Dainavos žodis

Metų renovacijos projektą rinks visuomenė

Renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Jau kovo mėnesį Lietuvos gyventojai galės susipažinti su geriausiais šalyje renovuotais daugiabučiais bei išrinkti tuos, kurie labiausiai nusipelnė Metų renovacijos projekto vardo 2020. Rinkimus inicijavusi bei Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą šalyje administruojanti Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) skatina visus į rinkimus pažiūrėti plačiau bei susipažinti su kiekvienu pateiktu projektu ir jo nauda daugiabučių gyventojams.

Dar galima teikti papildomus kandidatus
Nuo vasario 24 d. pretendentai į Metų renovacijos projektą bus pristatomi BETA „Facebook“ puslapyje bei naujienų portale, kuriame vyks atviras balsavimas.
„Nors esame parengę preliminarų galimų laimėtojų sąrašą, visuomenę skatiname teikti ir savo pasiūlymus. Rinkimai dar kartą parodys, kad renovacija Lietuvoje vyksta tiek didmiesčiuose, tiek mažesniuose miesteliuose, bei atskleis, kad kiekvienas projektas yra unikalus – tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo, o kai kurie tampa ir inovatyvūs. Deja, ne visi sėkmės pavyzdžiai mus pasiekia, todėl jeigu žinote renovuotą daugiabutį, kuris yra vertas būti pristatytas visai Lietuvai – kviečiame su mumis susisiekti“, – skatina Valius Serbenta, BETA direktorius.
Metų renovacijos projekto rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d.

Už ką vertinti?
BETA visuomenę skatina savo balsą atiduoti ne tik už gražiausiai renovuotą daugiabutį, bet ir susipažinti su jo išskirtinumais bei privalumais, kurie nors nėra matomi, vis dėlto smarkiai pakeitė bei pagerino gyvenimą gyventojams.
„Svarbu vertinti ne tik pagal gražiai atrodantį fasadą, o ir papildomus kriterijus: energetinį efektyvumą, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą bei projekto indėlį į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą ne tik kieme, tačiau ir gatvėje, rajone, o gal net ir visame mieste“, – teigia V. Serbenta.

Renovacijos apimtys sparčiai auga
Rinkimų metu visuomenės verdiktui bus pateikta net 18 sėkmingų projektų, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.
2019 m. metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių, šiandien vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai, o nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau nei 2400 daugiabučių.
„Skaičiai kalba patys už save – daugiabučių modernizavimas padėjo ne tik sumažinti energijos sąnaudas daugiabučiuose, bet prisidėjo ir prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo bei miestų atnaujinimo. Tai atskleis ir metų renovacijos projekto rinkimai. Jų tikslas – ne tik pasidalinti gerąja patirtimi, bet ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus bei balsuoti. Mums svarbu išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, ar tai būtų energijos taupymas, inovatyvių šaltinių diegimas, kvartalinė renovacija, ar kiti kriterijai“, – pasakoja V. Serbenta.
Jo teigimu, rinkimais taip pat siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą. Susidomėjimas BETA administruojama programa sparčiai auga – pernai metų pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: