Dainavos žodis

Likiškėlių bendruomenė savivaldybės prašo renovuoti mokyklą

Likiškėlių progimnazijos bendruomenė prašo ne griauti, ne privatizuoti, o renovuoti ugdymo įstaigos pastatą.

Praėjusią savaitę iš Alytaus miesto savivaldybės į Likiškėlių progimnaziją atskriejo raštas, jog pastatą ketinama ne griauti, o įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. O kol greta bus pastatyta nauja moderni progimnazija, moksleiviai esą bus nukreipti į Dainavos ir Vidzgirio progimnazijas.
Nei mokyklos, nei tėvų bendruomenė su tuo kategoriškai nesutinka ir prašo ne naujo pastato, o dabartinio renovacijos.
Likiškėlių bendruomenei neramu jau daugiau nei du mėnesius. Pradinis planas griauti mokyklą ir statyti naują dabar kiek pakito. Iš savivaldybės atskriejo raštas, jog mokyklą siūloma įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą, o šalia statyti naują.
„Mes, Likiškėlių bendruomenės tėvai, nesutinkame su jų atsiųstu projektu. Norime, kad mokykla būtų renovuojama. Kodėl kažkas iš savivaldybės nutaria, kad mes rinktumėmės kitas mokyklas. Tegul Vidzgirio mokyklą uždaro. Ten dvigubai mažiau vaikų. Kodėl vieną mokyklą nori išsaugoti trijų mokyklų sąskaita – mūsų, „Sakalėlio“ ir „Drevinuko“. Tikimės, kad tarybos nariai priims sprendimą šią mokyklą renovuoti, o Vidzgirio mokyklą perkelti pas mus“, – atvirai kalbėjo dviejų vaikų mama Sigita Vailionienė.
Vaikų tėvams neramu, nes juos taip pat stipriai palietė kalbos apie mokyklos likimą. Juo labiau, tėvams patogu vesti vaikus į Likiškėlių progimnaziją ir imasi už galvų – ką reiktų daryti ir kaip suspėti kitu atveju.
„Jau nebe liūdna, o jau graudu. Skriaudžia pačius mažiausius. Ką daryti tiems tėvams, kurie turi jautresnius vaikus, kuriems sunkiau adaptuotis? Kaip man, dirbančiai nuo 7 ryto, nuvežti vaiką į naują mokyklą, kuri yra toliau nuo mūsų gyvenamos vietos? Kaip man į darbą spėti? Aš turiu du vaikus. Net nemaniau, kad antram vaikui reiks kitos mokyklos ieškot. Vis tik viliamės, kad ne tik mano vyresnė dukra pabaigs, bet ir mažiukė. Nesuprantam. Ką turi Vidzgirio mokykla, ko neturime mes, kad mus nori išardyti ir sugriauti?“ – retoriškai klausė dviejų dukrų mama Laura Zdanavičienė.
Dar vienu Likiškėlių progimnazijos privalumu įvardijamas čia veikiantis lietuvybės centras.
„Kai atvežiau savo vaikus, man „migracijoje“ iš karto pasakė, kad vesčiau vaikus į Likiškėlių mokyklą. Pasiteisino. Esu patenkintas. Mano vaikai nemokėdami anglų ar rusų kalbų išmoko lietuviškai. Dabar man vesti į kitą mokyklą būtų sudėtinga. Mano verslas Druskininkuose. Tačiau dėl savo vaikų to nenoriu. Kiti grįžę iš Anglijos, kitų šalių taip pat renkasi Likiškėlių mokyklą dėl lietuvybės centro“, – kalbėjo dviejų vaikų tėvas Arif Mamadov.
Tėvai apeliuoja į tarybos narių supratingumą ir prašo ne griauti ar privatizuoti, o renovuoti šią mokyklą. Panašūs pavyzdžiai įvykdyti Kaune.
„Emocijos nekokios tiek vaikų, tiek tėvelių. Pasakyk dabar broliui ir seseriai, kad viena eis į Dainavos progimnaziją, kitas – į Vidzgirio. Nenorime niekur eiti. Renovuokit, uždėkit marškinėlius ant pastato, ir viskas bus gerai. Neskaidykit mūsų bendruomenės, nedraskykit. Prašom valdžios – renovuokit“, – kalbėjo dviejų vaikų mama Renata Sviklienė.
Anot Likiškėlių progimnazijos laikinosios vadovės, čia – nežinomybės laikotarpis. Prasidėjęs ir vaikų priėmimo laikotarpis – vaikai priimami, tačiau daug klaustukų.
„Vaikai kaskart klausinėja, ar išliks mokykla, to klausia ir mokytojai. Emocinė būklė prasta. Kai buvo pradėtas pertvarkos planas anksčiau, kai buvo minimos Piliakalnio, Vidzgirio, Likiškėlių, „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“ mokyklos, jau prasidėjo bendruomenių supriešinimas. Šie metai – bendruomenių metai, tačiau priešinami mokytojai, bendruomenės priešinamos. Kol nebus bendro sutarimo, ramiai negalėsime gyventi“, – kalbėjo Likiškėlių progimnazijos laikinoji direktorė Daiva Čepanonienė.
Numatoma švietimo tinklo pertvarka Alytuje aptarta ir su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovais. Dėl tinklo pertvarkos sprendimą politikai priims vasario pabaigoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: