Dainavos žodis

Lietuvos daugiabučiai ir toliau sėkmingai renovuojami: 2019 m. atnaujinta per 300 būstų

Renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Lietuvoje ir toliau sėkmingai vyksta daugiabučių namų atnaujinimas – pernai šalyje atnaujinta daugiau nei 300 būstų. Panašu, kad renovacijos mastai ateityje šalyje, taip pat ir visoje Europos Sąjungoje tik intensyvės.
Lietuvoje šiuo metu yra atnaujinama 430 daugiabučių namų, o dar beveik 1000 pastatų renovacijos projektų jau turi gyventojų pritarimą – tai reiškia, kad čia būstų modernizavimo procesas įsibėgės jau netrukus.
Vien pernai šalyje iš viso buvo atnaujinta daugiau nei 300 daugiabučių arba 9 tūkst. butų, o nuo 2013 m., kai į pastatų modernizavimą įsitraukė ir savivaldybės, iki praėjusių metų Lietuvoje jau atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių arba 70 tūkst. butų.

Džiugina mažųjų savivaldybių rezultatai
Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta pasakoja, kad praėję metai buvo sėkmingiausi mažosioms savivaldybėms: „Labiausiai galima pasidžiaugti dėl mažesnių savivaldybių, pavyzdžiui, Zarasuose vien pernai buvo renovuota apie 10 proc. energiškai neefektyvių miesto daugiabučių. Tačiau jei mažieji rajonai buvo aktyvesni, didesni miestai pernai savo potencialo neišnaudojo.“
Kaune 2019 m. buvo atnaujinta 19 daugiabučių, Vilniuje – 15, Klaipėdoje – 8, o Alytaus mieste – 5 būstai. Zarasuose renovuota 17 daugiabučių, o

Biržuose – dar 12 pastatų.
BETA direktorius priduria, kad pastaraisiais metais gyventojų, norinčių atnaujinti savo būstus, skaičius vis auga: „Didėjantį lietuvių norą priimti sprendimą ir pasiryžti daugiabučio renovacijai rodo ne tik kasmet vis augantis gaunamų paraiškų modernizuoti būstus skaičius, bet ir visuomenės nuomonės tyrimai. Pernai pabaigoje „Spinter tyrimų“ atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad 77 proc. gyventojų norėtų renovuoti savo daugiabučius.“
Tačiau V. Serbenta pažymi, kad įgyvendinant renovacijos procesus susiduriama ir su tam tikromis problemomis, iš kurių daugiausiai nerimo kelia statybinių organizacijų pajėgumų trūkumas.

Renovacijos tempai augs
Anot ES Pastatų energinio efektyvumo didinimo direktyvos, didžioji dalis pastatų ne vėliau nei 2050 m. ne tik taps neutralūs anglies dioksido išmetimui, bet ir turės būti ekonomiškai efektyviai pertvarkyti į beveik energijos nevartojančius pastatus.
Siekiant sėkmingo Direktyvos įgyvendinimo, kasmet visose ES šalyse turėtų vidutiniškai būti atnaujinta po 3 proc. energiškai neefektyvių pastatų. Šiuo metu net 75 proc. ES pastatų yra seni ir neekonomiški, o per metus jie sunaudoja 40 proc. visos ES energijos.

Paraiškų dar laukiama
Šiuo metu galioja kvietimas teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Tiesa, norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: