomenys leidžia manyti, kad Kauno aplinkos kokybės kontrolės vyriausiosios specialistės netinkamai atliko savo pareigas ir pažeidė teisės aktų nustatytus reikalavimus, taip padarydamos valstybei didelę turtinę ir neturtinę žalą.
Abi specialistės ikiteisminio tyrimo metu atsisako bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, jokių parodymų neduoda bei įvykio aplinkybių neaiškina. Valstybės tarnautojoms skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.
Su žurnalistais specialistės taip pat nebuvo linkusios bendrauti. Vis tik viena jų, Aušra Bružienė, sutiko trumpai pakomentuoti situaciją.
„Tai ne paslaptis, kad paskutinis patikrinimas buvo 2019 metų spalio 3 dieną. Aš jį vykdžiau. Buvo nustatyta pažeidimų ne vienas. Visi pareigūnų veiksmai reglamentuoti pagal teisės aktų reikalavimus, davėme terminus, iki kada privalėjo pašalinti pažeidimus. Taip jau nutiko, kad tikrinome spalio 3, o spalio 16 jau užsidegė. Aš tą įmonę tikrinau pirmą kartą. Ar aš jaučiuosi kalta? Negaliu atsakyti į šiuos klausimus, vyksta tyrimas. Manau, procesas vyks sklandžiai ir bus išsiaiškinta, kas kaltas, kas nekaltas“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė A. Bružienė.
Dar trims asmenims įteikti pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamų veikų, numatytų pagal Baudžiamąjį kodeksą. Šioje ikiteisminio tyrimo dalyje siekiama išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis, padarytos žalos dydį bei galimus to kaltininkus. Tyrime atliekami bei planuojami įvairūs ikiteisminio tyrimo proceso veiksmai, kuriais siekiama išsiaiškinti, ar buvo laikomasi visų priešgaisrinės saugos reikalavimų bei ar tinkamai buvo tvarkyta įmonės buhalterinė apskaita. Taip pat tikrinami gamtosauginiai veiksmai.
„Iš pradžių buvo tarsi mesti kaltinimai savivaldybei, kad ji kažko nepadarė. Dabar matome, kad valstybinės institucijos daug ko nepadariusios, joms pareikšti įtarimai. Tai visai Lietuvai geras pavyzdys. Tikiu, kad valstybinės institucijos, vykdančios kontrolę, pradės tai daryti labai sąžiningai, o prokuratūra, vykdydama tyrimą, asmenis baus griežčiausiomis bausmėmis“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.
Daugeliui buvo netikėta, kad Alytuje veikia tokio pobūdžio įmonė kaip „Ekologistika“. Alytaus meras įsitikinęs, kad ši skaudi nelaimė bus pamoka visiems. „Manau, po šio įvykio prasidės intensyvūs patikrinimai“, – įsitikinęs meras.
Gaisro metu išsiskyrus teršalams Lietuvos valstybės orui buvo padaryta daugiau nei 5 milijonų eurų žala. Visiems įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.
Baudžiamasis kodeksas už šias nusikalstamas veikas numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: