Dainavos žodis

Tarnauti Lietuvos kariuomenėje gali jau ir aštuoniolikmečiai

Į tarnybą kviečiami ir aštuoniolikmečiai (archyvas).

Alius Mikelionis

Krašto apsaugos ministerija paskelbė 2020 metų šauktinių sąrašą. Šiemet nuspręsta pajauninti šauktinių amžių. Dabar į privalomą tarnybą gali būti pakviesti vos pilnametystės sulaukę jaunuoliai nuo 18 iki 23 metų. Paviešinus šauktinių sąrašus paaiškėjo, kad šaukimus gavo mokyklose besimokantys abiturientai. Sunerimę jaunuoliai užgulė Alytaus regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyrių.
„Pradžioje buvo nesklandumų, mat nebuvo laiku gauti moksleivių registro duomenys. Šiuo metu duomenys atnaujinti ir moksleiviams, kurie patekę į tą sąrašą, nereikia nieko daryti, nereikia jokių pažymų pristatyti, šiais metais jiems atidedama tarnyba. Aišku, tuo atveju, jeigu baigęs mokyklą karo prievolininkas niekur nesimoko ir norėtų atlikti privalomąja pradinę karo tarybą, turi kreiptis į Alytaus regioninio karo prievolės komplektavimo skyrių (red. – Jotvingių g. 3, Alytus) ir savanoriškumo principu atlikti tarnybą. Tokiu atveju jis gautų 30 proc. didesnį atlygį, galėtų pasirinkti tarnybos vietą ir laiką. Šių metų sąrašuose ir studentai. Tie, kas studijų metu nenori atlikti tarnybos, nebus verčiami, tarnyba bus atidedama, kol studentas baigs mokslus“, – sakė kpt. Rytis Janulevičius, Alytaus regioninio karo prievolės komplektavimo sk. vyresnysis verbuotojas.
„Jauninti“ šauktinių sąrašus nuspręsta dėl to, kad vyresni šaukiamieji teikdavo daug prašymų atidėti tarnybą, dalis aštuoniolikmečių po mokyklos baigimo emigruodavo į Vakarus, o po to sulaukdavo kvietimo atlikti privalomą karo tarnybą gimtinėje. Tokie atvejai svarstomi individualiai ir tarnyba gali būti atidėta.
Kalbinti į šauktinių sąrašą patekę trys Jotvingių gimnazistai aiškino, kad jie karo prievolę atliks, tačiau tarp draugų yra ir tokių, kurie savo ateitį sieja su darbu užsienyje, todėl priverstinė tarnyba Lietuvos kariuomenėje gali sujaukti jaunuolių planus.
Tie, kas pateko tarp beveik keturių tūkstančių šauktinių, turi kelis būdus, kaip atlikti tarnybą Lietuvos kariuomenėje.
„Yra alternatyvūs būdai, kaip galima atlikti privalomąja karinę tarnybą: savanoriškose krašto apsaugos pajėgose nuo 18 iki 55 metų, galima stoti į Lietuvos karo akademiją (18–25 m.) arba dalyvauti jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose (18–32 m.)“, – skaitytojus informavo Romas Ramanauskas, Alytaus regioninio karo prievolės komplektavimo sk. vyresnysis verbuotojas.
Iš viso devynių mėnesių tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose pradės 3828 karo prievolininkai. Sąrašai sudaryti atsitiktine tvarka, remiantis kompiuterine programa. Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba atnaujinta 2015 metų pavasarį, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: