Dainavos žodis

Šv. Benedikto gimnazijoje naujiena – vaikai valgo švediško stalo principu

Šv. Benedikto gimnazijos 1–6 klasių moksleiviai valgo švediško stalo principu.

Goda Čiginskaitė

Antradienį Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje pradėtas taikyti švediško stalo principas, suteikiantis galimybę vaikams patiems pasirinkti, kokį maistą nori valgyti, ir jo savarankiškai įsidėti į lėkštę. Naujovės mokiniai laukė lyg šventės, prieš tai netgi repetavo, kaip patiems įsidėti maisto.
Alytaus šv. Benedikto gimnazijos 1–6 klasių mokiniai antradienį pertraukos metu iš anksto rikiavosi eilėje bei su nekantrumu laukė, kada galės savarankiškai į lėkštes įsidėti maisto. Tai pirmoji diena, kai gimnazijoje taikomas švediško stalo principas. Katalikiškos gimnazijos direktoriaus pavaduotojas sielovadai Rimantas Simanavičius pašventino naują stalo liniją.
Moksleiviams iš pradžių buvo kiek nedrąsu, tad jiems talkino mokytojai, valgyklos darbuotojos. Pasižiūrėti, kaip seksis mokiniams, atvyko ir Alytaus miesto vadovai, savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas ir specialistai.
Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje įstaigos vadovė pristatė naujovę.
„Tikrai labai noriu pasidžiaugti, nes labai tikiu visomis naujovėmis, kurios jau patikrintos Europoje ir pasaulyje. Teko ne vieną kartą matyti, kaip kitose šalyse, miestuose mokinukai maitinami savitarnos būdu. Kaip jie ugdosi maitinimosi kultūrą, elgesio prie stalo kultūrą. Kadangi mokykla eina į kokybę, tos pačios tarptautinės programos kalba apie pilietį, kuris tausoja gamtą, kuris kitą priima pagarbiai ir atsakingai, tad ši naujovė veda taip pat link svarbaus dalyko – savarankiškumo, pagarbos, maisto tausojimo“, – kalbėjo Šv. Benedikto gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.
Anot savivaldybės vadovų, praėjus keliems mėnesiams bus įvertinta, kaip sekasi Šv. Benedikto mokiniams, ir galbūt ateityje švediško stalo maitinimo principas bus pritaikytas ir kitose mokyklose.
„Pirma diena, pirmieji vaikai. Lietuvoje žmogus per metus maisto išmeta apie 50 kilogramų maisto. Tai yra labai daug. Šiandien mačiau, kad vaikai patenkinti, nes jie mokosi, kaip, kiek ir ko įsidėti. Dažniausiai jiems įdeda tėvai, o dabar tai daro patys. Tai bus geras pavyzdys ir kitoms Alytaus mokykloms. Biudžete esame numatę tam lėšų. Man kaip tėvui yra svarbiausia, kad tėvų duoti pinigai būtų išleisti maistui, o ne greitam maistui ar traškučiams“, – sakė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.
Mero pavaduotoja teigė, jog pirmasis blynas tikrai neprisvilo. „Pamatėme labai sėkmingą pavyzdį. Manau, kad šie pirmi žingsniai tvirti. Po kiek laiko išsigryninsime, ką vaikai mėgsta. Planuojame ir toliau tęsti šį maitinimo principą ir kitose ugdymo įstaigose“, – sakė vicemerė Jurgita Šukevičienė.
Naujove džiaugėsi ir Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas. „Mes derinomės su vadovais, sakėme argumentus, kodėl renkamės Šv. Benedikto gimnaziją. Nes tai ilgoji gimnazija nuo 1 iki 12 klasės. Labai norėjosi, kad pirmas blynas neprisviltų. Labai svarbu, koks įstaigos vadovas, kas organizuoja maitinimą. Nes ir gražiausią idėją galima sukompromituoti. Pasirinkta stipri įstaiga stipriam projektui“, – sakė V. Valūnas.
Mokiniams maistą tiekiančios ir švediško stalo principo maitinimu besirūpinančios įmonės „Genutės sodyba“ vadovė Genutė Munikienė pasakojo, jog iš anksto sudarė dviejų savaičių valgiaraštį, kuris buvo įkeltas į elektroninį dienyną. Vaikai galės įvertinti ir nuspręsti, ką pasirinkti.
„Pakankamai įvairus valgiaraštis. Salotų 3–4 rūšys ir mėsos, ir makaronų, ankštinių daržovių. Manau, kad vaikams patiks. Laikui bėgant mes pasižiūrėsime, ką jie mėgsta. Dirbsime vaikų labui“, – sakė G. Munikienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: